Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 14:33

Εικόνες εγκατάλειψης στο άγαλμα της Γοργόνας – Μπάμπης Τσόκας: ”Η Πρέβεζα με πληγώνει” (video-pics)

Η Πρέβεζα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες αποτελώντας έναν τουριστικό πλέον προορισμό, με κάθε χρόνο η αύξηση σε κρατήσεις και επισκέψεις να σημειώνει σημαντική άνοδο.

Και όμως ορισμένοι έχουν αφήσει πολλά πράγματα στον αυτόματο πιλότο με αποτέλεσμα σε πολλές γωνιές της Πρέβεζας οι εικόνες να μην μας τιμούν.

Την Άνοιξη του 2018 μετά από μία ιδέα του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος υπεραγαπά την Πρέβεζα, υλοποιήθηκε ένα εξαιρετικό σημείο, στην παλιά προβλήματα των Φέρρυ μπόουτ, σημερινή πιάτσα ταξί στην παραλία της πόλης.

Το άγαλμα της Γοργόνας, ένα γλυπτό το οποίο περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα γοργόνας και μέρος πλώρης πολεμικού πλοίου εποχής, βασισμένο στα μυθοπλαστικά στοιχεία και σχέδια του Πέτρου Θέμελη και δημιουργό της γοργόνας τον γλύπτη Ιωάννη Γκούζο.

Η Γοργόνα εμφανίζεται με το αριστερό της χέρι να δείχνει τη νίκη, ενώ το δεξί της χέρι κρατά την πλώρη του πλοίου που ακολουθεί σε μικρότερη κλίμακα.

Η Πρέβεζα, και συγκεκριμένα το φιλόξενο λιμάνι της, γίνεται η πρώτη πόλη της δυτικής Ελλάδας, η οποία απέκτησε την δική της γοργόνα στο λιμάνι της.

Το άγαλμα της Γοργόνας αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πρέβεζα και όμως η εικόνα της σήμερα είναι αποκαρδιωτική, αφού κανείς από το λιμενικό ταμείο δεν έκανε οποιαδήποτε εργασία, προκειμένου να μην δείχνει εικόνες εγκατάλειψης.

Κομμάτια τούβλων και πέτρες στο εσωτερικό του συντριβανιού που φιλοξενεί την Γοργόνα, χωρίς νερό και με προβλήματα στο τοιχίο της είναι η εικόνα που σίγουρα δεν τιμά κανέναν μας.

Η δωρεά του Μπάμπη Τσόκα τελικά φαίνεται ότι ορισμένους τους αφήνει αδιάφορους και δεν προβαίνουν σε κινήσεις συντήρησης με τον γνωστό σκηνοθέτη να δηλώνει στο onprevezanews.gr ‘’Η Πρέβεζα με πληγώνει’’.

Η γοργόνα του Πέτρου Θέμελη, η ΑΚΤΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ, σαν ένα ακρόπρωρο με γυναικεία μορφή, τοποθετήθηκε στο ιστορικό λιμάνι της πόλης μας δίπλα στις θάλασσες, που τόσα πλοία δέχθηκαν στα νερά τους τον Σεπτέμβρη του 31 πΧ., σε μία ιστορική ναυμαχία, που σημάδεψε τον αρχαίο κόσμο και είναι παγκόσμια γνωστή.

Το γλυπτό αποτέλεσε ευγενική δωρεά του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος αθόρυβα και ακούραστα προσπαθεί πολλά χρόνια τώρα να εκφράσει την αγάπη του και τον σεβασμό του προς την γενέτειρα πόλη μέσα από κάθε ευκαιρία. Έχει δωρίσει αρκετά γλυπτά στην πόλη και έχει συμβάλει στην δημιουργία χώρων πολιτισμού, μνήμης, και δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης μας αλλά και γενικότερα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο μέσα από την δουλειά του.

Η γοργόνα ως Ακτία, έχει φυσικό ανθρώπινο μέγεθος, 1,70μ έως 1,80μ, συν το τελευταίο τμήμα της ουράς της και συνολικά μαζί με την βάση της φτάνει τα 2,80 μέτρα ύψος, 2,00 μέτρα μήκος και 1,40 μέτρα πλάτος και είναι φτιαγμένη από ελληνικό μάρμαρο.

Εμφανίζεται με το αριστερό της χέρι να δείχνει τη νίκη, ενώ το δεξί της χέρι κρατά την πλώρη του πλοίου που ακολουθεί σε μικρότερη κλίμακα, συμπληρώνοντας έτσι τη σύνθεση και αναδεικνύοντας τη γοργόνα σε κεντρικό θέμα.

Προηγούμενο Άρθρο

‘’Ξαναχτύπησε’’ η συμμορία των ανηλίκων στην Πρέβεζα – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επόμενο Άρθρο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ του π. Δημήτρου Μπόκου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...