Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 15:01

ΑΡ.Π.Η.: Γενική Συνέλευση της Παράταξης την Δευτέρα 31 Ιουλίου

  1. Η περίοδος πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές βρίσκει τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία να δέχονται μια ιστορικών διαστάσεων πολυμέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν. Μια επίθεση που αφορά στην φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας, την αναίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, την περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατικής συμμετοχής, την λεηλασία και καταστροφή του περιβάλλοντος, την περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, και τη στοχοποίηση των κοινωνικών ομάδων που δεν ταιριάζουν στο «κάδρο» μιας σκληρής συντηρητικής ατζέντας.

Πρωτεργάτης σε αυτή την επίθεση δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσχηματική και «εικονική» αντιπολίτευση που ασκούν, μέσω της συναίνεσης τους στην πλειοψηφία των σημαντικών ζητημάτων αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις για το status quo και την παρούσα πολιτική. Τα κόμματα αυτά αποτελούν παρά τις επιμέρους διαφορές τους, το πολιτικό μπλοκ εξουσίας που υπερασπίζει τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας καπιταλιστικών-επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.

  1. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μέσα σε ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο έχουν μετατραπεί στο «μακρύ χέρι» του κράτους, έχοντας περιοριστεί στο ρόλο ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που εισπράττει τους αβάσταχτους φόρους της κεντρικής εξουσίας, υποστηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αναπαράγει την κυρίαρχη πολιτική. Ζωτικές κοινωνικές δραστηριότητες και αγαθά όπως τα απορρίμματα, ο φωτισμός, η ύδρευση, παραδίδονται σταδιακά στους κερδοσκόπους επιχειρηματίες, ενώ τα τεχνικά έργα οδηγούνται, μέσω του αντιδραστικού ΕΣΠΑ, με γνώμονα τα συμφέροντα και τα σχέδια του κεφαλαίου. Τεχνικές υποδομές (αεροδρόμιο Ακτίου, Ιωαννίνων , λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.α.) ξεπουλιούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα, τη στιγμή που θα έπρεπε να διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός τους χαρακτήρας.

Οι Υπηρεσίες των Δήμων και των  Περιφερειών απογυμνώνονται από μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό και οδηγούνται στην απαξίωση. Οι ελαστικές μορφές εργασίας, που καταργούν τη μονιμότητα, όχι μόνο δεν μπορούν να αναπληρώσουν την γύμνια στην οποία οδηγούνται οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά  λειτουργούν και σαν «παρκάρισμα» ανέργων με ψίχουλα αντί αμοιβής. Η στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας με μόνιμο και εξειδικευμένο τεχνικό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό είναι στην πρώτη γραμμής των διεκδικήσεών μας. Οι αντιδραστικοί νόμοι Θεοδωρικάκου διευκολύνουν την υλοποίηση των  αντιλαϊκών αυτών σχεδιασμών.

  1. Στην περιοχή μας η πολιτική των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας πλούτο και εξουσία σε μια μικρή μερίδα καπιταλιστών που έχει στην ιδιοκτησία της την ντόπια παραγωγή (κοτόπουλα, τουρισμός, νερό, γαλακτοβιομηχανία κ.α.). Η αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, παίρνει στην περιοχή μας τρομακτικές διαστάσεις.

Αυτή η μικρή μερίδα καπιταλιστών-επιχειρηματιών στηρίζουν και την περιφερειακή αρχή Καχριμάνη. Στον αντίποδα, τα μικρομεσαία στρώματα βιώνουν την συμπίεση προς τα κάτω ή την πτώχευση ενώ οι εργαζόμενοι τους μισθούς πείνας και τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

  1. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το δίλλημα που μπαίνει μπροστά στο λαό μας είναι

με την καπιταλιστική βαρβαρότητα όπου οι ζωτικές μας ανάγκες (νερό, απορρίμματα, ελεύθεροι χώροι, αναψυχή, διασκέδαση, υγεία, παιδεία) θα είναι εμπορεύματα και η ζωή μας θα είναι καταδικασμένη σε διαρκή φτώχεια και μιζέρια

Ή με το ανταγωνιστικό κίνημα εργαζομένων, νεολαίας και ανέργων, μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να ανατραπεί αυτή η επίθεση για μια ανθρώπινη αξιοπρεπή ζωή στις πόλεις και τα χωριά μας.

Η παράταξή μας είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγωνιστικού μετώπου στην αυτοδιοίκηση, για να βάλουμε φραγμό στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και για να κατακτήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία να πάρουν ενεργά μέρος στο αγωνιστικό μέτωπο και να δώσουν το παρόν στα ψηφοδέλτια της ΑΡΠΗ .

η γραμματεία της
ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΉΠΕΙΡΟ (ΑΡ.Π.Η.)

Προηγούμενο Άρθρο

Κατέθεσαν στεφάνι στους Δραμεσούς οι Ορίζοντες Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Δελτίο τύπου για το συμβάν της ρύπανσης της θάλασσας στην Μαρίνα Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης»

Η  «πορεία υλοποίησης της πράξης: Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) […]