Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 17:51

Ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νικόπολης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ήμουν στην Πρέβεζα από 20 μέχρι 22 Οκτωβρίου, προσκεκλημένος από την Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021, για να συμμετάσχω στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης στις 21.10.1912.

Η φιλοξενία της Επιτροπής υπήρξε καταπληκτική, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας κ. Ε. Κατσίμπρας, μας ξενάγησε, εκτός των άλλων, και στην αρχαία Νικόπολη.

Είχα διαβάσει αποσπασματικά για την πόλη αυτή αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η έκτασή της έφτανε τα 1.500 στρέμματα κι ότι οι κάτοικοί της ήταν περίπου από 150 έως 300.000 άτομα.  Σαν πρώτη εικόνα μού θύμισε την Κωνσταντινούπολη, σε μικρογραφία φυσικά.

Παρατηρούσα εκστατικός μια πολιτεία ξεχασμένη αλλά ζωντανή στη φαντασία μου, με το θέατρό της χωρητικότητας 5.000 θέσεων, με το ωδείο της και με το στάδιό της όπου όπως πληροφορήθηκα διεξάγονταν με επιτυχία αθλητικοί αγώνες που είχαν την ονομασία «Τα Άκτια».

Εκατοντάδες μάχες είχαν διεξαχθεί σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο με την τελευταία στις 20 Οκτωβρίου του 1912, όταν ο ελληνικός στρατός, το ναυτικό κι η αεροπορία μας επιτέθηκαν συντονισμένα εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, που είχαν κλειστεί εντός των τειχών, κι απελευθέρωσαν την Πρέβεζα την επόμενη κιόλας μέρα.

Όπως πληροφορήθηκα επίσης, το 2003 υποβλήθηκε αίτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού ώστε ο χώρος αυτός να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων από την UNESCO. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος και κάποιο αποτέλεσμα. Μια πραγματικά θλιβερή διαπίστωση για τους Έλληνες.

Λίγο μετά την αναχώρησή μας από την Πρέβεζα (ήμασταν μια εκπροσώπηση της Επιτροπής «Τιμή στο 21» με επικεφαλής την πρώην πρύτανη κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη) πληροφορηθήκαμε ότι επισκέφτηκε την πόλη η υπουργός Πολιτισμού.

Η υπουργός περιηγήθηκε τον αρχαιολογικό χώρο στη Νικόπολη, εξέτασε τα έργα αναστήλωσης που πραγματοποιούνται εκεί και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως με πληροφόρησε ο κ. Κατσίμπρας, η υπουργός υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση νέας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας της Νικόπολης. Αν και είμαι εν γένει επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα των διαφόρων ομάδων εργασίας που συνήθως συστήνονται για να θαφτούν τα θέματα, θέλω να ελπίζω ότι αυτήν τη φορά η συγκεκριμένη ομάδα θα ολοκληρώσει γρήγορα το έργο της, για το καλό της Ελλάδας.

Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τον λαό της Πρέβεζας κι εύχομαι για την εμπεριστατωμένη υποβολή της αίτησης στην UNESCO το ταχύτερο δυνατόν.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

15/12/2021

Προηγούμενο Άρθρο

Ευάγγελος Ρούσος και Γεράσιμος Τζάρας στις κλήσεις της Εθνικής Ομάδος Παίδων (U18 Men)

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία Κώστα Μπάρκα στον Προϋπολογισμό: Ένας Προϋπολογισμός ψεμάτων, που δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...