Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 22:02

Νέος ιστότοπος για το Μουσείο της Νικόπολης το οποίο μας παρουσιάζει ως έκθεμα του μήνα την επιτάφια στήλη του Φήλικα

Η επιτάφια στήλη του Φήλικα η οποία χρονολογείται στον 2ο μ.Χ. αιώνα αποτελεί το έκθεμα του μήνα για το Μουσείο της Νικόπολης. Να θυμίσουμε ότι είχαν τεθεί σε ψηφοφορία δύο εκθέματα και το κοινό ήταν αυτό που επέλεξε διαδικτυακά την συγκεκριμένη μαρμάρινη ορθογώνια στήλη η οποία αποτελούσε το σήμα κιβωτιόσχημου τάφου στη Δυτική Νεκρόπολη της Νικόπολης και, όπως και σήμερα, λειτουργούσε -για τους ζωντανούς- ως η ταυτότητα του νεκρού.Η τετράστιχη επιγραφή αναφέρει το όνομα του νεκρού, την ηλικία θανάτου του σε έτη και τον ύστατο αποχαιρετισμό: ΚΟ(ΙΝΤΟΣ) ΦΑΒΙΟΣ / ΦΗΛΙΞ / ΕΤΩΝ ΜΕ / ΧΑΙΡΕ. Την επιγραφή επιστέφει γραπτή διακοσμητική ταινία με κρεμάμενα ημικύκλια σε κόκκινο χρώμα. Κόκκινο χρώμα διατηρείται και στις χαράξεις των γραμμάτων.
Ο νεκρός απεβίωσε στην ηλικία των 45 ετών. Είχε τρία ονόματα, σύμφωνα με το ρωμαϊκό ονοματολογικό σύστημα, προωνύμιο, όνομα γένους ) και επώνυμο (cognomen), Κόιντος Φάβιος Φήλιξ αντίστοιχα. Τα τρία ονόματα και το ρωμαϊκό όνομα γένους φανερώνουν ότι ο Φήλιξ είχε αποκτήσει την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Επίσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης απέκτησε νέο ιστότοπο στη διεύθυνση: https:www.nicopolismuseum.gr

Όπως επισημαίνει εξάλλου η κ. Αγγέλη δεδομένου ότι ο ιστότοπος μόλις τέθηκε σε λειτουργία, κάθε επισήμανση πιθανής δυσλειτουργίας είναι ευπρόσδεκτη, προκειμένου για την άμεση αποκατάστασή της. Υπό κατασκευή βρίσκεται επίσης και η αγγλική εκδοχή της σελίδας.
Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Προηγούμενο Άρθρο

“Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης”

Επόμενο Άρθρο

Παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Πρέβεζας η έκταση στο Λιθάρι Ν. Σαμψούντας με στόχο την ανάδειξη της δράσης του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Η Αλεξάνδρα Κωστάκη παρουσίασε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο ”Η Λέξω, το αγόρι -δέντρο και ο θησαυρός του δάσους” (video-pics)

Η νεοσύσταση Ένωση Λογοτεχνών Πρέβεζας -Λογοτεχνική Στέγη Πρέβεζας-συνδιοργάνωσε με τον […]