Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 17:02

Ο καπετάνιος του Σουλίου Γιώργος Δράκος ”επιστρέφει” στο σπίτι του

Ένας στόχος δρομολογήθηκε! Ένας ακόμη στόχος βρήκε την λύση του για τον πρόεδρο της Κοινότητας Καμαρίνας Θοδωρή Δράκο.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας συναντήθηκε με τον γλύπτη Χαράλαμπο Νεονάκη, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει την προτομή του Γεωργίου Δράκου.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Δράκος

Ο Γεώργιος Δράκος (1788 – 1827) ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών.

Γεννήθηκε στο Σούλι το 1788.

Ενώ πολιορκούσαν οι Τουρκαλβανοί το Σούλι, οι Τούρκοι δοκίμασαν να κυριεύσουν εξ εφόδου την πηγή, από την οποία έπαιρναν νερό οι Σουλιώτες. Τόσο βέβαιοι ήταν για την νίκη τους, που είχαν στρατοπεδεύσει με έξι χιλιάδες στρατιώτες. Ο Γεώργιος Δράκος τους πολέμησε με δύναμη δεκαοκτώ ανδρών, και επανειλημμένα τους απέκρουσε, μέχρι που ήρθε ο Νότης Μπότσαρης με ενισχύσεις, και ανακήρυξε τον Δράκο ήρωα της νίκης.

Στην Μάχη των Πέντε Πηγαδιών (15 Σεπτεμβρίου 1821) ο Δράκος ως αρχηγός πρωταγωνίστησε με μόνον τριακόσιους άνδρες. Πήρε μέρος και σε άλλες μάχες, στην Πανάσσαρη το 1824, στους Κολοβάτες το 1825, στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στην Ανατολική Ελλάδα, ως αρχιστράτηγος στην πολιορκία των Σαλώνων, στο Δίστομο εναντίον του Πασά της Καρύστου και του Καροφίλμπεη.

Πέθανε στην Χαλκίδα το 1827. Ήταν αιχμάλωτος του Κιουταχή και μεταφερόταν προς την Εύβοια για να αναρρώσει, όταν οι φύλακες του Κιουταχή τον φόνευσαν με διαταγή και είπαν ότι αυτοκτόνησε. Η χήρα του Σουσάνα και τα ορφανά τέκνα του εγκαταστάθηκαν το 1829 στη Ναύπακτο, μαζί με τις οικογένειες των Αθανασίου, Γεωργίου (χιλίαρχου και πρωτοξάδελφου του Στρατηγού) και Νικολάου Δράκου.

Το κόστος της προτομής ανέλαβε να καλύψει εξ’ ολοκλήρου ο γιατρός Αναστάσιος Δράκος και έτσι ο καπετάνιος Γεώργιος Δράκος θα επιστρέψει στο σπίτι του στο Σούλι.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας αναφέρει με ανάρτησή του: Συγχαρητήρια στον ευπατρίδη κο Αναστάσιο Δράκο που ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την δαπάνη”.

Ποιος είναι ο γλύπτης Χαράλαμπος Νεονάκης

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) ΝΕΟΝΑΚΗΣ ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η καλλιτεχνική του παρουσία στον ευρύτερο χώρο έγινε το 1990 με μικρογλυπτά και αναθήματα, και στη συνέχεια με ακολουθία μεγάλων γλυπτών σε μέταλλο όπως προτομές, ανδριάντες, μνημειακές συνθέσεις, αγάλματα, γλυπτά, και πρότυπα καλλιτεχνήματα.
Είναι πλάστης και γλύπτης με ιδιαίτερη καλλιτεχνική πορεία, και η τέχνη του είναι προσανατολισμένη στο κοινωνικό γίγνεσθαι, την ιστορική και μυθοπλαστική μνήμη, τη φύση και τον άνθρωπο. Η θεματολογία του έχει μια αέναη κίνηση ανάμεσα στο πραγματικό και το μυθικό, ανάμεσα στην πειθαρχία της κλασσικής φόρμας και την αναίρεση της, με μια ατίθαση μεταλλική σχεδόν “ρομποτική” φόρμα, με εσωτερική λογική που ο ίδιος ο καλλιτέχνης προσδίδει αλλά δεν προ-δηλώνει.
Η κλασσική φόρμα υπάρχει στα έργα που αφορούν ανθρώπινες μορφές (προτομές), όπου ακολουθεί τους κανόνες και τις κλίμακες, προκειμένου να αποδώσει πιστά τα χαρακτηριστικά και τα μύχια αισθήματα, όμως ο καλλιτέχνης αποδεσμεύεται από αυτήν όταν δημιουργεί ωθούμενος από την εσωτερική του ανάγκη.
Εδώ χρησιμοποιεί συγκροτημένα επίπεδα και γεωμετρικά σχήματα και, με ισορροπημένη αφαίρεση στοιχείων, αποδίδει τις μορφές, την κίνηση, το φως και τα αισθήματα.
Εκφράζεται μέσα απο το μέταλλο κυρίως με κράματα από χαλκό και μπρούντζο ακατάλυτα στο πέρασμα των χρόνων δεμένος συμβολικά με την αρχαία Ελληνική μεταλλοτεχνία και γλυπτική τέχνη.

Γεννήθηκε στο Χωριό Απόστολοι Αμαρίου του Ν Ρεθύμνης που βρίσκεται στη θέση ΣΥΒΡΙΤΟΣ όπου και η ομώνυμη Μινωική πόλη.(Οικογένεια Νεονάκη)
Είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας και εγινε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος το 1999.
Εχει διοργανώσει 3 ατομικές (η πρώτη το 1998) και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Προηγούμενο Άρθρο

Αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων νοσοκομείου Πρέβεζας: Για τις αρχαιρεσίες του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείο Πρέβεζας στις 3/5/2023

Επόμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (7 Μαι. – 13 Μαι. 2023)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...