Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 16:21

Δελτίο τύπου για το συμβάν της ρύπανσης της θάλασσας στην Μαρίνα Πρέβεζας

1. Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 21 Ιουλίου 2023 και ώρα 18.00 το Catamaran S/Y “ΚΑΛΥΨΩ”, σημαίας Ελληνικής νηολόγιο Πειραιά, μετά την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού του με Πετρέλαιο Diesel στο Πρατήριο καυσίμων της Μαρίνας μας, προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση καθ’ οδόν προς τη θέση μόνιμου ελλιμενισμού του εντός αυτής.

2. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης (P.C.P.) της Μαρίνας Πρέβεζας και ενεργήσαμε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο 3ο Κεφάλαιο αυτού.

Τα μέλη της κατάλληλα εκπαιδευμένης από εξειδικευμένη Εταιρεία Ομάδας Αντιρρύπανσης της Μαρίνας Πρέβεζας, αλλά και της Μαρίνας Κλεοπάτρας του ιδίου Ομίλου (Τέφα) με όλα τα πλωτά μέσα που διαθέτουν, τοποθέτησαν άμεσα κατάλληλο πλωτό φράγμα ανοικτής θαλάσσης μήκους 150 μέτρων, με τη βοήθεια του οποίου εγκλωβίστηκε η θαλάσσια ρύπανση εντός αυτού.

Εν συνεχεία ενεργοποιήσαμε και την ειδική συσκευή άντλησης Πετρελαιοειδών (Skimmer), με τη βοήθεια της οποίας ανακτήθηκε σχεδόν όλη η ποσότητα του Πετρελαίου Diesel η οποία είχε διαρρεύσει και αποθηκεύθηκε προσωρινά σε ειδική φορητή Δεξαμενή χωρητικότητας 8 m3, με τη διάρκεια των εν λόγω εργασιών να συνεχίζεται αδιάλειπτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας.

Το πλωτό φράγμα παραμένει εντός της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης της Μαρίνας μας, ως μέσο περιορισμού και εγκλωβισμού κάποιων μικρών εναπομεινάντων κηλίδων.

Στην διαδικασία ανάκτησης των Πετρελαιοειδών τα οποία είχαν διαρρεύσει, χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα και όλα τα κατάλληλα απορροφητικά υλικά, τα οποία αντικαθίστανται από τα μέλη της κοινής Ομάδας αντιρρύπανσης των Μαρίνων Κλεοπάτρας και Πρέβεζας και συγκεντρώνονται προσωρινά σε ειδικές συσκευασίες BIG BAG και Βαρέλια, τύπου UN, με σκοπό μετά το πέρας των Επιχειρήσεων Αντιρρύπανσης, αυτά να παραδοθούν για νόμιμη τελική διάθεση σε αδειοδοτημένη προς τούτο Εταιρεία, με την οποία έχουμε σύμβαση συνεργασίας.

Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα Δευτέρα 24/7/2023, θα έχουμε ανακτήσει πλήρως την ρύπανση και επομένως θα έχει επανέλθει το θαλάσσιο περιβάλλον, με την δραστηριότητα της Μαρίνας Πρέβεζας να λειτουργεί κανονικά.

Ο Διευθυντής της Μαρίνας Πρέβεζας
Αλέξανδρος Κοντογιάννης

Προηγούμενο Άρθρο

ΑΡ.Π.Η.: Γενική Συνέλευση της Παράταξης την Δευτέρα 31 Ιουλίου

Επόμενο Άρθρο

Η στρατηγική λύση του Σπύρου Ριζόπουλου για τους ΤΟΕΒ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...