Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:44

Νέα προσωπά στις Δημοτικές επιτροπές του Δήμου Πρέβεζας – Αποχώρηση της Ανάπτυξης Τώρα (video-pics)

Μέ ένταση και αποχώρηση του δημοτικού συνδυσμού ”Ανάπτυξη Τώρα”, ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας παραμονή Χριστουγέννων με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση μελών στις επιτροπής (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής), μετά την παραίτηση μελών.

Η απόφαση του ΣτΕ (2377/2022), έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην αυτοδιοίκηση και κανείς μέχρι σήμερα δεν θέλει να πάρει στα χέρια τους την ”καυτή” πατάτα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα, αφού όλες οι επιτροπές των δήμων με το νομό Θεοδωρικάκου και οι αποφάσεις τους κρίνονται ως μη νόμιμες.

Έτσι η πλειοψηφία των δήμων ρίχνει το ”μπαλάκι” στην Αποκεντρωμένη, από την οποία ζητούν να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Λαμβάνοντας υπόψιν κανείς ότι μπαίνουμε σιγα-σιγά σε μια προεκλογική περίοδο και με τα χέρια των επιτροπών ”δεμένα” θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τους δήμους, κυρίως για την οικονομική τους διαχείριση, ως καράβια ακυβέρνητα.

Ο επικεφαλής της ”Ανάπτυξης Τώρα” και υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας μιλώντας για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο επιτέθηκε στο δήμαρχο Πρέβεζας λέγοντας ότι “θα πρέπει να πάρετε επιτέλους τις σωστές αποφάσεις και να μην συνεχίσετε ένα ”αυτοδιοικητικό πραξικόπημα”, όπως αποδείχθηκε και επίσημα μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” κατέθεσε μάλιστα και συγκεκριμένη πρόταση προς ψήφιση, η οποία περιελάμβανε:

  • Να αναβληθεί η συνεδρίαση και να έρθει το θέμα εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο με τίτλο: “Επανασυγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας του Δήμου Πρέβεζας με βάση το νόμο 4555/2018”.
  • Μέχρι να γίνει αυτό και να μην υπάρχουν προβλήματα να προκριθεί ως προσωρινή λύση η εφαρμογή των άρθρων 72, παρ. 2 και 73, παρ. 3, του ν.3852/2010 και το άρθρο 77 του ν. 4555/2018 για παραπομπή θεμάτων απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου.

Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στον Νίκο Γεωργάκο: “Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι για να παίζετε “πολιτικό κρυφτό” κε Δήμαρχε. Είναι ξεκάθαρο ότι σας φοβίζει το γεγονός ότι η πλαστή όπως αποδείχθηκε παντοδυναμία σας στις επιτροπές, δεν θα ισχύει πια. Είναι ξεκάθαρο ότι δε θα λειτουργείτε πλέον με το “έτσι θέλω”, όπως έχετε μάθει και σας έδινε το δικαίωμα ένας νόμος με αντισυνταγματικές διατάξεις. Δεν έχετε μάθει να συνεργάζεστε, αλλά πλέον θα αναγκαστείτε να ζητάτε συναινέσεις”, επισημαίνοντας: “Το “πάρτι” τελείωσε!”.

Εκ μέρους της “Στροφής στο Μέλλον” ο Παναγιώτης Λελοβίτης τόνισε ότι ο νόμος Θεοδωρικάκου μας έβαλε “σε έναν ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο” καλώντας τον Νίκο Γεωργάκο να επιδείξει δημοκρατική ευαισθησία συγκροτώντας εκ νέου τις επιτροπές (οικονομικών και Ποιότητα Ζωής) με το νόμο που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΥΖΑ το 2018 (ν. 4555/2018).

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ακούγοντας όλα όσα είπαν τόσο ο Γιώργος Νίτσα, όσα και ο Παναγιώτης Λελοβίτης, είπε ότι δεν μπορεί να πράξη κάτι τέτοιο, ”ρίχνοντας” ουσιαστικά το ”μπαλάκι” στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ζήτησε από όλους τους συμβούλους να ψηφίσουν τα νέα μέλη των επιτροπών, προκειμένου ο δήμος να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία.

Στο άκουσμα των όσων είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας, η δημοτική παράταξη αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη για την όλη διαδικασία, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, με τον Νίκο Γεωργάκο να ανακοινώνει τον αντιδήμαρχο Δ.Ε Λούρου Νίκο Παγγέ να τοποθετείται στην οικονομική επιτροπή και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λεωνίδα Αργυρό στην Ποιότητα Ζωής και να ψηφίζονται μόνο από τον συνδυασμό ”Δήμος της καρδιάς μας”, καθώς οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία.

Προηγούμενο Άρθρο

Η ανασκόπηση του 2022 με τον φακό του onprevezanews – Ιανουάριος 2022

Επόμενο Άρθρο

Τη Δευτέρα η κηδεία του 39χρονου Μιχάλη Χάϊδου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...