Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 14:45

ΕΣΠΑ 2022: Έκτακτα προγράμματα για επιχειρήσεις – Πάρε άμεσα χιλιάδες ευρώ

ΕΣΠΑ 2022: Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2022 για ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Αφορούν επενδύσεις για την «ανταγωνιστικότητα» και την «Πράσινη Μετάβαση». Οκτώβριο και Νοέμβριο οι προκηρύξεις.

Περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2022 θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα 3 δισ. ευρώ εξ αυτών, μέσω δράσεων και το 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τις δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ειδικότερα, οι δυο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» θα τρέξουν ως εξής:

-Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

-Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out).

Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν από το τέλος του έτους.

Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε, ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

ΕΣΠΑ 2022: Νέα προγράμματα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις – Πώς θα πάρετε 60.000 ευρώ

Τέσσερα νέα προγράμματα από RRF και ΕΣΠΑ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στόχος η στήριξη των πολιτών ώστε να μην επιβαρύνονται από τη σφοδρή ενεργειακή κρίση.

Με τέσσερα προγράμματα «Eξοικονομώ» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τη σφοδρή ενεργειακή κρίση, ώστε να θωρακιστούν από την υπέρμετρη ενεργειακή επιβάρυνση.

Τα νέα προγράμματα θα στηριχθούν σε κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ώρα που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΕΣΠΑ 2022: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Ο κεντρικός σχεδιασμός των συναρμόδιων υπουργείων προβλέπει δύο νέους γύρους του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, την έναρξη εντός του φθινοπώρου του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, αλλά και ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που απευθύνεται στα νέα ζευγάρια.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας και οι 47.433 επιλαχόντες του «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι στο πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν τα σπίτια τα οποία εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ»:

  • Κατοικίες που πριν από τις παρεμβάσεις εντάσσονταν στη χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης “Η” και μετά αναβαθμίστηκαν στην υψηλότερη (Α+), περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 87%-95%. Συγκεκριμένα οι κατοικίες αυτής της κατηγορίας που εντάχθηκαν στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 1» μείωσαν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας από 524,92 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό, σε 33,84. Στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2» η κατανάλωση περιορίστηκε από 580,47 σε 28,04 κιλοβατώρες ανά τ.μ. και στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2β» έπεσε από 720,1 σε 93,9 kwh/τ.μ.
  • Ακόμα, κτίρια κατοικιών που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και αναβαθμίστηκαν στην κατηγορία Β πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 50%.

ΕΣΠΑ 2022: Τι ισχύει για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 1»

Ένα νέο «Εξοικονομώ» θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα ποσοστά ενίσχυσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ήτοι:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης.

ΕΣΠΑ 2022: Τι ισχύει για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2»

Νέο «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Επιλέξιμες δαπάνες θα είναι:

  • η αντικατάσταση κουφωμάτων (κατοικίας, διαμερίσματος, κλιμακοστασίου, φωταγωγού),
  • η τοποθέτηση-αναβάθμιση θερμομόνωσης εξωτερικά ή εσωτερικά,
  • η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης /ψύξης (αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με νέο, φυσικού αερίου, υγραερίου, βιομάζας, αντλίας θερμότητας κ.ά.).

Επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται συστήματα ζεστού νερού χρήσης με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. αντλίες θερμότητας ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού κ.ά.) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε αυτές εντάσσονται τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smarthome) για εξοικονόμηση ενέργειας και η αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας. Στο σκέλος του smarthome εντάσσονται έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα θέρμανσης-ψύξης αλλά και συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει άλλη μια χρονιά τα δημοτικά σχολεία του Νομού από τα Σχολικά Γεύματα

Επόμενο Άρθρο

Το Μνημείο του Ζαλόγγου – Η ιστορία ενός τόπου συνώνυμου με την ελευθερία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...