Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 11:03

Επιστολή Πολιτιστικού Συλλόγου ”Πρέβεζα” προς τον Στράτο Ιωάννου για το Κάστρο του Αγ. Ανδρέα

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

με ικανοποίηση παρακολουθούμε τις εργασίες για την μερική αποκατάσταση της ιστορικής και μνημειακής αξιοπρέπειας του χώρου στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Συνετοί και στο ύψος των διοικητικών καθηκόντων σας οι θετική αντίδραση στις αποκαλύψεις του συλλόγου μας , αλλά και στα αρνητικά σχόλια μεγάλου μέρους συμπολιτών μας και των Μ.Μ.Ε. για την παρακμιακή εικόνα που παρουσίαζε το πρώην στρατόπεδο Δούκα πριν από μερικές εβδομάδες .

Τα ΜΝΗΜΕΙΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζεται και εσείς, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορίας του τόπου μας με συγκινησιακή απήχηση στο κοινωνικό σύνολο .

Είναι αντλίες ψυχικής δύναμης και αποτελούν ένα διαρκές κάλεσμα προς τους κατοίκους του παρόντος  για να διεκδικήσουν μια ανοδική πορεία για τον τόπο τους.

Εκφράζουν ένα σύνολο αξιών και πρέπει να είναι δεσμοί κοινωνικής συνοχής.

Η ιδιαίτερη αυτή αξία και ο συμβολικός  χαρακτήρας τους καθιστά εύλογη την υποχρέωση όλων μας και πρωτίστως των θεσμών και υπηρεσιών ,να τα αντιμετωπίζουμε με τον ανάλογο σεβασμό , πόσο μάλλον όταν αυτός ο σεβασμός είναι συγχρόνως ένα μάθημα ολοκληρωμένης πνευματικής παιδείας και καλλιέργειας προς όλους τους πολίτες και κυρίως προς την νεολαία μας.

Δυστυχώς τίποτε από τα παραπάνω δεν υπερασπίστηκαν οι διαχειριστές του ιστορικού χώρου όλα τα προηγούμενα χρόνια και τον παραλάβατε σε μακάβρια παρακμή, την οποία και εσείς παθητικά συντηρούσατε

Η αυθόρμητη και μαζική αντίδραση της πόλης, αλλά και η συναίσθηση του καθήκοντός σας πιστεύουμε ότι θα είναι η αρχή μιας δημιουργικής διαδρομής που θα παραδώσει ξανά το κάστρο του Αγίου Ανδρέα αμόλυντο και χρήσιμο στη Πρεβεζάνικη κοινωνία.

Απομένει, στη παρούσα φάση, να απαιτήσετε και  την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση της οικογένειας των Ρομά από τον χώρο που παρανόμως και με την διπλή ανοχή την δική σας και της ασυγκίνητης ΕΦ.Α. Πρέβεζας, έχει εγκαταστήσει εκεί με προκλητικά ανιστόρητη συνείδηση και ασέβεια  η Δημοτική Αρχή.

Είναι αδύνατον να συμβιβαστούμε άλλο, το ίδιο πιστεύουμε και εσείς, με τη συνέχιση της βεβήλωσης ενός χώρου  που για χρόνια γενεές και γενεές Πρεβεζάνων έκλειναν ευλαβικά το γόνυ μπρος στο απέριττο Μνημείο Πεσόντων ( βανδαλισμένο πλέον και αυτό)   ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο και καταθέτοντας τα ευγενέστερα των συναισθημάτων για τους νεκρούς ήρωες , τώρα να καταθέτουν στους ίδιους χώρους και με ανύπαρκτη τη θεσμική αυτοάμυνα, τις βρωμιές και τα ούρα τους μια ομάδα δηλωμένων Ελλήνων – ρομα  πολιτών.

Αυτή η στυγνή πραγματικότητα αφήνει περιθώρια στον καθένα μας για τοπικούς εορτασμούς δύο αιώνων ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;.

Τέλος επιμένουμε στη δημόσια ( διαδικτυακά) παρουσίαση της τελικής μελέτης για το εσωτερικό του κάστρου.

Το Διοικητήριο, οι κρατικές υπηρεσίες και οι χώροι πολιτισμού που θα εγκατασταθούν και θα δημιουργηθούν σε αυτό ενδιαφέρουν άμεσα εμάς τους πολίτες – χρήστες.

Η ολοκληρωμένη  ενημέρωσή μας από μέρους σας θα εκτιμηθεί ως σεβασμός προς όλους μας, θα προσμετρηθεί στην ποιότητα της δημοκρατικής σας διοίκησης και το κυριότερο θα μας καταστήσει κοινωνούς συνεργάτες και θεματοφύλακες της καθοριστικής για το κάστρο και την Πρέβεζα προσπάθειά σας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    

Κων/νος  Λογοθέτης                                                                      Ελένη  Μίχα

 

Φωτογραφία: mypreveza.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 13 Απριλίου

Επόμενο Άρθρο

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ του π. Δημητρίου Μπόκου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...