Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 18:06

Εξαιρετική εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Δέσπως Μπότση στα Ριζά (video-pics)

Η ομάδα «για την ΠΡΕΒΕΖΑ», πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Δέσπως Μπότση, στα Ριζά, στον χώρο όπου στις 25 Δεκεμβρίου του 1803,

η  Δέσπω Μπότση, αρχηγός της οικογένειας μετά τον θάνατο του συζύγου της, για να αποφύγει τους στρατιώτες και να σώσει την οικογένειά της, κλείστηκε στο κάστρο της περιοχής, το Κάστρο της Ρηνιάσας (γνωστότερο με το όνομα «Πύργος του Δημουλά», μαζί με όλες τις νύφες και τα εγγόνια της. Από εκεί, πολέμησε γενναία εναντίον των στρατιωτών, αρνούμενη να παραδοθεί. Όταν τέλειωσαν τα βόλια των όπλων, έβαλε φωτιά στον πύργο και κάηκε μαζί με την οικογένειά της.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ριζών, ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Νίκου Γεωργάκου και του προέδρου της Κοινότητας Ριζών Μάριου Κωνσταντινίδη.

Η εκπρόσωπος της ομάδας για την Πρέβεζα Αναστασία Κόρου έκανε το καλωσόρισμα προς όλους όσους έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις, ενώ ο διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Σιόντης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και η ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Ζαλόγγου Γιώργος Σαργιάνογλου, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λούρου Νίκος Παγγές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πρέβεζας Φώτης Ζέρβας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ριζών Μάριος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χειμαδιού Δημήτρης Παππάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λούτσας Δημήτρης Κώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Ματέρης και Παύλος Σαραμπασίνας, ο σύλλογος Σουλιωτών απόδοσης τιμών και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος που έγινε για πρώτη φορά με την συμμετοχή των συλλόγων Αγ. Θωμά και Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Πρέβεζας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Ριζών, η ομάδα “για την ΠPEBEZA”, ο σύλλογος Αγίου Θωμά και ο σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκλήρωσαν τις παρουσίες τους στο Μοντεβιδέο Δέσποινα και Βαλεντίνη

Επόμενο Άρθρο

Πόσο αλητεία επιτέλους;;; – Γκράφιτι και στα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου χωριού στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...