Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 17:54

Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς: «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο εξωστρεφή και ελκυστικό σε κάθε επισκέπτη».

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον Δήμο Πάργας αλλά και τους επόμενους στόχους του κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες μίλησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς.

Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε πως «το πλήγμα στον τουρισμό είναι ποιοτικό και ποσοτικό», ενώ επεσήμανε πως «θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα ενισχύσουν τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού».

Αναφερόμενος στη δημοτική θητεία, τόνισε πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο εξωστρεφή και ελκυστικό σε κάθε επισκέπτη».

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία της περιοχής αλλά και στους ΟΤΑ;

Ο Δήμος Πάργας βασίζει την οικονομία του κυρίως στον τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του παρασύρει σειρά από επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της Ηπείρου και όχι μόνο, αρκεί να κατανοήσουμε ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες έχουν ως συνέπεια να δραστηριοποιούνται πλήθος παραγωγικοί κλάδοι στον δήμο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω των μέτρων για προστασία από τον COVID, η τουριστική περίοδος στην Πάργα περιορίστηκε από έξι μήνες σε δυόμισι, με σοβαρότατες συνέπειες στην τοπική οικονομία και βέβαια και στα έσοδα του δήμου. Ακόμα, για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα έξοδα ήταν εξαιρετικά σημαντικά, συνεπώς αυτή η κατάσταση έπληξε έντονα την οικονομία στις επιχειρήσεις, τον δήμο και τους εργαζομένους.

Πόσο έχει πληγεί ο τουρισμός;

Το πλήγμα στον τουρισμό είναι ποιοτικό και ποσοτικό. Η τουριστική βιομηχανία του δήμου μας στηριζόταν κυρίως σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Όταν συρρικνώνεται η τουριστική περίοδος περίπου κατά δύο τρίτα και κλείνουν τα σύνορα επί της ουσίας από το εξωτερικό, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η μόνη διέξοδος είναι ο εγχώριος τουρισμός, όπου και βασίστηκε φέτος η περιοχή μας. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα παράλια του δήμου μας τα επισκέφτηκαν πάρα πολλοί Έλληνες, που γνώρισαν την περιοχή και φιλοξενήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους επαγγελματίες, κάτι που μείωσε σε κάποιον βαθμό τις αρχικές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα ενισχύσουν τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Πάργας; Τι μπορεί να δει ένας επισκέπτης;

Η Πάργα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιού και τα πλεονεκτήματα της στεριάς. Συνδυάζει βουνό, ποτάμι και θάλασσα. Οι εξαιρετικά όμορφες παραλίες της Πάργας (Σαρακήνικο, Βάλτος, Κρυονέρι, Λύχνος, Αϊ Γιαννάκης), της Λούτσας, της Αμμουδιάς, του Αλωνακίου και της Κερέντζας προσφέρουν πολλές επιλογές στους επισκέπτες, με τα ποικίλα και διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Ο ιστορικός ποταμός Αχέροντας, με τις πηγές του στον Βουβοπόταμο, διασχίζει τον κάμπο του Φαναρίου, που έχει προκύψει από την αποξήρανση της λίμνης Αχερουσίας και χύνεται στην παραλία της Αμμουδιάς, ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου και της Εφύρας.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όλα αυτά τα σημεία, συνδυάζοντάς τα με εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές, διασκέδαση, αλλά και εναλλακτικές δράσεις όπως καγιακ, θαλάσσια σπορ, σκοποβολή, αλλά και να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο στους ενετικούς ελαιώνες της Πάργας και στον Αχέροντα, να ξεναγηθεί στο Νεκρομαντείο αλλά και να περιπλανηθεί στο Κάστρο της Πάργας και το Κάστρο της Ανθούσας.

Σας προβληματίζει η έξαρση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορονοϊού;

Την θεωρώ αναμενόμενη και δεν με εκπλήσσει καθόλου, άλλωστε τη χειμερινή περίοδο και οι υπόλοιπες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Με καλή διαχείριση από όλους μας και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όμως με προβληματίζει το γεγονός ότι όλο αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας και θα επηρεάσει βίαια την οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Πρώτο μας μέλημα είναι να προχωρήσουμε ό,τι βρήκαμε σε εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, να ξεμπλοκάρουμε έργα που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια και να πετύχουμε την εκτέλεση μια σειράς από προτάσεις που έχουμε καταθέσει στον «Φιλόδημο», καθώς και να εντάξουμε σοβαρές παρεμβάσεις στο «Αντώνης Τρίτσης». Ενδεικτικά αναφέρω τον βιολογικό καθαρισμό του Καναλακίου, η μελέτη του οποίου ξεκινά από το 2004 με σοβαρές αστοχίες, έργο που είμαστε σε θέση σε λίγους μήνες να δημοπρατήσουμε, να προχωρήσουμε το διαδημοτικό έργο με τον Δήμο Πρέβεζας για την ύδρευση του κοινού παραλιακού τόξου, πεζοδρομήσεις στην Πάργα και αναπλάσεις στα χωριά, φωτισμός στις παραλίες και τους οικισμούς, έργα πολιτικής προστασίας, σύγχρονες τεχνολογικές παρεμβάσεις, καθώς και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Στον τομέα αυτόν μέσα σε έναν χρόνο έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Παρ’ όλο που το κόστος έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, δηλαδή από 25€ τον τόνο στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου πληρώνουμε σήμερα περίπου 95€ τον τόνο στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας στο Ελληνικό Ιωαννίνων, δεν επιβάλαμε πρόσθετα οικονομικά βάρη στους πολίτες. Βρήκαμε την ανακύκλωση στο μηδέν και σήμερα ανακυκλώνουμε γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μπαταρίες, λαμπτήρες και ηλεκτρικές συσκευές. Έχουμε τοποθετήσει για τα αδρανή μεγάλους κάδους στην Πάργα και το Καναλάκι, ώστε να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, προχωράμε στην υπογειοποίηση κάδων, στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων και στη δημιουργία του Πράσινου Σημείου, που θα λύσει ολιστικά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Πάργας στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου δήμου, που θα εκμεταλλευτεί την τεχνολογία προς όφελος του πολίτη. Επιθυμούμε μέσα από τον άμεσο διάλογο με τους πολίτες να μπουν οι βάσεις για τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα μοντέλο λειτουργίας του δήμου που να έχει ως στόχο τη συμμετοχική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Πάνω σε αυτόν τον σκοπό εργαζόμαστε και, αν και έχουν φανεί ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε εκεί που έχουμε σχεδιάσει. Πρέπει να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό, να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν δήμο εξωστρεφή και ελκυστικό σε κάθε επισκέπτη.
Πηγή: fanaripress.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Εδώ Πολυτεχνείο του Ισίδωρου Καρδερίνη

Επόμενο Άρθρο

Αυξάνεται κατά 50% ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση ΜμΕ που επλήγησαν από την πανδημία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...