Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:25

Μιχάλης Διακομιχάλης: ”Είμαι αντίθετος με την μεταφορά του τμήματος στα Ιωάννινα”

Ο καθηγητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα Μιχάλης Διακομιχάλης είναι ένας εκ των τεσσάρων καθηγητών που στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των καθηγητών εξέφρασε την αντίθεσή του με την μεταφορά του τμήματος στα Ιωάννινα.

Ο ίδιος μάλιστα κατά την Γενική Συνέλευση έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Άκουσα με προσοχή τις προτάσεις όλων και διαπίστωσα ότι καμία πρόταση δεν γίνεται με γνώμονα τη σωτηρία του Τμήματος αλλά για το προσωπικό καλό αυτού που κάνει την πρόταση. Αυτό συμπεραίνεται διότι δεν άκουσα καμία αυτοκριτική για το τί έφταιξε από το 2000 και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Τα προβλήματα του Τμήματος είναι γνωστά σε όλους, αλλά όταν τα προέβαλα στα μέσα ενημέρωσης δέχτηκα απαράδεκτο πόλεμο με μηνύσεις και αγωγές από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος (!) με το σκεπτικό ότι δυσφημίζω το Τμήμα (!).

Τα ίδια προβλήματα επανέλαβε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Σωτηρόπουλος, ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης, ο Δήμαρχος της Πρέβεζας και άλλοι. Όταν όμως εγώ αγωνιζόμουν για να βρω κατάλληλο εστιατόριο, ζητούσα με ανακοίνωση προσφορά δωματίων για τους φοιτητές λόγω έλλειψης φοιτητικής εστίας και όταν πρότεινα και δεύτερο Τμήμα, ήμουν απελπιστικά μόνος και επιπλέον κατηγορήθηκα από την πλειονότητα των μελών ΔΕΠ.

Την ίδια ώρα ο κ Γκίκας είχε εγγράφως προτείνει να «πάνε όλα τα Τμήματα στην Άρτα» και ο κ. Ναξάκης δήλωνε ότι είναι «κατά της αποκέντρωσης» προτείνοντας να μεταφερθούν όλα τα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα. Έχω δημοσιεύσει επιστημονικό άρθρο σχετικά με τις επιδράσεις του Τμήματος στην οικονομία της Πρέβεζας, και άρθρο σχετικά με το ρόλο του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας της Ηπείρου, η οποία σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, είναι η Περιφέρεια της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Είχα προτείνει να ενισχυθεί η Πρέβεζα με τουλάχιστον ένα Τμήμα, να δημιουργηθούν ή να μεταφερθούν στην Ηγουμενίτσα επίσης δύο Τμήματα και να παραμείνουν στην Άρτα τα γεωπονικά, ενισχυόμενα και με άλλα Τμήματα. Η προστιθέμενη αξία ενός Τμήματος σε μια πόλη που δεν έχει καμία σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και των 1.000 φοιτητών του σε αυτήν, είναι πολύ μεγαλύτερη από την προστιθέμενη αξία του τμήματος σε μια πόλη με δεκάδες Τμήματα και 25.000 φοιτητές.

Στην μεγάλη πόλη η σχέση των φοιτητών με τους καθηγητές τους είναι απρόσωπη ενώ στην Πρέβεζα οι καθηγητές είναι πολύ κοντά με τους φοιτητές. Τελικά το πρόβλημα του Τμήματος και οι λόγοι της συνεχιζόμενης φθοράς και παρακμής του είναι συγκεκριμένοι και υπαρκτοί όπως και η αδυναμία για μια ανοιχτή συζήτηση στο μεγάλο αμφιθέατρο παρουσία φορέων της πόλης, φοιτητών και κοινού, όπου θα αναλυθούν όλα όσα δεν έχουν ειπωθεί.

Διερωτώμαι αν έχει γίνει κάποια συζήτηση και αν έχουν διασφαλιστεί οι βασικές υποδομές στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος από όσους υποστηρίζουν τη μεταφορά του. Πιστεύει κάποιος ότι το Τμήμα θα βρει ανοικτές αγκάλες στα Γιάννενα όταν το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών έχει σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες και χώρους; Υπάρχει περίπτωση να διαθέτει το Τμήμα στα Γιάννενα τα 3 Αμφιθέατρα, τα 6 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Η/Υ, τις 10 αίθουσες και όλα όσα διαθέτει το κτίριο στην Πρέβεζα; Πόσοι από τους φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής θα στεγαστούν στην Εστία των Ιωαννίνων “εκτοπίζοντας” φοιτητές των παραδοσιακών τμημάτων του Πανεπιστημίου; Έχει εκφραστεί ανάλογη κίνηση πανικού από άλλα Τμήματα που δέχτηκαν φέτος λιγότερους εισακτέους, π.χ. στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο;

Μπορεί κάποιος να διασφαλίσει ότι με τη μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα θα αυξηθούν οι εισακτέοι; Παλαιότερα, όταν είχε τεθεί η βάση του 10 το Τμήμα Λογιστικής δεν είχε κανένα πρόβλημα στην προτίμηση νέων φοιτητών, σε αντίθεση με το (τότε) Τμήμα Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών (και μετέπειτα Χρηματοοικονομικής) που είχε σημαντική μείωση.

Το πρόβλημα αποδείχθηκε καθαρά τότε πως δεν οφειλόταν στη βάση του 10 αλλά στο πόσο συγκροτημένο, λειτουργικό και ποιοτικό είναι ένα τμήμα. Το σημερινό όριο της βάσης που αποφασίστηκε στη Συνέλευση του Τμήματος κυμάνθηκε στο 7,5. Πώς γίνεται να θεωρείται το 7,5 απαγορευτικό για την προτίμηση νέων φοιτητών όταν το 10 δεν ήταν;

Υπενθυμίζω ότι στην από 27/10/2017 συνέντευξή μου στον Prisma 91,6, δήλωσα “Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει τελικά το Τμήμα στην Πρέβεζα” αιτιολογώντας τους φόβους μου οι οποίοι και επαληθεύτηκαν. Εκτός των προβλημάτων σε θέματα υποδομών, αναφέρθηκα τότε και στο γεγονός ότι από τους (16 τότε) 17 σήμερα καθηγητές του Τμήματος, μόνο τρεις διαμένουμε μόνιμα στην Πρέβεζα.

Η μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα δεν λύνει το πρόβλημα, απλά εξυπηρετεί ορισμένους από τους καθηγητές οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εκεί (μου ασκήθηκε μήνυση και αγωγή για τη συνέντευξη αυτή από 11 μέλη ΔΕΠ). Αλήθεια, ας μου απαντήσει κάποιος. Εάν και οι 17 καθηγητές διέμεναν μόνιμα με τις οικογένειες τους στην Πρέβεζα θα έθεταν ποτέ θέμα μεταφοράς του Τμήματος; Φυσικά όχι, διότι τότε ΔΕΝ θα είχε προκύψει τόση απαξίωση και χαμηλή προτίμηση για το τμήμα αν το πρώτο παράδειγμα της προτίμησης του ήταν οι ίδιοι οι καθηγητές του.

Την πιθανότητα της αρνητικότατης εξέλιξης από τη μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα, δηλαδή το ενδεχόμενο να συγχωνευτεί με το Οικονομικό Τμήμα ή και να κλείσει τελικά, με ποιο σκεπτικό την αποκλείουν? Η άποψη μου είναι ότι η μεταφορά θα αποτελέσει και την ταφή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Είμαι αντίθετος σε κάθε σκέψη μεταφοράς του Τμήματος και προτείνω να πλαισιωθεί με ακόμα ένα Τμήμα (το Διοίκησης Επιχειρήσεων) το campus της Πρέβεζας.

Προηγούμενο Άρθρο

Δύσκολη η κατάσταση στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής – Την στήριξη των φορέων ζητάει ο πρόεδρος του τμήματος (βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Σύλληψη δύο ατόμων για παράνομη άσκηση υπαίθριου εμπορίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...