Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 15:06

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον η εκδήλωση για τα αρχεία της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Πρέβεζα από το ίδρυμα ”Ακτία Νικόπολης”

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Φίλιππος Ξέρας

Άκρως ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας με το ” Ίδρυμα Ακτία Νικόπολης” στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης.

Με την Πρέβεζα να είναι για τρεισήμισι αιώνες υπό Οθωμανική κυριαρχία, η έρευνα στα Οθωμανικά αρχεία ήταν επιβεβλημένη ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νίκος Καράμπελας και αφού το Ίδρυμα τόλμησε να ερευνήσει την περίοδο 1450-1600 με ίδια έξοδα και μετά τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης έρευνας με την χρηματική και υλική βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου η έρευνα συνεχίστηκε σε δεύτερη φάση για την περίοδο των επόμενων τριών αιώνων (1601-1912).

Ομιλητές ήταν οι κύριοι Ιάκωβος Μιχαηλίδης – Δημοσθένης Δόνος και ο Ηλίας Σκουλίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία της έρευνας έγινε από τον συμπατριώτη μας ομιλητή κ. Δημοσθένη Δόνο όπου παρουσίασε όσο ποιο περιληπτικά μπορούσε μερικά από τα πολλά αρχεία που βρέθηκαν.

Τα έγγραφα βρίσκονται στο Ίδρυμα Ακτία Νικόπολης και είναι πλέον προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα μελετήσει.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα όπως ανέφερε τόσο ο κ. Καράμπελας όσο και ο καθηγητής κ. Μιχαηλίδης είναι το γεγονός ότι κοστίζει περίπου 500 € η μεταγλώττιση της κάθε σελίδας.

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πλέον στην Πρέβεζα Οθωμανικά αρχεία που μας αφορούν και πιστεύω να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη Νίκου Ανδρουλάκη στο δημαρχείο Πρέβεζας (video-pics)

Επόμενο Άρθρο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του ΠΑΣ Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...