Πρόκειται για ένα δραματικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας την περίοδο της εξουσίας του Αλέξανδρου Α΄.
Την ταινία παρουσίασε η σκηνοθέτης Σβετλάνα Μουζιτσένκο, τονίζοντας ότι ο Ιώαννης Καποδίστριας ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ρωσία.
Στην ταινία παρουσιάζεται και η μελοδραματική ιστορία της αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια για τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία υπήρξε η μούσα του και η αγάπη του σε όλη του τη ζωή, καθώς και η ιδεολογική σύμμαχός του προς την υλοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Αφηγητής στην ταινία είναι ο γνωστός ηθοποιός ελληνικής καταγωγής της Ρωσίας Ευκλείδης Κιουρτζίδης, για τον οποίο η συμμετοχή στην ταινία για τον διάσημο συμπατριώτη του είχε ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής “Good Production”, στην ταινία αναφέρεται και η ιστορία ρομαντικής αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια με την ελληνικής καταγωγής Ρωξάνδρα Στούρτζα, που ήταν η μούσα του και μια πιστή συντρόφισσα στη πραγματοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Πολίτοβ, ηθοποιός και μπλόγκερ, υποδύεται στην ταινία τον Εβραίο χρυσοχόο και κοσμηματοπώλη που κατασκεύασε το δαχτυλίδι που ο Καποδίστριας δώρισε στην αγαπημένη του Ρωξάνδρα. “Ο ρόλος μου είναι μικρός, αλλά όπως λένε, δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι… Χαίρομαι ιδιαίτερα ότι στη Ρωσία γυρίζεται η πρώτη ταινία, που απογειώνει το φόρο τιμής στην μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας της Ρωσίας αλλά και τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος”, είπε ο Γιάννης Πολίτοβ.
Οι Ρώσοι τον θεωρούν ένα μεγάλο δάσκαλο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, Οι Έλληνες τον χαρακτηρίζουν εθνικό ήρωα της ελληνικής ιστορίας, ενώ και για τις δυο χώρες ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος ευρωπαϊστής.
Ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας (όπως ήταν το ρωσικό του ονομετεπώνυμο) είναι μια μοναδική μορφή στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ήταν στην υπηρεσία του ρωσικού αυτοκράτορα, από το 1809 και το 1815 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α’ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Το σενάριο αναφέρεται και στο γεγονός της σωτηρίας από τον Καποδίστρια, του μεγάλου Ρώσου ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν από την εξορία, όπου θα καταδικαζόταν για τα ποιήματά του με θέμα την ελευθερία.
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία και την Ελλάδα (Κέρκυρα, Ναύπλιο και Πρέβεζα), ενώ χρηματοδοτήθηκε από «Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη» και το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας.
Στα γυρίσματα που έγιναν στο ιστορικό βράχο του Ζαλόγγου, συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο αναπαριστά την πτώση των γυναικών με τα παιδιά τους στα χέρια στην προσπάθειά τους να μην πιαστούν από τους Τούρκους.
Δείτε το γύρισμα του ντοκιμαντέρ στην Πρέβεζας και στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου