Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 1:02

Ι.Ν Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (1-7 ΑΥΓ. 2021)

Η εβδομάδα μπροστά μας παρουσιάζει σημαντικότατες αλλαγές, καθώς ξεκινάει με αυτή ο Δεκαπενταύγουστος. Το λειτουργικό μας πρόγραμμα θα διαμορφωθεί γενικά ως εξής:

  1. Κάθε πρωί, από 1-15 Αυγούστου, θα έχουμε Θεία Λειτουργία, ώρα 7.00-9.00 π. μ.
  2. Κάθε απόγευμα, από 1-15 Αυγούστου, θα γίνεται η Παράκληση της Παναγίας, ώρα 7.45-9.00 μ. μ. περίπου. Θα εναλλάσσεται κάθε μέρα η Μικρή με τη Μεγάλη Παράκληση. Δεν θα γίνεται Παράκληση στους Εσπερινούς του Σαββατόβραδου, της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Χρήστου.

Ειδικότερα θα έχουμε:

  1. Την Κυριακή (ΣΤ΄ Ματθαίου), 1-8-2021, η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού και εορτή των Αγίων Επτά παίδων των Μακκαβαίων, της μητρός αυτών Σολομονής και του διδασκάλου αυτών Ελεαζάρου, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  2. Την Τετάρτη βράδυ, 4-8-2021, ώρα 7.30-9.00 μ. μ. περίπου, θα γίνει πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χρήστου. Δεν γίνεται Παράκληση.
  3. Την Πέμπτη πρωί, 5-8-2021, εορτή του Αγίου Χρήστου του εκ Πρεβέζης, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χρήστου. Θα έχουμε Μονοκκλησία.
  4. Την Πέμπτη βράδυ, ώρα 7.00-8.00 μ. μ., Εσπερινός Μεταμορφώσεως. Δεν γίνεται Παράκληση.
  5. Την Παρασκευή πρωί, 6-8-2021, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ώρα 7.00-9.45 π. μ. περίπου, Θεία Λειτουργία στον Ναό μας.
  6. Κάθε απόγευμα, πλην Σαββάτου και Κυριακής, ώρα 5.30-7.30 μ. μ., γίνεται στον Ναό μας ιερά Εξομολόγηση. Ο Εσπερινός κάθε Σάββατο θα γίνεται στις 7.00 μ. μ.

Η 1η Αυγούστου σηματοδοτεί την είσοδο σε νέα φάση του εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας, στον Δεκαπενταύγουστο. Η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγ.) είναι το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, μια και το πρόσωπο της Παναγίας απολαμβάνει υψίστης τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε συνδυασμό και με την άλλη μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οι Χριστιανοί προετοιμάζονται με νηστεία δύο εβδομάδων, για την κατά δύναμη πνευματική τους συμμετοχή στα δυο αυτά συγκλονιστικά και υπερφυή γεγονότα.

Η Μεταμόρφωση είναι γεγονός που έλαβε χώρα σαράντα μέρες πριν από τη Σταύρωση του Χριστού, αλλά η Εκκλησία, ελεύθερη από χωροχρονικές δεσμεύσεις, κρατώντας το πνευματικό και μόνο νόημά του, το εορτάζει στις 6 Αυγούστου, συνδέοντάς το με την εορτή του Σταυρού (14 Σεπτ.). Ανήκει στις μεγάλες δεσποτικές (του Χριστού) εορτές, γι’ αυτό και επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος, έστω κι αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή.

Πριν σταυρωθεί ο Χριστός, θεώρησε αναγκαίο να δείξει στους μαθητές του ποιος ήταν πραγματικά. Οι μαθητές του θα δοκιμάζονταν σκληρά. Έπρεπε να είναι σίγουροι, ότι αυτός που θα πέθαινε σε λίγο εντελώς αδύναμος πάνω στον Σταυρό, ήταν ταυτόχρονα ο παντοδύναμος Θεός. Γι’ αυτό και τους αποκαλύπτει για λίγο την αληθινή του υπόσταση.

Αφήνει να φανεί το κρυμμένο στην ανθρώπινη ταπεινότητά του μεγαλείο της θεϊκής του φύσης. Δεν δείχνει ακριβώς τη θεϊκή του ουσία, αυτήν δεν μπορεί να τη δει κανένα δημιούργημα. Κάνει ορατή την άκτιστη ενέργειά του, το θεϊκό φως. Και πάλι μια ακτίνα μόνο από αυτό, όσο ήταν δυνατόν να αντέξουν τα ανθρώπινα μάτια, που και πάλι ενισχύθηκαν ειδικά από τη Θεία Χάρη για την περίσταση αυτή. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει φυσιολογικά ο άνθρωπος τη θέα του Θεού. Ο Χριστός δείχνει όχι τη θεϊκή, αλλά την ανθρώπινη φύση του στην κατάσταση της θέωσης. Στο μεγαλείο που την έφερε η ένωσή της με τη θεία φύση, που έγινε στο πρόσωπό του. Φανερώνει για πρώτη φορά την εικόνα του αληθινού ανθρώπου. Δείχνει πώς θα είναι και ο κάθε άνθρωπος, που θα επιλέξει να ανέλθει με την τήρηση των εντολών του Χριστού, όχι στο Θαβώρ, αλλά στη Βασιλεία του Θεού, όντας «θείας κοινωνός φύσεως».

Καλή Παναγιά!

Προηγούμενο Άρθρο

Παύλος Φραγκούλης: Έκανε ερωτήσεις αλλά έλαβε απαντήσεις χωρίς ουσία…

Επόμενο Άρθρο

Ορίζοντες Ηπείρου: Συγχαρητήρια! Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο «χρυσός πρέσβης» της Ηπείρου στον κόσμο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...