Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 23:33

Ανυπότακτη Κίνηση: Να παραμείνει το τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα με πλήρωση του συνόλου των θέσεων και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

-Διεκδικούμε το δικαίωμα σε μόρφωση-δουλειά για τη νέα γενιά – Θέλουν να πετάξουν τους νέους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έξω από τα πανεπιστήμια- Θέλουν να αλλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα ή ακόμη και να κλείσουν τα μικρά περιφερειακά τμήματα μαζί και αυτό της Πρέβεζας – Να μη τους κάνουμε τη χάρη!

Για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση έχουν δοθεί τεράστιοι κοινωνικοί αγώνες. Το δικαίωμα αυτό βάλλεται διαρκώς από αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούν ως δίκιο, το δίκιο των ισχυρών. Με την αγοραία λογική που τους διέπει προσπαθούν να κάνουν τον λαό να εμπεδώσει ότι η μόρφωση δεν είναι καθολικό δικαίωμα, αλλά προνόμιο για όποιον μπορεί να πληρώνει. Αυτή η γραμμή τηρεί απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στα θέματα παιδείας και αυτήν προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο νόμος –έκτρωμα της Κεραμέως 4777/2021, ο οποίος μεταξύ άλλων απειλεί το δημόσιο χαρακτήρα αλλά και αυτή καθαυτή την ύπαρξη του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.

Μόνος ένας τυφλός ή κάποιος που υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες δεν κατανοεί τη σχέση του νόμου με τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κλεισίματος του Τμήματος.

Στην αντιεκπαιδευτική επίθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κάθε χρόνο, θα πετάγονται έξω από την ανώτατη εκπαίδευση 25-30 χιλιάδες φτωχοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι, για να βρουν πελατεία τα ιδιωτικά κολλέγια. Εξαιτίας αυτού του μέτρου φέτος καλύφθηκε το ένα τρίτο των προβλεπομένων θέσεων στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας και δημιουργείται συνολικό πρόβλημα αιμορραγίας από την άποψη του αριθμού των νέων φοιτητών. Συνένοχοι σε αυτήν την τραγική κατάντια για το τμήμα είναι και ο Δήμαρχος της ΝΔ κος Γεωργάκος μαζί με την παράταξή του «Ο Δήμος της καρδιάς μας», ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας της ΝΔ κ. Ιωάννου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κος Καχριμάνης και όλοι όσοι ξεδιάντροπα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κολλεγιαρχών χτυπώντας τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Το νόμο Κεραμέως (συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου που άνοιξε το δρόμο των συγχωνεύσεων των σχολών) τον υπερασπίζεται η δημοτική και η τοπική περιφερειακή αρχή, όταν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τον έχει καταψηφίσει με ψήφισμα που κατατέθηκε από τη παράταξή μας στο δημοτικό συμβούλιο. Η προσπάθεια να πείσουν τον λαό του δήμου μας πως ο νόμος αυτός είναι άσχετος με τον υπαρκτό κίνδυνο πλέον κλεισίματος του Πανεπιστημιακού Τμήματος της πόλης μας απέτυχε. Ας αφήσουν το δούλεμα . Δεν το κάνανε, όχι επειδή δε γνωρίζανε την αλήθεια, αλλά, επειδή είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη περιοχή μας.

Η ευθύνη της πλειοψηφίας των καθηγητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα:

Οι καθηγητές του Τμήματος της Πρέβεζας πατώντας στο υπαρκτό πρόβλημα της μείωσης των εισακτέων πήραν μια επαίσχυντη απόφαση, την πρόταση μεταφοράς του Τμήματος στα Γιάννενα, σκέψη που, αν και υπήρχε από παλιά στο μυαλό τους, δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί χωρίς το έκτρωμα της Κεραμέως. Χαρακτηρίζουμε την απόφαση αυτή επαίσχυντη:

-γιατί σε αυτή δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά και καταδίκη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των ολέθριων συνεπειών της. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη κριτήριο του μαχόμενου εκπαιδευτικού σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης είναι πρωτίστως η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών ή φοιτητών σε σύγκρουση με την εξουσία και όχι η αντίληψη “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.

-γιατί δεν έγινε με ακαδημαϊκά αλλά με ιδιοτελή κριτήρια, αφού δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υλικοτεχνικές προϋποθέσεις υποδοχής του Τμήματος στα Γιάννενα και οι φοιτητές θα στοιβαχτούν στις ήδη ανεπαρκείς αίθουσες και ανεπαρκή εργαστήρια.

Η ευθύνη του πρύτανη Αλμπάνη

Παρά τη θεωρητική διαφοροποίηση του από τον νόμο Κεραμέως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμβουλος του Τσίπρα) και το πρυτανικό συμβούλιο με την απόφασή τους να μεταφέρουν το τμήμα στα Γιάννενα υιοθετούν ουσιαστικά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και επιχειρούν να εφαρμόσουν εκ των προτέρων τη διακηρυγμένη θέση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της κατάργησης, μεταφοράς και συγχώνευσης τμημάτων, ώστε να προκύψει ένα οικονομικότερο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο (επιχειρούν να διασυνδέσουν και να υποτάξουν το Πανεπιστήμιο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ήδη υπάρχουν και επιχειρούν να διευρύνουν μέσω του νέου Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή των Ιωαννίνων).

Συνολικά υπεύθυνοι για τα προβλήματα σίτισης –στέγασης των φοιτητών στην Πρέβεζα

Ευθύνη επίσης έχουν όλοι τους (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, πρυτανικές αρχές) για τα προβλήματα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών στην Πρέβεζα, αφού χρόνια δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία για τη δημιουργία εστιατορίου μέσα στο Πανεπιστήμιο, παρά την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου ελεύθερου χώρου και τη δημιουργία φοιτητικής εστίας ή και την ενοικίαση ξενοδοχείων για τις ανάγκες των φοιτητών , όπως γίνεται παντού. Τα προβλήματα αυτά σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να βρουν άμεση λύση.

Παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα, καμία μεταβολή του Πανεπιστημιακού Χάρτη, ανατροπή του νόμου Κεραμέως, παιδεία για όλον τον λαό, μέτρα στήριξης των φοιτητών!

-Ο νόμος Κεραμέως, ο οποίος αποτελεί συνέχεια των νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και το απότοκό της, η μεταφορά του Τμήματος μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Πρέπει να σφυρηλατηθεί και να δυναμώσει ένα αποφασιστικό παλλαϊκό μέτωπο μέτωπο φοιτητών, μαθητών, γονέων, εργαζομένων στον Δήμο Πρέβεζας και σε όλη την Ελλάδα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, μακριά και περά από τις ταξικές ανοησίες περί «αρίστων».

-Όχι στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση. Ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση για όλη τη νεολαία υποταγμένη στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στην αγορά και το κέρδος.

– Να μην φύγει το πανεπιστημιακό τμήμα από τη πόλη. Μέτρα για τη δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για την πόλη της Πρέβεζας δημιουργία εστιατορίου μέσα στο Τμήμα με δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών. Δωρεάν μετακίνηση από και προς το Τμήμα. Άμεση δημιουργία φοιτητικής εστίας στον αστικό ιστό της πόλης και ενοικίαση ξενοδοχείων για την κάλυψη των αναγκών.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Στην κατεύθυνση αυτή και με το περιεχόμενο που προτείνουμε πρέπει να υπάρξει ανυποχώρητος αγώνας.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ήπειρος: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Επόμενο Άρθρο

Μεταφορά τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής άρθρο του Ανδρέα Θ. Πάσχου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...