Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 3:45

Ιωσήφ Στύλος: ”Τα αδέσποτα ζώα στην πόλη είναι ευθύνη όλων μας”

Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από αδέσποτα σκυλιά, όπως:

1 – Ένας αδέσποτος σκύλος που περιφέρεται στους δρόμους μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση οχημάτων , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σε άλλους ανθρώπους αλλά και στον εαυτό του.

2 – Τα αδέσποτα σκυλιά τείνουν να λεηλατούν και να ανακατεύουν χώρους απορριμμάτων και να δημιουργούν εστίες μόλυνσης

3 – Πεινασμένα αδέσποτα μπορεί να επιτεθούν σε άλλα κατοικίδια ακόμη και σε ανθρώπους

4 – Τα αδέσποτα σκυλιά συχνά προτιμούν να περιπλανούνται σε ομάδες προκαλώντας την αίσθηση της απειλής , επιπλέον ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Nα σημειωθεί ότι ένα θηλυκό σκυλί και οι απόγονοι της μπορούν να παράγουν μέχρι 67 000 κουτάβια σε έξι χρόνια.

5 – Έχουν την τάση να γαβγίζουν και να ουρλιάζουν, ειδικά όταν εμπλέκονται σε μια μάχη με ένα άλλο σκυλί κάτι που συμβαίνει συχνά και συνεχώς κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.

6 – Μπορεί να εξαπλώσουν τη λύσσα, μια θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και να μεταδοθεί σε ανθρώπους.

Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες:

Πρώτον, ο νόμος πρέπει να είναι σαφής για το δίκαιο των ζώων και να μην αφήνει παράθυρα κακοποίησης τους. Δεύτερον, το κράτος οφείλει να ενισχύσει προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού και να υποστηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικά και με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και τέλος, οι κυβερνητικοί και συναφείς δημόσιοι τομείς πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων, ενισχύοντας την παρακολούθηση και τον έλεγχο, ενισχύοντας τη διαφήμιση και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Δημοτικές Πρωτοβουλίες:

Οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδος όπως και ο Δήμος Πρέβεζας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Κάποιοι δήμοι έχουν ιδρύσει δημοτικά καταφύγια σκύλων. Αυτά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να έχουν καθημερινή στήριξη κτηνιάτρων και συνεχή ροή τροφής, ώστε να αποφευχθούν ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται ακαριαία όταν ζουν μεγάλες ομάδες ζώων μαζί. Δυστυχώς τα δημόσια καταφύγια που κατασκευάζονται με προγράμματα κοινοτικά και καλύπτουν τα έξοδα τους για μια περίοδο από τα ίδια κονδύλια, όταν τελειώσει η προηγούμενη περίοδος εγκαταλείπονται στην τύχη τους με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα για τα ζώα αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Πρέπει επιπλέον ο δήμος να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά προγράμματα είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά στην στήριξη τέτοιων δομών.

Ατομικές Πρωτοβουλίες:

Ένας απ΄ τους κυριότερους λόγους αύξησης των αδέσποτων είναι η εγκατάλειψη τους από τους ανθρώπους. Η αυστηρή νομοθεσία είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της απαίσιας συμπεριφοράς. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι η συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων από τη σχολική ηλικία.

Προηγούμενο Άρθρο

Τάσος Αμάραντος: ”Με ρωτάνε αρκετοί γιατί με τον Γιώργο Νίτσα;”

Επόμενο Άρθρο

Χριστίνα Κούκια: ”Τι πρέπει να κάνει μια κοινωνία για τα ΑΜεΑ…”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...