Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 17:00

Μεταφορά τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής άρθρο του Ανδρέα Θ. Πάσχου

Παρακολουθώ με πίκρα και απογοήτευση την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μεταφορά του τμήματος «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, ισχυριζόμενης την ανάγκη βιωσιμότητας του τμήματος, αν και το Τμήμα αυτό δεν συγκαταλεγόταν στην λίστα των 50 με «ελάχιστους επιτυχόντες». Επίσης,

Παρατηρώ την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να δικαιολογήσουν τη στάση των κρατούντων σε κάθε επίπεδο διοίκησης φορτώνοντας σε άλλους την ευθύνη της απόφασης και του τρόπου μεθόδευσης. Με σαφήνεια διακρίνεται η οπτική γωνία θεώρησης, η πολιτική άποψη και η κομματική αιτιολογική βάση καθενός εξ αυτών.

Αναρωτιέμαι η απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (που θέλει να λέγεται και Πανεπιστήμιο Ηπείρου) με ποια πραγματικά κριτήρια ελήφθη; Διαβάζω ότι η μείωση των εισαχθέντων με την νομοθέτηση της βάσης εισαγωγής, που θεσπίσθηκε πρόσφατα, ενώ δεν είχε τόσο αρνητικό αντίκτυπο στη σχολή σε σύγκριση με άλλες σχολές στην επικράτεια, χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία από Πανεπιστημιακούς και Διοικητικό προσωπικό για την προώθηση της μεταφοράς του Τμήματος. Διάβασα μάλιστα, με επιφύλαξη, ότι κάποιοι φοιτητές έχασαν και εξεταστική λόγω μη μετακίνησης καθηγητών στην Πρέβεζα. Άραγε, οι συγκεκριμένοι καθηγητές συμμετείχαν στην διαμόρφωση αυτής της ψηφοφορίας;

Φροντίδα της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να είναι η διαρκής αναβάθμιση των σπουδών και η ανάπτυξη μιας σχολής, όχι το κλείσιμό της. (Ως οικονομολόγος, παρακολουθούσα την πορεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του συγκεκριμένου Τμήματος και τα θεωρώ αναβαθμισμένα και εφάμιλλα γνωστών ιδρυμάτων είτε στην Ελάδα είτε στο εξωτερικό). Ο ρόλος και η συμμετοχή μιας Ανώτατης Εκπαιδευτικής Μονάδας στην εξέλιξη και ποιοτική αναβάθμιση μιας τοπικής κοινότητας αποτελεί από μόνο του αναντίρρητο γεγονός και στόχο. Το άνοιγμα της εκπαίδευσης και η αποκέντρωση των σχολών βοήθησε στην επαφή και την πρόσβαση ξεχασμένων τόπων και ανθρώπων. Πέτυχε και συνεχίζει σε τόσες περιοχές αποκεντρωμένα χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα έχει διάσπαρτες σχολές σε τέσσερα νησιά, όπως λόγου χάρη το τμήμα «Περιφερειακής ανάπτυξης» στη γειτονική Λευκάδα. Το ίδιο συμβαίνει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που έχει σχολές διασκορπισμένες στις πόλεις της Θράκης καθώς και με τα Πανεπιστήμια, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Αναρωτιέμαι αν πολλοί από τους περίπου 25.000 απόφοιτους Λυκείου που δεν έχουν 8.000 μόρια για το δημόσιο ΑΕΙ, θα έχουν να διαθέσουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά Κολλέγια και έξοδα διαμονής στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Άραγε, η Υπουργός Παιδείας και η σημερινή ή μελλοντική Κυβέρνηση θα ενδώσει και θα ολοκληρώσει την απαράδεκτη για την πόλη και όλο τον νομό μας γνωμοδότηση; Στο παρελθόν θυμάμαι όμοιες περιπτώσεις μεταφοράς τμημάτων με αμφιλεγόμενη σκοπιμότητα. Χαρακτηριστικά τη μεταφορά του ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας πάλι στα Γιάννενα ή την Οικονομική Σχολή Αγρινίου στην Πάτρα. Άραγε θα είναι και η Πρέβεζα αποδέκτης τέτοιας απόφασης; Το άσχημο είναι ότι η υλοποίηση του αρνητικού σεναρίου, μεταφοράς του Τμήματος θα προσθέσει νέα πρόσθετα προβλήματα σε ένα σωρό άλλων, που βαραίνουν την Πρέβεζα. Και ως ετεροδημότητης της Νικόπολης, μπορεί να μην είμαι σε θέση να κρίνω εκ του σύννεγγυς τα αίτια, είμαι όπως σε θέση να δω νηφάλια τις προσεχείς συνέπειες και τη στόχευση να

να γίνουν τα Γιάννενα στην Ήπειρο ότι η Αθήνα για την Ελλάδα.

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με συγγενείς και φίλους στα Γιάννενα ή άλλες Περιφέρειες της Ηπείρου απαριθμώ παρακάτω σειρά γεγονότων άνισης μεταχείρισης, περιθωριοποίησης και εγκατάλειψης της Πρέβεζας από κάθε μορφή Διοίκησης (Κεντρικής, Περιφερειακής ή και Τοπικής:

  1. Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ δεν συνδέεται με την Πρέβεζα. (Μάλιστα μόνο κατ’ εφημισμό είναι Ιόνια καθώς δεν συνδέεται με παράκτιες περιοχές. Της ταιριάζει περισσότερο το όνομα ΟΔΟΣ ΠΙΝΔΟΥ).
  2. Η σύνδεση ΑΚΤΙΟ –ΑΜΒΡΑΚΙΑ καρκινοβατεί κοντά είκοσι χρόνια.
  3. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ δεν περιλαμβάνει σύνδεση με Πρέβεζα.
  4. Ο παραλιακό αυτοκινητόδρομος ΠΡΕΒΕΖΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ & οι οδοί προς ΑΡΤΑ ή ΓΙΑΝΝΕΝΑ είναι ασυντήρητοι εδώ και χρόνια και ως εκ τούτου μετράνε δεκάδες θανατηφόρα τροχαία ετησίως.
  5. Το σύγχρονο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ χάθηκε για πάντα.
  6. Το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, πύλη προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο προπολεμικά, φωτογραφίζεται τελευταία μαραζωμένο, με ένα παρατημένο κρουαζερόπλοιο.
  7. Τα ΚΑΣΤΡΑ και ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ παρουσιάζουν όμοια εικόνα εγκατάλειψης.
  8. Η έλλειψη ολοκληρωμένου ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ και ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ σε όλο το παραλιακό μέτωπο αποτελεί σκάνδαλο, γιατί δεν εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η προστασία και η καθαρότητα ακτών με παγκόσμιες διακρίσεις για το φυσικό τους κάλλος
  9. Η πιθανολογούμενη μεταφορά της ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ. (Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού) στα Γιάννενα, με έκανε να λοιδωρήσω σκεφτόμενος τη φράση «…ποιος είδε βάρκα στη στεριά στο Μέτσοβο βαπόρι…» ή «…θάλασσα στα Τρίκαλα».
  10. Η ιστορική ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ θα αντέξει άραγε ή θα ακολουθήσει τα σημεία των καιρών; Την βλέπω και αυτήν προσεχώς στον Πειραιά ή σε άλλο μεγάλο λιμάνι, καλύπτοντας ανάλογη ανάγκη βιωσιμότητας λειτουργίας.
  11. Ο «απέραντος ερειπιώνας» της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ που αντί για πηγή ευλογίας όλου του νομού και του τόπου,δεν αναδεικνύεται παρά τις τελευταίες αναλαμπές και έτσι αποτελεί αβάσταχτη τροχοπέδη ανάπτυξης λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντός της περιοχής για τους λίγους εναπομείναντες χωριανούς και κοντοχωριανούς, που αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  12. Σε ευρύτερη κλίμακα, η έλλειψη ανάδειξης των τόσων άλλων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νομού: Κασσώπη, Αχέροντας, Ορράον, Ασπροχάλικο, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης, Ελάτρεια, Πανδοσία, Εφύρα και Ζάλογγο απλά «παγώνει» το χρόνο και την πρόοδο της περιοχής.

Αυτή είναι η μοίρα του τόπου δυστυχώς.

Ευθύνες υπάρχουν και είναι πολλές διαχρονικά. Κυβέρνηση, πολιτευτές, βουλευτές, τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι ας τις επιμεριστούν. Η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» πρέπει άμεσα να πάρει θέση και να αποδείξει έμπρακταότι ενδιαφέρεται ΙΣΌΤΙΜΑ για το καλό και την προκοπή κάθε σπιθαμής Ηπειρωτικής γης. Πιστεύω προσωπικά ότι η δυναμική αντίδραση και ανάδειξη του ζητήματος είναι μονόδρομος, καθώς μόνο τότε πιθανολογώ ότι ο/η Υπουργός να σεβαστεί την αντίθεση όλων των πολιτών και των φορέων του Νομού μας.

Εμείς, λοιπόν, ας πούμε δυναμικά «όχι» στη μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννενα, ας στηρίξουμε από κοινού τον τόπο που αγαπάμε καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν επιτρέπουν μεμψιμοιρίες.

Ανδρέας Θ. Πάσχος

Οικονομολόγος – Δικαστικός Υπάλληλος

Προϊστάμενος Λογιστικού Τμήματος

Πρωτοδικείου Αθηνών


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ανυπότακτη Κίνηση: Να παραμείνει το τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα με πλήρωση του συνόλου των θέσεων και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Επόμενο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Φωτιά στο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...