Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 19:15

Εισήγηση του Κοσμά Κορωναίου για τον τουρισμό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητέ Δήμαρχε, Πρόεδρε του Δ. Συμβουλίου, αγαπητοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι  ο Α΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης πέραν των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις και το διεκπεραιωτικό τους ρόλο οφείλει να δραστηριοποιείται ενεργά από κοινού με τους τοπικούς φορείς  για τα αναπτυξιακά ζητήματα. Ιδιαίτερα, στην περίοδο αυτή που διανύουμε λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της υγειονομικής κρίσης,  επιβάλλεται να δράσουμε συλλογικά, όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την όποια επερχόμενη οικονομική δυσπραγία στις τοπικές επιχειρήσεις με τις όποιες επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας των συμπολιτών μας. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Πρέβεζας κρίνεται σκόπιμο να συμμετέχει  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Επιμελητήριο και τους διαφόρους Συλλόγους-Συνεταιρισμούς  σε όλες εκείνες τις συνέργειες που απαιτούνται για την υποστήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων όλων των κλάδων  των τομέων της οικονομίας,  χωρίς διακρίσεις. Άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος Κ. Δήμαρχε της ερώτησης που σας κατέθεσα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε στην καταγραφή των οικονομικών δεδομένων της τοπικής μας οικονομίας, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με τον καλύτερο δυνατό, υποστηρικτικό τρόπο, επί της ουσίας, χωρίς επικοινωνιακές υπερβολές  και θεωρώ ότι η σημερινή συζήτηση εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Χωρίς να θέλω όμως να φανώ εριστικός, πρέπει να τονίσουμε ότι το σημερινό Δ.Σ. διενεργείται κατόπιν συγκεκριμένων κινήσεων της συμπολίτευσης της Δημοτικής Αρχής, μετά από κάποιες συσκέψεις της επιτροπής Τουρισμού με κάποιους από τους φορείς του τουρισμού της πόλης, τη δημοσίευση της επιστολής σας προς τον αρμόδιο Υπουργό και την απάντησή του και την προβολή των ακτών της περιοχής μας σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Συνεπώς, έχετε ήδη προβεί στον όποιον σχεδιασμό και ερχόσαστε εκ των υστέρων να θέσετε το θέμα, ενώ η ορθή πρακτική θα ήταν να προηγηθεί η σημερινή συνεδρίαση και μάλιστα πολύ καιρό πριν.

Στο δια ταύτα όμως, αγαπητοί συνάδελφοι και εκπρόσωποι φορέων, γνωρίζουμε όλοι ότι ο Τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που απαιτεί διεπιστημονική γνώση και ολιστική προσέγγιση. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλεται η συνεργασία όλων των φορέων με τη συμμετοχή ακόμη και των κατοίκων για κοινή προσέγγιση, όχι αποσπασματικά, αλλά με ένα ολιστικό σχέδιο και προγραμματισμό. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, όπως όλα τα σχέδια marketing, εκτενώς όλα τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης της περιοχής μας, από τη μία τις  ανωδομές και υποδομές ,τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τα  καταλύματα, τη μαρίνα, τις εκδηλώσεις,  τις  εταιρίες μεταφορών και τις επιχειρήσεις εστίασης και από την άλλη προφανώς τους διαύλους επικοινωνίας με τους δυνητικούς επισκέπτες, τα κανάλια επικοινωνίας με τους ίδιους ή με τα τουριστικά γραφεία και τους tour operators και την προβολή και προώθηση της περιοχής μέσω των εκθέσεων, διαδικτυακά, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και της διαφήμισης  σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι η πρόσφατη προβολή σε πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα μπορεί να μην οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα αν είναι ξεκομμένη από τα παραπάνω στοιχεία του συνολικού προσφερόμενου προϊόντος της περιοχής. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης,  που ακόμη και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ανά κατηγορία καταλυμάτων, η όποια γενική και μη στοχευμένη μάλιστα διαφήμιση έπεται. Η διαφήμιση δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά θα πρέπει να εστιάζει σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους(target-group). Για παράδειγμα αγαπητοί φίλοι, αυτοί που παρακολουθούν Μενεγάκη, χωρίς να έχω τίποτα με την όμορφη παρουσιάστρια, ενδιαφέρονται για τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νικόπολης  και του Ζαλόγγου ή  για το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου? Όπως επίσης, η πρόσφατη προβολή συνδέεται με τα σχέδια Marketing της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει προηγηθεί κάποια έστω συνεννόηση? Επομένως, ας αφήσουμε πίσω τους όποιους επικοινωνιακούς βερμπαλισμούς που γίνονται  για εσωτερική κατανάλωση και ας δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε με μπροστάρηδες τους ντόπιους επιχειρηματίες που γνωρίζουν  τα θέματα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ επιγραμματικά και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό, μιας και νομίζω ότι σχετίζονται άμεσα με τη σημερινή μας θεματολογία. Κατά αρχάς, θεωρώ ότι η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού όπως επίσης και η έναρξη λειτουργίας του yachting, λόγω της Μαρίνας. Μας προβληματίζει όμως ακόμη η μη έκδοση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ειδικά για τις κατηγορίες καταλυμάτων που έχουμε στην πόλη μας, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής διαχείρισης κρούσματος δεν γίνεται καμία αναφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα πόσο μάλλον στην περιοχή μας  παρά μόνο στα νησιά(20 νέοι αναλυτές TEST-600 κλίνες Covid) αλλά και η μη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά μόνο στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Καταλήγοντας, συνειδητοποιούμε ότι ο Τουρισμός απαιτεί κοινή και συντονισμένη  δράση από όλους μας με τις κατάλληλες συνέργειες και όχι μονομερή επικοινωνιακή αντιμετώπιση. Καλό είναι λοιπόν  είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι ως προς τις υποδομές μας, (καθαριότητα, ύδρευση κ.λ.π.) αλλά και να δράσουμε στοχευμένα.   Για παράδειγμα, κρίνεται σκόπιμο να μας απασχολεί  πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ακτίου για να έρθουν οι επισκέπτες του ιστιοπλοϊκού τουρισμού,  πως  θα λειτουργήσουν  τα διαμερίσματα βραχύβιας μίσθωσης (rbnb) μιας και δεν διαθέτουμε πολλές κλίνες  και τέλος να θέσουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια.

Με τιμή,

Κοσμάς Κορωναίος

Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη του Χρήστου Μπαΐλη «Δημοτική Συνεργασία»

Προηγούμενο Άρθρο

Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας: Τοποθέτηση του Κώστα Ανατολιωτάκη στο Δημ. Συμβούλιο για τον τουρισμό

Επόμενο Άρθρο

Τοποθέτηση του Μιχάλη Γεωργούλη της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τον τουρισμό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...