Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 20:28

Η αυτοθυσία των Σουλιωτισσών τιμήθηκε την Κυριακή στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου

Η αυτοθυσία των Ελληνίδων που επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό, διαλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση γενόμενες αιώνιο σύμβολο τιμής και αξιοπρέπειας τιμήθηκαν την Κυριακή το πρωί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου και την πλατεία της Καμαρίνας και  διοργάνωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινοτητας Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος.

Η εκδήλωση με τίτλο “Ο Μωριάς τιμά το Ζάλογγο” ήταν μια σύζευξη του Μωριά που άναψε η φλόγα του αγώνα για τήν εθνική ελευθερία και του Ζαλόγγου πανελληνίου φάρου έρωτος προς αυτήν.

Από την εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη πάνω στις κορυφές του Ζαλόγγου το πρωί της Κυριακής  οι συμετέχοντες σύλλογοι , Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν χορώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίου και Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου πορεύθηκαν συνοδεία κρουστών από τούς μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρεβέζης στον Ιερό Βράχο.

Εκεί τελέστηκε από τον πατέρα Νικηφόρο η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί προσκεκλημένων καί επισήμων.

Ο Νικόλαος-Νέστωρ Κουτσονίκας απόγονος  ιστορικής φάρας του Σουλίου ανέφερε μεταξύ άλλων « Σημερα αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες των οικογενειών Κουτσονίκα, Φωτομάρα, Μαλάμου, Καραμπίνη, Γούση, Τζώρτζη. Εύχομαι να συνεχιστούν να γίνονται αυτές εκδηλώσεις για να θυμόμαστε την μνήμη τους και να τους τιμούμε. Προγιαγιά μου πέρασαν 220 χρόνια όμως η οικογένειά σου δεν σε ξέχασε. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή μας κοιτάς από κάπου ψηλά.»

Ο Αναστάσιος Δράκος, έτερος εκπρόσωπος ιστορικής φάρας, εξήρε την προσφορά του Σουλίου και της θυσίας των Σουλιωτισσών και  έδωσε ραντεβού την άνοιξη στὸ Σούλι όπου θα αποκαλυφθεί , δαπάναις του ιδίου, η προτομή του ήρωος Γεωργίου Δράκου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεβέζης κος Λεωνίδας Αργυρός, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ματσίρας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Γεώργιος Νίτσας η πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής Μερόπη Καλδή και από τους συμμετέχοντες συλλόγους οι Σπύρος Τσοκανάς (Μωραΐτες εν χορώ),  Αφροδίτη Τριανταφύλλου (Βοστίτσα 1821)   Φώτης Βερβίτας (Χαράλαμπος Βιλαέτης), Παναγιώτης Μπατσικούρας (Πολ. Σύλλ. Νέδουσας), και Κωνσταντινος Τόκας  (Σουλιώτες).

Ο μαθητής της Β’ Λυκείου του 1ου Λυκείου Πρέβεζας Απόστολος Στύλος  που πρώτευσε σε διαγωνισμό έκθεσης πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία κλείνοντας ως εξής:

 «Το αίμα των ηρωικών αυτών γυναικών θα χρωματίζει εσαεί τον ιερό βράχο του Ζαλόγγου, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την γενναιότητά τους και την αγάπη τους για ελευθερία. Θα είναι για πάντα ένα γεγονός που θα αξίζει το σεβασμό μας, στο οποίο θα αποδίδουμε φόρο τιμής, ελπίζοντας ότι η πατρίδας μας θα βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ειρήνης. Και ότι εμείς ακολουθώντας το ηρωικό παράδειγμα αυτών των γυναικών θα υπερασπιζόμαστε πάντα όλους τους αγώνες για την ελευθερία»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  και  παρουσίαση του χορού του Ζαλόγγου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίου Πρεβέζης ενώ ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους το άκουσμα του εθνικού ύμνου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρα  οι Σύλλογοι  κατευθύνθηκαν με πομπή από το τέλος του χωριού προς την πλατεία της Καμαρίνας και τά τύμπανα των παιδιών αντηχούσαν σε όλο τό χωριό.

Εκεί στη γεμάτη με κόσμο πλατεία της Καμαρίνας βραβεύθηκαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Πρεβέζης, Απόστολος Στύλος, Μπέκας Μιχαήλ καί Γερογιάννη Φαίδρα, που έγραψαν έκθεση σχετικά με το Ζάλογγο.

Παράλληλα εκτέθηκαν έργα των μαθητών της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού τα οποία  στη συνέχεια θα αποτελέσουν μόνιμο έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου Καμαρίνας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδηλώσης και στηλίτευσε την στάση τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο καί της Περιφέρειας που αρνήθηκαν την χρηματοδότησή της.

Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μνήμης και ιδιαίτερα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους που την στήριξαν, τόνισε δε ότι οι Σουλιώτισσες  πέφτοντας στον γκρεμό έγιναν αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία και σημείωσε ότι στόχος είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να λάβει την αίγλη που της αξίζει.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους «Μωραΐτες εν χορώ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίου και παραδοσιακό γλέντι με τους Άγγελο Σταθόπουλο καί Βαγγέλη Μπάρκα στο κλαρίνο, Γιώργο Καψάλη, Παναγιώτη Πάνου, Θοδωρή Ράπτη και Ανδρέα Τζίμα στο τραγούδι.

Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φανή Μπισκανάκη, ο Δντης του 1ου ΓΕΛ Ηλίας Ντέντες, η Υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ελένη Αργυρού, η Λιμενάρχης Σταματία Μαργέλη, οι πρόεδροι των παραρτημάτων Πρεβέζης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ίλαρχος Ιωάννης Γιώτης, Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Υπτχος Ιωάννης Τσαντήρης και Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Υποστράτηγος Αστυνομίας  Κων/νος Τσούτσης, οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Καναλίου καί Γλυκής-Ποταμιάς Αλέξανδρος Καρτεζίνης και Θωμας Αθανασίου, ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε. Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Παππάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ροπόκης, Ιωσήφ Στύλος και Δημήτρης Καραμανίδης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ριζών Μάριος Κωνσταντινίδης

Την εκδήλωση συντόνιζε η καθηγήτρια Πέπη Κατωγιάννη.

Φωτογραφίες Νίκος Παπαλέξης

Προηγούμενο Άρθρο

Προγραμματικές θέσεις της παράταξης του Νίκου Ζαχαριά

Επόμενο Άρθρο

ΦΠΑ: «Κυνήγι» σε όσους δεν τον αποδίδουν ώστε να βρεθούν έσοδα για νέες παροχές

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...