Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:04

Εργασίες καθαρισμού στο Κάστρο του Παντοκράτορα

Εκτεταμένο καθαρισμό της βλάστησης καθώς και αντικειμένων που είχαν συσσωρευθεί στο στο εξωτερικό και το εσωτερικό του Κάστρου του Παντοκράτορα πραγματοποίησε ο Δήμος Πρέβεζας με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Όπως τόνισε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη οι εργασίες απομάκρυνσης της βλάστησης είναι αναγκαίες αφού υποβαθμίζουν αισθητικά αλλά και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στατικότητας στο μνημείο.

Το κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας που έχτισε ο Αλή Πασάς μετά την κατάληψη της πόλης το 1807.Το κυρίως τμήμα του οχυρού διαμορφώνεται σε σχεδόν κανονικό πεντάγωνο με υψηλά περιμετρικά τείχη.

Περιβάλλεται από αντερείσματα, επιθαλάσσιο προμαχώνα, ξηρά τάφρο -μεταξύ συστήματος επιθαλάσσιου προμαχώνα και κυρίως οχυρού στα νότια- και ένυδρη τάφρο στα βόρεια. Η κύρια πύλη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και την προσεγγίζει κανείς αφού προσπεράσει την ένυδρη τάφρο.

Το εσωτερικό πεντάγωνο φαίνεται ότι αποτελεί και τον αρχικό πυρήνα του οχυρού, ενώ ο περίτεχνος επιθαλάσσιος προμαχώνας αποτελεί μεταγενέστερη κατασκευαστική φάση.

Το κάστρο αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και έχει συνδεθεί στενά με την ιστορία της πόλης.

Δείτε τι είπε η αντιδήμαρχος Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη στην κάμερα του onprevezanews.gr

Ρεπορτάζ: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Φωτογραφίες – Βίντεο: onprevezanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Τέλος στη προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στους Δήμους

Επόμενο Άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ασφαλτόστρωση στο έργο της ΔΕΥΑ Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...