Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:48

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια, από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας (βίντεο-φωτογραφίες)

Με την επίσημη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός για την 110η Επέτειο από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε την Παρασκευή το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, η αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Χρυσούλα Τόμπρου-Γκίνη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Αργυρός, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης Κώστας Ακρίβης, Γρηγόρης Κουμπής, Γιώργος Σαριάνογλου, Νίκος Παγγές, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, άγημα από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες των σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολίτες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταδικτατορικός ερευνητής γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Κοσμάς Κοψάρης. Αμέσως μετά συνοδεία της Φιλαρμονικής Πρέβεζας “Ορφέας” η πομπή κατευθύνθηκε στο Ηρώο της πόλης όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Οι εορτασμός για τα 110 χρόνια Ελευθερίας της Πρέβεζας ξεκίνησε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του Αγίου Ιωάννη στη Νικόπολη όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας Κωνσταντίνα Πετροπούλου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα Λευτέρη Παπακώστα, ο οποίος ανέδειξε τις διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για την επίλυση του Ηπειρωτικού ζητήματος συνθέτοντας παράλληλα το παζλ που οδήγησε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό.

Παράλληλα ο γνωστός σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου ξενάγησε τους παρευρισκομένους στην έκθεση γελοιογραφίας με σκίτσα που αποτυπώνουν τα δεινά, τις δύσκολες στιγμές, την ελπίδα, τα συναισθήματα που γεννούν οι πόλεμοι.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στο σήμερα στην εποχή των διεθνών ανακατατάξεων και κρίσεων, αλλά και της κλιμακούμενης έντονης απειλής από την Τουρκία σημειώνοντας “ας γίνει το μήνυμα της απελευθέρωσης πηγή έμπνευσης προόδου και ελπίδας στο αύριο μέσα από το δρόμο της εξωστρέφειας και της εναρμόνισης με την εξέλιξη, σπάζοντας τα φράγματα από εσωστρεφείς ιδεοληψίες και ματαιοδοξίες ανασφάλειας, αλλά και της τυφλής άρνησης στο νέο και στο μέλλον”.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων στο οποίο χαιρέτησε ο ίδιος, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένεια Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η αντιδήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Χρυσούλα κ. Τόμπρου -Γκίνη, ως εκπρόσωπος του Δικτύου Πάφου. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην απελευθέρωση, μίλησε για διαχρονική σημασία της ελευθερίας σε συνάρτηση με τη σημερινή εποχή των προκλήσεων και προσέφερε στον κ. Μπαλέρμπα και την κ. Τόμπρου το βιβλίο με το οδοιπορικό στην παλιά Πρέβεζα. Αμέσως μετά το Χορευτικό του Δήμου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Αλέξανδρου Καρτεζίνη παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο.

-Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου για την 110η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πρέβεζας

“Σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια την 21 η Οκτωμβρίου 1912, οι Πρεβεζάνοι πρόγονοί μας της εποχής, πανηγύριζαν κρατώντας ελεύθεροι επιτέλους με τις γαλανόλευκες στα χέρια και υψωμένες στα σπιτικά τους, τη νίκη του ελληνικού στρατού και της απελευθέρωσης της Πρέβεζας!

Της Πρέβεζας της Ηπείρου, του Αμβρακικού και του Ιονίου, όπου ελεύθερη και ελληνική πλέον αποτελούσε και επίσημα έδαφος της ελληνικής επικράτειας μετά από τον Οθωμανικό ζυγό αιώνων.

Η Ελευθερία του γένους μας και η εθνική μας κυριαρχία αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικά τα υπέρτατα αγαθά και ιερά καθήκοντά μας. Για να τα αποκτήσουμε και να τα προασπίσουμε ως έθνος και ελεύθερο κυρίαρχο σήμερα κράτος, οι προγονοί μας, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, έδωσαν αμέτρητες σκληρές και συχνά άνισες μάχες για την ελευθερία υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Στον ευλογημένο ετούτο τόπο μας, στην Πρέβεζα αξιότιμε εκπρόσωπε της ελληνικής κυβέρνησης, με το ιερό παγκόσμιο μνημείο, σύμβολο υπέρτατης αυτοθυσίας των γυναικών

Σουλιωτισσών με τα παιδιά τους για την ελευθερία, τον ιερό βράχο του Ζαλόγγου, η ελευθερία και το πατριωτικό καθήκον αποτελούν φάρους της άσβεστης εθνικής συνείδησης.

Στα μαρτυρικά αυτά χώματα του χαλασμού, δηλαδή της μαζικής σφαγής των κατοίκων της Πρέβεζας από τον Αλή Πασά μαζί με τους Γάλλους Στρατιώτες κατόπιν της μάχης της Νικόπολης το 1798, καθώς και τόπο καταγωγής σπουδαίων οπλαρχηγών σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και δράσης ηρωικών μορφών των αγώνων του Έθνους για την ελευθερία, τιμούμε και έχουμε αγωνιστεί με αίμα για την ελευθερία υπογράφοντας στο ανεξίτηλο μάρμαρο της υπερήφανης ιστορίας της Ελλάδας.

Η 110 η επέτειος της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τον Οθωμανικό ζυγό αιώνων, εορτάζεται από κάθε Πρεβεζάνα και Πρεβεζάνο πανηγυρικά. Στις ημέρες που διανύουμε, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και ταραγμένη παγκόσμια περίοδο παγκοσμίων κρίσεων και ενός πολέμου εισβολής ως φάντασμα από τον απάνθρωπο ολοκληρωτισμό του παρελθόντος, ο ηττημένος κατακτητής επανέρχεται ένα αιώνα μετά απειλώντας εκ νέου την ελευθερία αλλά και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και καταστρατηγώντας επιδεικτικά στη διεθνή κοινότητα κάθε έννοια και κανόνα διεθνούς και θαλάσσιου δικαίου.

Η 110 η επέτειος απελευθερώσεως της Πρέβεζας, βρίσκει την Ελλάδα μας ελεύθερη και υπερήφανη, αναδομημένη παραγωγικά και δυναμική διπλωματικά με εξωστρεφή ξεκάθαρο πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές επίπεδο και με ισχυρές και ξεκάθαρες συμμαχίες στη σωστή πλευρά της ιστορίας απαντά ξεκάθαρα και άμεσα σε κάθε πρόκληση.

Η ελευθερία για την οποία σήμερα πανηγυρίζουμε αποτελεί για όλους μας μεγάλη ευθύνη και υψηλό καθήκον ώστε να την τιμούμαι αλλά και να την κεφαλαιοποιούμε σε ανέλιξη, πρόοδο, προκοπή και ανάπτυξη σε κάθε πνευματικό, παραγωγικό και εθνικό επίπεδο. Η ελευθερία αποτελεί ευθύνη συνέπειας και σταθερότητας για τη συνέχεια του κράτους μας και την ανέλιξη του ελληνικού λαού σε αντιδιαστολή με την ελευθεριότητα του λαϊκισμού, της αστάθειας και του διχασμού που αποτελεί φράγμα οπισθοδρόμησης και ιδεοληπτικής εσωστρέφειας.

Η Πρέβεζα πλέον αλλάζει, η Πρέβεζα έχει ήδη αλλάξει και προχωρά με σταθερό βηματισμό προς τα εμπρός, στο κάλεσμα της εντολής και στη θέληση των πολλών και ιδίως των νέων της ανθρώπων, αυτών που μιλούν με έργο, εργασία, προσπάθεια και πράξεις ανάπτυξης υπογράφοντας στην εξέλιξη του τόπου μας ως πρωταγωνιστές στο παραγωγικό πεδίο των αποτελεσμάτων σε αντίθεση των όποιων ελάχιστων παραμιλούν ως άπραγοι υπερφλύαροι, παντογνώστες και οπισθοδρομικοί επικριτές των πάντων του διαδικτυακού καναπέ τους.

Η Πρέβεζα ελεύθερη, υπερήφανη και πιο εξωστρεφής και υπό ανάπτυξη από ποτέ, 110 έτη από την απελευθέρωσή της, κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον με αυτοπεποίθηση και όραμα εναρμόνισης στις καλές πρακτικές του σήμερα αλλά και κατάκτησης των προκλήσεων στο αύριο, ξεπερνά και αφήνει πίσω της τις μίζερες αντιπαραγωγικές και εσωστρεφείς ξέρες του παρελθόντος, αλλά και τις όποιες κοντές προσωπικές ματαιοδοξίες της συμμαχίας του χθες στην υπηρεσία των συμφερόντων και αποκατάστασης των διαχρονικά λίγων.

Σήμερα η Πρέβεζα, όπως όλη η χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει καταγράψει με αξιώσεις την είσοδό της στους πλέον αναπτυσσόμενους βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς αξιοποιώντας το φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και παραγωγικό της πλούτο.

Η πιο σπουδαία όμως πηγή ελπίδας και εγγύησης στο όραμα για τον τόπο μας είναι η ίδια η πηγή της ζωής, τα παιδιά μας. Οι νέες και οι νέοι της Πρέβεζας με ταλέντα και όρεξη να κατακτήσουν το μέλλον διαπρέπουν σε κάθε μαθησιακό, πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο και διψούν και επικροτούν κάθε νέα αλλαγή και εναρμόνιση του τόπου μας με τις πρακτικές του κόσμου στο σήμερα αλλά και τις προκλήσεις στο αύριο.

Αποτελούν τους καλύτερους θεματοφύλακες των αξιών και των παραδόσεων αλλά και ταυτόχρονα τη δυναμική και το ανθρώπινο ανεκτίμητο κεφάλαιο που θα κατακτήσει το αύριο ως γενιά υψηλής γνώσης και δεξιοτήτων, ως ελεύθεροι σύγχρονοι πολίτες ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Όπως όλα τα πολύτιμα αγαθά, έτσι και η ελευθερία, έρχεται με υψηλό κόστος ως το τίμημα που πρέπει να καταβάλει όποιος θέλει να την αποκτήσει, τίμημα που πλήρωσαν με το ίδιο τους το αίμα οι πρόγονοί μας. Το υπέρτατο και πολυτιμότατο αυτό αγαθό όταν και αν χρειαστεί και από εμάς να το υπερασπιστούμε με την ανάλογη θυσία, ως Πρεβεζάνοι και Έλληνες είμαστε πάντα έτοιμοι για το καθήκον αυτό!

Αξιότιμοι καλεσμένοι και επίσημοι, αγαπητοί Δημότες,

Χρόνια πολλά σε όλους για την απελευθέρωση της Πρέβεζας, ας τιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μέσα από τα έργα μας και την προσφορά στην ανέλιξη του τόπου μας καθώς και της πνευματικής μας ανάτασης!”

Κείμενο: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Φωτογραφίες-Βίντεο: onprevezanews.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Σ.Κ Νικόπολη: ”Χτίζει το αύριο του Πρεβεζάνικου μπάσκετ” (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την απελευθέρωση του Φαναρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...