Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 16:32

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (4-10 ΙΟΥΛ. 2021)

Κατά την εβδομάδα που απλώνεται μπροστά μας (Β΄ Ματθαίου), θα έχουμε τις ακόλουθες εορτές και Θείες Λειτουργίες.

  1. Την Κυριακή, 4-7-2021, εορτή του αγίου Ανδρέου Κρήτης, του ποιητού του Μεγάλου Κανόνα, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  2. Την Τρίτη βράδυ, 6-7-2021, βραδινή Θεία Λειτουργία για την εορτή της αγίας Κυριακής και του αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις (7-7-2021), ώρα, 9.00-12.15 περίπου μετά τα μεσάνυχτα.
  3. Την Πέμπτη, 8-7-2021, εορτή του αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  4. Το Σάββατο, 10-7-2021, ώρα 7.00-9.30 π. μ., εορτή των εν Νικοπόλει (Αρμενίας) 45 μαρτύρων και ημέρα των κεκοιμημένων, Θεία Λειτουργία.
  5. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (4 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Με την παύση του κύκλου των κινητών εορτών του Πάσχα, που ξεκινούν από την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου (του Τελώνου και του Φαρισαίου) και κλείνουν με την τελευταία Κυριακή του Πεντηκοσταρίου (των Αγίων Πάντων), ξαναμπαίνουμε στον σταθερό ετήσιο κύκλο των ακινήτων εορτών. Καθ’ όλη την αναστάσιμη περίοδο διαβάζεται καθημερινά στην Εκκλησία το Ευαγγέλιο του Ιωάννη και οι Πράξεις των Αποστόλων. Με την παύση του Πεντηκοσταρίου ξεκινά η καθημερινή ανάγνωση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και των επιστολών του Αποστ. Παύλου. Εν συνεχεία ακολουθεί το κατά Λουκάν και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Εξαιρούνται οι μεγάλες εορτές, που έχουν δικό τους ευαγγελικό και αποστολικό ανάγνωσμα η καθεμία.

Ο άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν, άγνωστος πριν, άρχισε να γίνεται γνωστός από το 1915 και εξής, μετά από πολλές θαυμαστές εμφανίσεις του σε διαφόρους ανθρώπους στην Πάλαιρο (Ζαβέρδα) της Βόνιτσας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έγιναν από τον ίδιο τον άγιο, γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του έτους 950 μ. Χ., διετέλεσε ηγούμενος της μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στα Σκλάβαινα Αιτωλοακαρνανίας και εκοιμήθη με μαρτυρικό θάνατο στις 7 Ιουλίου του 1006 μ. Χ., σε ηλικία 56 ετών. Είχε συλληφθεί από πειρατές, ενώ τελούσε αγρυπνία με πλήθος Χριστιανών στις 24 Ιουνίου, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή, για την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου. Μαζί του μαρτύρησαν οι συμμοναστές του ιερομόναχοι Θεόκλητος, Συμεών και Ιγνάτιος, οι μοναχοί Νικηφόρος, Χαρίτων και Παντελεήμων και πολλοί Χριστιανοί. Τα Σκλάβαινα ερήμωσαν και το χωριό μεταφέρθηκε συν τω χρόνω χαμηλότερα, στη σημερινή Πάλαιρο.

Η πιο σημαντική εμφάνιση του αγίου έγινε στην ευλαβή πολύτεκνη χήρα γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά. Ήταν νύχτα, 23 Αυγούστου 1923. Η χήρα φρόντιζε την άρρωστη από τυφοειδή πυρετό κόρη της, όταν με δυνατό κρότο άνοιξαν τα πορτοπαράθυρα και μέσα σε λαμπρό φως εμφανίσθηκε ο άγιος Βλάσιος, κρατώντας ποιμαντορική ράβδο και φορώντας την ιερατική του στολή. Της είπε ότι είναι ο άγιος Βλάσιος και της ζήτησε να τον ακολουθήσει για να της υποδείξει το ακριβές σημείο όπου θα εύρισκαν τα άγια λείψανά του. Στον δισταγμό της γερόντισσας να αφήσει την ετοιμοθάνατη κόρη της, ο άγιος έβγαλε τον εγκόλπιο σταυρό του και σταύρωσε την άρρωστη. Στη συνέχεια οδήγησε τη γερόντισσα στο μέρος του μαρτυρίου του, χάραξε με τη ράβδο του κύκλο στο σημείο όπου έπρεπε να σκάψουν και αφού έφερε ξανά τη γυναίκα στο σπίτι της, εξαφανίσθηκε. Η γυναίκα βρήκε την κόρη της θεραπευμένη.

Στο υποδειχθέν σημείο βρέθηκαν τα λείψανα του αγίου και των άλλων μαρτύρων και ανεγέρθηκε ο ναός που υπάρχει και σήμερα στα Σκλάβαινα. Το 2016 έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη του αγίου Βλασίου στο εορτολόγιο της Εκκλησίας και εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του στις 7 Ιουλίου, ημέρα του μαρτυρίου του.

Καλή εβδομάδα!

Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή πολίτη στον Δήμαρχο Πρέβεζας μέσα από το Facebook: ”Αφουγκραστειτε τον κόσμο”

Επόμενο Άρθρο

”Σπάει” όλα τα ρεκόρ ο Αντρέα Μίτα – Πέρασε τα 2.03 στο ύψος – Πρωταθλητής στην Κ20

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...