ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ – Επιμνημόσυνη δέηση και τελετή τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

Ημερομηνία:

spot_img

Με αφορμή τη συμπλήρωση 198 ετών από την εκδημία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1828, η Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρεβέζης, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεδίου του Άρεως, τον Όμιλο Απογόνων και Φίλων Μάρκου Μπότσαρη, τον Πανηπειρωτικό Σύνδεσμο Ελευσίνας, τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, την Επιτροπή «Πρέβεζα: Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον» και τη Χορευτική Ομάδα Κρητών Αθήνας «ΚΡΗΤΑΙΟΙ», διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής στον μεγάλο εθνικό αγωνιστή.

Η επιμνημόσυνη δέηση και η τελετή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, και ώρα 10:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα.

Μπροστά από τον Ιερό Ναό βρίσκεται η περίτεχνη μαρμάρινη λάρνακα, όπου φυλάσσονται τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας και εμβληματικής μορφής του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τη Βιέννη το 1964, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Αρχικά τοποθετήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου, τότε Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Πεδίο του Άρεως.

Το μνημείο, κλασικιστικού ρυθμού, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ανδρικής μορφής «κοιμώμενου» επί σαρκοφάγου στον ελλαδικό χώρο και αποδίδεται στον διακεκριμένο γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.

Η Εταιρεία απευθύνει  πρόσκληση στους Πρεβεζάνους απόδημους και σε κάθε ενδιαφερόμενο να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του μεγάλου αυτού ήρωα του Ελληνισμού.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Οι δημοσιογράφοι του onprevezanews.gr σας ενημερώνουν 24ωρες το 24ωρο για όλες τις εξελίξεις στην Πρέβεζα, την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Κόσμο. Υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μεγάλη επιτυχία η «Αναβίωση του Πανηγυριού του Συρράκου» στην Πρέβεζα – Μια βραδιά γεμάτη παράδοση και χορό

Με τεράστια επιτυχία, πλήθος κόσμου και έντονο παραδοσιακό χρώμα...

«Η Κληρονόμος» στην αυλή του Cine Κοκκινιά – Ένα αριστούργημα του κλασικού Χόλιγουντ με 4 Όσκαρ

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 21:00, το Cine Κοκκινιά...

Εσπερινό ΓΕΛ Πρέβεζας-Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής

Από 1 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 08.00 έως 4...

«Κερνάμε Ήπειρο»: Στο πλευρό της τοπικής παραγωγής η Ντίνα Πλιούτα

Την έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο», που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου...