Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 14:04

Οι δορυφόροι Starlink ορατοί το βράδυ της Παρασκευής πάνω από την Πρέβεζα (φωτογραφία-βίντεο)

Η ώρα ήταν 22.20 όταν στον ουρανό πάνω από την Πρέβεζα, εμφανίστηκε μία τεράστια φωτιζόμενη γραμμή διακεκομμένη η οποία αφού ήταν ορατή για δύο λεπτά στην συνέχεια εξαφανίστηκε.
Πολλοί βλέποντας το φαινόμενο αυτό μίλησαν για εξωγήϊνους, ούφο και άλλες παρόμοιες ιστορίες.
Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια για το φαινόμενο αυτό και ποιος ευθύνεται;
Η απάντηση δόθηκε πολύ σύντομα, αφού υπήρχαν ορισμένοι που γνώριζαν το φαινόμενο και έδωσαν τις λύσεις.
Αυτοί την περίοδο εμφανίζεται στον ουρανό μια σειρά από «αστέρες», ο ένας πίσω από τον άλλο, να κινούνται από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Οι περιπατητές και οι άνθρωποι της υπαίθρου τους έχουν επισημάνει και τους παρακολουθούν μια να εμφανίζονται και μια να εξαφανίζονται από τον ουράνιο θόλο.
Πρόκειται για τους τεχνητούς δορυφόρους ”Starlink”, που αποτελούν ένα είδος «αστερισμού» χαμηλής τροχιάς, δηλαδή μία μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο έργο ως σύστημα (όπως π.χ. το GPS). Ο σκοπός του συγκεκριμένου «αστερισμού» είναι η παροχή δορυφορικού internet σε όλη την επιφάνεια της Γης. Κατασκευάζονται από την εταιρεία «Σπέις – Χ» (“Space – X”), πρωτοπόρο στις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές, που συνεργάζεται με τη NASA, η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον γνωστό επιχειρηματία Έλον Μασκ (Elon Musk).
Στην φάση που εμφανίστηκαν, βρίσκονταν στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, των 550 km. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί, καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός. Καθώς οι δορυφόροι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60 περίπου, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά. Το συγκεκριμένο ασυνήθιστο θέαμα έχει παρατηρηθεί τυχαία από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Ο «αστερισμός» των “Starlink” αναμένεται να περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργούς δορυφόρους, ωστόσο καθώς θα αποσύρονται και θα αντικαθίστανται οι ανενεργοί δορυφόροι, ο συνολικός αριθμός ενεργών και ανενεργών θα είναι μεγαλύτερος (“AstroVox”).
Η ιδιωτική Εταιρεία των ΗΠΑ «Σπέις – X» (“Space – X”), ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ (Elon Musk), ιδρυτή των Tesla και PayPal, που σχεδιάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο άνθρωπο στον πλανήτη Άρη τα επόμενα χρόνια και να προλάβει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη NASA. Αν αυτό συμβεί θα είναι όντως η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή στον «κόκκινο» πλανήτη και το σημαντικότερο επίτευγμα της ιδιωτικής διαστημικής βιομηχανίας, η οποία γίνεται ολοένα πιο τολμηρή και φιλόδοξη.
Η αποστολή του σκάφους “Red Dragon” (Κόκκινος Δράκος) της “Space – X” είναι μη επανδρωμένη και αποτελεί ένα πρώτο βήμα προετοιμασίας για την μελλοντική αποίκιση του Άρη. Η ίδια εταιρεία έχει, επίσης, συνάψει συμβόλαιο με τη NASA για να στέλνει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Σε λίγα χρόνια μάλλον θα υπάρξει…πολυκοσμία στον Άρη, καθώς η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ετοιμάζουν τις δικές τους αποστολές. Μάλιστα, η NASA φιλοδοξεί να στείλει τους πρώτους ανθρώπους, μέσα στη δεκαετία του 2030.
Θα παρέχει δε και τεχνική υποστήριξη, όπως τη χρήση του διαστημικού δικτύου επικοινωνιών της, στην αποστολή της “Space – Χ” στον Άρη. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να στείλει ανθρώπους στον Άρη πριν τη NASA. Αλλά και η Κίνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Άρη. Όπως έκανε γνωστό, σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) τη 10ετία του 2020, πάνω σε έναν πύραυλο «Λόνγκ Μαρς» (“Long March”), παράλληλα με αποστολές στη Σελήνη και την κατασκευή ενός δικού της διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Περισσότερα για τους δορυφόρους Starlink εδώ: https://www.astrotours.gr/starlink/
Το onprevezanews.gr μετέδωσε το φαινόμενο αυτό ζωντανά – Δείτε το βίντεο:
Προηγούμενο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκάφος με 4 Ισπανούς εκ των οποίων ο ένας θετικός στον κορονοϊό στο λιμάνι της Λευκάδας

Επόμενο Άρθρο

Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας: Σήμα Health First 2021 (Ενημέρωση – Παρέμβαση)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...