Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 13:18

Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Ιωάννινα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης

Με σημαντικές εξαγγελίες συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν την υγειονομική περίθαλψη της περιοχής εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την απόδοση των ιατρών και των εργαζομένων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας Υγειονομικής Περιφέρειας με έδρα τα Γιάννινα, η οποία θα καλύπτει τη Δυτική Μακεδονία και μέρος των Ιονίων Νησιών, επισημαίνοντας τη φυσική ενότητα της περιοχής.

“Μια από τις αποφάσεις που θα πάρουμε”, είπε ο υπουργός “είναι η δημιουργία μιας νέας ΥΠΕ με έδρα τα Γιάννινα η οποία θα περιλαμβάνει τη Δυτική Μακεδονία και ένα μέρος από τα Ιόνια νησιά γιατί όλα αυτά συναποτελούν μία φυσική ενότητα πια με τους νέους οδικούς άξονες που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή”.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, θα παρουσιαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνεχεία θα κατατεθεί στην Βουλή.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας αγγειακών εγκεφαλικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων:

“… μία μονάδα αυξημένης φροντίδας έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δεκάδες χιλιάδες εγκεφαλικά που συμβαίνουν στη χώρα και στην περιοχή εδώ της Ηπείρου διότι τα εγκεφαλικά αφήνουν υπολειμματικές αναπηρίες και θέλουμε πραγματικά να δώσουμε μία απάντηση σε ένα ζήτημα από απασχολεί δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με αναπηρίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης την ορισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως, “ένα από τα 16 νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τραύμα, δηλαδή περιπτώσεις ατυχημάτων από τροχαία δυστυχήματα από πτώσεις ή από διασώσεις μέσα στον ορεινό όγκο της περιοχής”, το οποίο θα διαχειρίζεται τραύματα και ατυχήματα, με ταυτόχρονη εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων – μία από τις 6 βάσεις ελικοπτέρων στη χώρα – για άμεση διάσωση και αεροδιακομιδή.

Σχετικά με το προσωπικό, ο υπουργός σημείωσε:

“δέσμευση μου είναι ότι θα καλύψουμε όλες τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Χατζηκώστα με προκηρύξεις οι οποίες θα τρέξουν από 01/01/24, ενώ συμπλήρωσε ότι “για πρώτη φορά το υπουργείο υγείας παραχώρησε 15 θέσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άρα 15 νέοι επίκουροι καθηγητές θα προσέλθουν ως υποψήφιοι ακαδημαϊκοί καθηγητές και στη συνέχεια πανεπιστημιακοί νοσοκομειακοί γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο”, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για “με νέο αίμα που θα έρθει κυρίως το εξωτερικό και είναι μία απάντηση αυτό στο brain drain”.

Αναφορικά με τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ανακοίνωσε προκηρύξεις για 1500 θέσεις γιατρών, 3000 νοσηλευτών και 2000 περίπου το υπόλοιπο προσωπικό, διοικητικό, τεχνικό και παράϊατρικό το οποίο αναγκαίο για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί κανένας εργαζόμενος και θα ανανεωθούν για κάποιους μήνες οι συμβάσεις όσων λήγουν, ενώ έκανε λόγο και για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 900 προσλήψεις με προκήρυξη που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση σημείωσε ότι “στόχος είναι επιτέλους, μετά από 30 χρόνια ακίνησίας σε ό,τι αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που δεν ποτέ έγινε και ήταν και επιταγή όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά είναι επιταγή κοινωνική, οικονομική και εθνική, να υλοποιηθεί”.

Οι δηλώσεις του υπουργού:

Πηγή: ertnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Από Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου

Επόμενο Άρθρο

Δεκάδες τηλεφωνικές απάτες στην Πρέβεζα – Ζητούν χρήματα προσποιούμενοι τους γιατρούς

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...