Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 14:01

Ομάδα ”για την Πρέβεζα” – Εορταστικές εκδηλώσεις και άηχα πυροτεχνήματα

Η ομάδα “για την ΠΡΕΒΕΖΑ “στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, επιχειρεί πριν την Πρωτοχρονιά, να αναφέρει μία πτυχή των εορταστικών εκδηλώσεων που επηρεάζει τον άνθρωπο, και τα ζώα.

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει. Είναι καιρός πια, να διαμορφώσουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μία πραγματικά εορταστική αρχή του καινούργιου χρόνου, για όλους! Τα πυροτεχνήματα είναι η αιτία για ένα μεγάλο φάσμα πόνου και βλάβης. Στα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι σπινθήρες, οι φλόγες και οι αναθυμιάσεις των πυροτεχνημάτων, με την απελευθέρωση επιβλαβών τοξικών σωματιδίων, σε ζώα και ανθρώπους, πρέπει να προστεθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο εξωφρενικός ήχος των εκρήξεων τους, ως επί το πλείστον στα ζώα.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται κατά την εκτόξευση τους .Επιπλέον, πολλές τοξικές ουσίες απελευθερώνονται από αυτά στo περιβάλλον, καθιστώντας τα επιβλαβή για την ποιότητα του αέρα. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα βρίσκονται σε κατάσταση έντασης και φόβου. Γιατροί, ειδικοί περιβάλλοντος, φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες, απαιτούν την κατάργηση τους. Τα ζώα είναι τα κυρίως θύματα αυτού του εθίμου ,καθώς τα πυροτεχνήματα αποτελούν για αυτά μία τραυματική εμπειρία, καθώς τα αποπροσανατολίζουν, τα στρεσάρουν και τα τρομοκρατούν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως των σκύλων σε κήπους και αυλές, αλλά και αλόγων σε περιφραγμένους χώρους που τέτοιες ημέρες πηδούν κάγκελα και φράχτες και χάνονται ή τραυματίζονται ακόμα και θανάσιμα, για να γλιτώσουν από την “απειλή” των πυροτεχνημάτων.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι με τη χρήση της τεχνολογίας των αθόρυβων πυροτεχνημάτων, η οποία θεωρείται πλέον η ηθική και οικολογική λύση στο πρόβλημα και γι αυτό διαδίδεται ταχέως σε όλο των κόσμο, από τον Καναδά και το Βέλγιο ως το δίκτυο 30 Ιταλικών μικρών και μεγάλων πόλεων είναι η ενδεδειγμένη. Ήδη η τεχνολογία αυτή υιοθετείται από διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα. Η υιοθέτηση των άηχων πυροτεχνημάτων είναι ένδειξη πολιτισμού, σεβασμού και ενσυναίσθησης προς κάθε μορφή ζωής που μας περιβάλλει.

Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος.

Κείμενο: Κώστας Πιέτας

Προηγούμενο Άρθρο

Νίκη στα Γιάννενα για τις νεάνιδες της Νικόπολης

Επόμενο Άρθρο

Οι νεάνιδες του ΣΚ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στο τουρνουά του ΠΡΟΜΗΘΕΑ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...