Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:39

Εθνικές εκλογές: Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Στέλλα Βαρτελάτου (video)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κα Στέλλα Βαρτελάτου σεξενοδοχείο της πόλης μας. Βασικά σημεία της συνέντευξης προέβαλε σήμερα, στην Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας και στην εκπομπή της κας Αθηνά Παππά, Νωρίτερα δεν γίνεται, στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ξεκνώντας την συνέντευξη στον τύπο, η κα Βαρτελάτου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει  προτείνει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, στην εργασία, και οικονομικές παροχές ιδίως στους πλέον ευάλωτους, τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Σε όλους όσοι αισθάνονται εκτός των τειχών και δεν πρέπει να μείνουν πίσω.

Και όλα είναι απολύτως κοστολογημένα και μάλιστα σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματός μας λέμε και από πού θα προκύψουν τα χρήματα. Και μέσα από μία τολμηρή φορολογική πολιτική και μέσα από την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προσπαθούμε να δημιουργούμε δημόσια διαύλους για να προβάλλουμε το πρόγραμμα μας διότι πιστεύουμε κάθε του σημείο ότι μπορεί να υλοποιηθεί.

ΓΕΝΙΚΑ

Το ΑΕΠ της Ηπείρου σήμερα είναι χαμηλότερο και από αυτό του 2015, όταν βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης. Είναι στοιχεία που παρουσίασε η EUROSTAT και δείχνουν πως η Περιφέρεια Ηπείρου και άρα και ο Νομός Πρέβεζας, έγινε από φτωχή φτωχότερη τα τελευταία χρόνια.

Ο νομός αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Μεγάλο κοινωνικό θέμα, η Δημόσια υγεία στον Νομό.

ΥΓΕΙΑ

Το Γ.Ν.Πρέβεζας αδυνατεί να καλύψει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που απαιτεί η χειρουργική κλινική λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Αντίστοιχα το 2016 αδυνατούσε να παρέχει φροντίδα η Παθολογική κλινική για τους ίδιους λόγους. Τα κέντρα υγείας Καναλακίου και Πάργας εφημερεύουν εναλλάξ και στερούνται ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Να θυμίσω εκείνο το πρωινό του Φεβρουάριου τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώσαμε όλοι μας στο άκουσμα της είδησης ότι ένας συμπολίτης μας πάθαινε ενώ μεταφέρονταν στο Κέντρο Υγείας με περιπολικό αφού δεν υπήρχε κάλυψη από ασθενοφόρο.

Παράλληλα το ΦΕΚ του 2021 που ενοποιεί οικοδομικά τετράγωνα στον Μύτικα και χαρακτηρίζει την περιοχή ως χώρο νοσοκομείου, παραμένει ως εργαλείο ανεργό για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου.

Στο ΠΑΣΟΚ λέμε ότι η πορεία ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ του ΕΣΥ δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στις αναγκαίες ποσοτικές παρεμβάσεις αλλά οφείλει να λάβει υπόψη τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της Υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει 8 παρεμβάσεις όπως την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

  • Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες
  • Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.
  • Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
  • Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.
  • Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

1..ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Εξακολουθεί αυτή τη στιγμή η πόλη μας να μην έχει σύνδεση με την Ιόνια οδό. Το έργο της οδικής σύνδεσης ‘Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζα’ έχει ξεχαστεί στα συρτάρια κάποιων Υπουργών και της Περιφέρειας Ηπείρου. Ακόμη και η σύνδεση μέσω της Αμβρακίας οδού βαδίζει με ρυθμούς χελώνας.

  1. Εμπορικό λιμάνι
  2. Διατήρηση του εμπορικού λιμένα στη Νότια προβλήτα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της Ανατολικής προβλήτα και μετά επανεξέταση του master plan του λιμένα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Από όσα έχω παρακολουθήσει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που αποφασίστηκε να μεταφερθεί στα Ιωάννινα και αυτό πιθανότητα έχει παγώσει λόγω εκλογών, το οποίο αποδεικκνύεται διότι δεν έχει ανατραπεί η απόφαση για την μεταφορά του ούτε των 13 καθηγητών ούτε της Συγκλήτου του Πανεπιστημιου. Εάν ερωτηθούμε για τον αγώνα που έγινε για την παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα, είναι βέβαιο ότι θα εστιάσουμε σε έναν καθηγητή του Τμήματος που δεν έχει καμία σχέση με την Πρέβεζα και την Ήπειρο, ο οποίος έδωσε έναν άνισο αγώνα με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος, και χωρίς την επίσημη στήριξη των φορέων της Πρέβεζας  που θα έφερνε το ποθητό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την αναβάθμιση της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η πρωτογενής παραγωγή φθίνει διαρκώς με μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και του ζωικού κεφαλαίου κατά 30% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο νομός μας είναι προικισμένος προς την παραγωγή αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων.

Προτεραιότητά του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση, η προστασία και βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος, με την διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

   Toν επανασχεδιασμό του συστήματος αγροτικών ασφαλίσεων με πλήρη αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ. Στελεχιακή επάνδρωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της διαχείρισης χρηματοοικονομικών και περιβαλλοντικών-κλιματικών κινδύνων και δημιουργία πραγματικού «διχτυού ασφαλείας» για τον Έλληνα παραγωγό. Καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας είναι η αξιοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και ασφάλισης εισοδήματος.

   Επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματική διεκπεραίωση του όγκου των αιτημάτων που διαχειρίζονται.

   Τηναναδιάρθρωση των  φορέων και δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αγροτικής πολιτικής, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τον περιορισμό της  γραφειοκρατίας. Απαραίτητη είναι η ενίσχυση της μετακίνησης νέων επιστημόνων από το κέντρο στην ύπαιθρο για ενδυνάμωση του δυναμικού παραγωγής.

Για τις πόλεις, υπάρχει το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα και το αυξημένο κόστος ζωής. Ακόμη στερούνται αξιόπιστες και ικανοποιητικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Οι πόλεις δεν είναι βιώσιμες και καθαρές πλέον στο βαθμό που θα έπρεπε και απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Στερούνται συγκοινωνιών, αθλητικών υποδομών, έργων και υποδομών προσβασιμότητας για τους ηλικιωμένους και τους ΑΜΕΑ. Οι νέοι μας ασφυκτιούν.

ΝΕΟΙ

Είναι η γενιά που είδε τα εφηβικά της χρόνια να συμπιέζονται, που βίωσε την οικονομική κρίση ήδη από παιδική ηλικία, στη συνέχεια την υγειονομική και τώρα την ενεργειακή και τη στεγαστική. Σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ακουστεί η φωνή των νέων. Να ακουστεί στις εκλογές τις 21ης Μαΐου αλλά και παντού.

ΖΩΟΦΙΛΙΑ

Επίσης πρέπει να στηριχτεί η ζωοφιλία.

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς είναι άδικα για τους κυνηγούς. Συζητώντας με κάποιους εξ’ αυτών τις τελευταίες ημέρες μου είπαν ότι η απόφαση για στείρωση των κυνηγετικών σκύλων ράτσας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, εντελώς ξαφνικά, δίχως καμία διαβούλευση και λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές, είναι πέρα από κάθε λογική και εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (7 Μαι. – 13 Μαι. 2023)

Επόμενο Άρθρο

”ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ” Αντρέα Μίτα στα 2,17μ. – ”Έσπασε ρεκόρ 44 ετών – Σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και την 3η στον κόσμο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...