Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 23:31

Ομόφωνα όχι στην δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Καμαρίνα από φορείς και κατοίκους

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καμαρίνα η Συνέλευση Κατοίκων με θέμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εντός των ορίων της.

Παρευρέθησαν και εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους αυτοδιοικητικοί, υποψήφιοι Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ηπείρου: ο Αντιπεριφερειάρχης Π. ΕΝ. Πρεβέζης κος Στράτος Ιωάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Ματσίρας (Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου), Θεόδωρος Κορωναίος (Κοινό των Ηπειρωτών), Παύλος Φραγκούλης (Ήπειρος Όλων και υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Τάκης Παππάς καθώς επίσης οι εκπρόσωποι των Οριζόντων Ηπείρου Γεώργιος Ματζαμόρτος, Μιχάλης Νάτσης.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεβέζης: από την Δημοτική Συνεργασία  ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Εάγγελος Γιανουλάτος, ο επικεφαλής της παρατάξεως Ανάπτυξη Τώρα κος Γεώργιος Νίτσας καί ο Δημ. Σύμβουλος της Ιωσήφ Στύλος, από την Στροφή στο Μέλλον οι Δημ. Συμβ. κκ Αθανάσιος Ανωγιάτης και Βασίλης Κωστούλας, από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημ. Σύμβ. και υποψήφιος Δήμαρχος κος Κώστας Κύρλας και ο κος Βαγγέλης Νάνος ως εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Κίνησης.

Οι υποψήφιοι Βουλευτές: κα Μαρία Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), κος Γιώργος Δημητρίου (ΠΑΣΟΚ), κα Ζηνοβία Μαλεζά και κα Μαρία Τζίμα (ΚΚΕ), κος Ερωτόκριτος Νίκου, κος Νικόλαος Λιβιεράτος και η κα Παρθενία Λαϊνά (ΜΕΡΑ 25).

Εκπρόσωποι Φορέων: κος Νικόλαος Τσέγκος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας), κος Κωνσταντίνος Πάτσης (Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού ενάντια στις ανεμογεννήτριες), κος Δημήτρης Ντούλιας (Επιτροπής Αγώνα στη Λάκκα Σουλίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες), κος Στέφανος Πανταζής (Ομοσπονδία Μελισσοκόμων), κος Ευάγγελος Κατσίμπρας (Όμιλος για την UNESCO Ν. Πρέβεζας) και ο Πρόεδρος της Δημ. Κοιν. Κρυοπηγής κος Ιωάννης Τσούτσης.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους η απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής Πρεβέζης.

Κατόπιν τοποθετήσεων και διαλογικής συζητήσεως συμφώνησαν όλοι, διατηρώντας τις επιμέρους πολιτικές τους απόψεις, να προωθήσουν την απόφαση της Συνελεύσεως των Κατοίκων, που ψηφίσθηκε ομοφώνως και παρατίθεται στο τέλος και να αγωνισθούν για να αποτραπεί η εγκατάσταση του φαραωνικού αυτού έργου στην Καμαρίνα.

Εντός των ημερών θα συσταθεί επιτροπή από αρμοδίους επιστήμονες και πολίτες για να συντονίσει τις σχετικές ενέργειες.

Καλούνται οι πολίτες να συνδεθούν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (https://eprm.ypen.gr) και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους είτε αντιγράφοντας την απόφαση των κατοίκων είτε γράφοντας τις δικές τους.

Δεν θα πρέπει να εφησυχαζόμαστε γιατί όσο δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο χωροταξιακού σχεδιασμού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών και όσο το υψιστό αγαθό της ενέργειας δεν διαχειρίζεται από κρατικό φορέα θα βρεθούμε ξανά σε τέτοιες καταστάσεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Χωρίς να είμαστε δογματικά αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρούμε ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Εξετάζοντας λοιπόν τα σχέδια εγκαταστάσεως δύο φωτοβολταϊκών πάρκων από την εταιρία “FOS AND WIND ENERGY ΑΕ” συνολικής εκτάσεως πέραν των 1100 στρεμάτων έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

  1. Πρόκειται για ένα έργο που λόγω των τεραστίων διαστάσεών του, θα αλλοιώσει την μορφή και τὴν ταυτότητα του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου που αποτελεί Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τού μοναδικού αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης , το Αρχαίο Θέατρο της οποίας αποτελεί πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.
  2. Υποβαθμίζεται η αισθητική της σπάνιας ομορφιάς του φυσικού τοπίου. Αλλάζει παντελώς η όψη της περιοχής  με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά  στο φυσικό κάλλος που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα της τουριστικής αναπτύξεως και νὰ πληγεί κάθε σχετική δραστηριότητα.
  3. Η περιβαλλοντική αλλοίωση και επιβάρυνση είναι μεγάλη και άγνωστες οι επιπτώσεις μιάς τέτοιας υπερμεγέθους εγκαταστάσεως  στο μικροκλίμα της περιοχής, όσον αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας και τὰ ποσοστά υγρασίας, αλλὰ και σὲ αυτή την υδρολογία της περιοχής.
  4. Η αποψίλωση μιας τόσο μεγάλης εκτάσεως και μέ δεδομένη την σαθρότητα του εδάφους βορείως αυτής, καθιστά μεγάλη την πιθανότητα υποχωρήσεως του εδάφους με καταστροφικές συνέπειες για τὴν επαρχιακή οδό προς τὸ Ζάλογγο αλλὰ και γιά τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. Καθώς επίσης θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση της Δημ. Κοιν. Κρυοπηγής η οποία εξυπηρετείται αποκλειστικώς από γεώτρηση εντός των περιοχών αυτών.
  5. Η κατάληψη αυτής της εκτάσεως με τὴν απαιτούμενη περίφραξη θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους αφαιρώντας τους ενισχύσεις, ειδικά εν όψει των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, αλλά και στοὺς μελισσοκόμους, καθώς θα στερηθούν ή και θὰ αποκλεισθούν από λειτουργικούς βοσκοτόπους.

 

Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στην κατασκευὴ αυτών των έργων, δεν θὰ επιτρέψουμε την αλλοίωση των μνημείων που μάς προίκισε η φύση καί η ιστορία και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε μία τέτοια προπτική με κάθε ένδικο μέσο.

Προηγούμενο Άρθρο

Κορυφώνεται η προεκλογική εξόρμηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Εκκλησιαστικά Μνημεία που χρήζουν της προσοχής και της προστασίας μας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...