Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 12:14

Η διαχρονική απαξίωση του ΕΚΑΒ είναι το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο οικοδομείται η επιχειρηματική δράση στις διακομιδές ασθενών

Σαν έτοιμο από καιρό στα συρτάρια των υπουργείων ήταν το νομοσχέδιο που μεταφράστηκε σε νόμο πριν λίγες εβδομάδες και που προβλέπει σε πρώτη φάση οι δευτερογενείς διακομιδές ασθενών να γίνονται από ιδιωτικές εταιρίες.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί λογική συνέχεια της πολιτικής επιλογής, όλα αυτά τα χρόνια να μην ανανεώνεται επαρκώς ούτε το προσωπικό ούτε ο στόλος του ΕΚΑΒ  πανελλαδικά αλλά και εδώ στην Πρέβεζα. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις σε πανελλαδικό επίπεδο δεν υπερέβαιναν ποτέ, τα τελευταία 13 χρόνια τις αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται πανελλαδικά μια ασφυκτική κατάσταση τόσο στις πρωτογενείς όσο και στις δευτερογενείς διακομιδές.

Η λύση που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή αυτό το πραγματικό κενό να το καλύψει με ιδιώτες και όχι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μία λύση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι η πιο οικονομική, αλλά υλοποιείται στη βάση της πολιτικής λογικής εμπορευματοποίησης της υγείας. Η εξέλιξη αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη για τους πολίτες της Πρέβεζας γιατί κάθε υπηρεσία που παρέχεται με τη λογική κόστους – οφέλους δεν μπορεί να παρέχεται με ισότιμο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό.

Ως σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Πρέβεζας έχουμε εδώ και πολύ καιρό αναδείξει αυτά τα ζητήματα σε έχουμε βάλει στο επίκεντρο της κριτικής μας αυτή την πολιτική λογική η οποία διατρέχει οριζόντια ολόκληρο το εθνικό σύστημα υγείας και δεν περιορίζεται αποσπασματικά στις διακομιδές. Πρόσφατο παράδειγμα είχαμε στην Πρέβεζα την προσπάθεια ΜΚΟποίησης των δομών Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου.  Για αυτό λοιπόν οφείλουμε εργαζόμενοι στην υγεία και πολίτες της Πρέβεζας με ενιαίο τρόπο να αντικρούσουμε κάθε τέτοιο νόμο και να τον καταργήσουμε στην πράξη.

ΤΟ ΔΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Δημήτρης Καραμανίδης – Δηλώνει έτοιμος για τη Περιφέρεια Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης “υποδέχεται” τον Μίκη Θεοδωράκη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...