Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:00

Ερώτηση στην Βουλή του Στέργιου Γιαννάκη για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Ο Βουλευτής Ν. Πρεβέζης κ. Στέργιος Γιαννάκης, με τον πρώην Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα και συναδέλφους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στους Νομούς των οποίων λειτουργούν μαρίνες, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων Ερώτηση με την οποία αναδεικνύονται προτάσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν την αδυναμία προσέλκυσης μεγάλων σκαφών αναψυχής και mega yachts. Σύμφωνα με τα στοιχεία από  το Μητρώο Πλοίων, το 2020 ήρθαν στη χώρα μας μόλις 83 σκάφη (73 κοινοτικά και 10 μη κοινοτικά) άνω των 25 μέτρων.

Προτείνουν τη δημιουργία ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπως:

α) τη μετάταξη των υπηρεσιών του θαλάσσιου τουρισμού σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% για όλο το τουριστικό πακέτο

β) τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου

γ) τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου αντί της εγκατάστασης υποκαταστήματος της εταιρείας στη χώρας μας, ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε Γαλλία, Ιταλία και Κροατία.

 

Ζητούν την ποιοτική αναβάθμιση του στόλου των σκαφών αναψυχής, αλλά και των υπηρεσιών των εταιρειών yachting, μέσα από τη διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος μέσα από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τουριστικών σκαφών, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών από ναυλοσύμφωνα έως οικονομικές συναλλαγές και διοικητικές διαδικασίες ελέγχου ακόμα και μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο.

Αναδεικνύουν το ζήτημα του ελέγχου των παράνομων ναυλώσεων. Θεωρούν ότι μέσα από τη λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών, η ανανέωση επαγγελματικών αδειών θα γίνεται αυτόματα, θα ελέγχονται οι παράνομες ναυλώσεις και θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή όσων επιβαίνουν σε ένα σκάφος. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ένταση των ελέγχων θα διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχων για τις παράνομες ναυλώσεις.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν, επίσης, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στις υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού.

Ζητούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών yachting, αλλά και για τους εργαζόμενους στις μαρίνες. Το γεγονός αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα καταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό, πλεονέκτημα για το θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, θα μπορούσε να εξετάσει τη δημιουργία κατεύθυνσης και ειδικότητας θαλάσσιου τουρισμού (yachting) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Προτείνουν, τέλος, την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού με παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία μαρίνων, αλλά και για την ανάπτυξη πλωτών υποδομών στις ήδη υπάρχουσες μαρίνες.

Από το γραφείο Τύπου

του Βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Πρεβέζης

κ. Στέργιου Γιαννάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Άλλο 1.000.000€ για έργα οδικής βελτίωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, γιατί δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...