Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 21:28

Γυρίσματα στη Μεσσηνία για τη “Θυσία” του Μπάμπη Τσόκα

Στην Καλαμάτα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, με αφορμή τα γυρίσματα στη Μεσσηνία για τη νέα του ταινία με τίτλο “Θυσία”.

Με περισσότερες από 1.000 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στο ενεργητικό του, ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Μετανάστευσε στη Σουηδία και σπούδασε στην εκεί Κρατική Ακαδημία Κινηματογράφου με δάσκαλο τον διάσημο σκηνοθέτη Iνγκμαρ Μπέργκμαν. Oλα αυτά τα χρόνια ζει στη Σουηδία. Είναι άλλωστε δεύτερη πατρίδα του. Ωστόσο, η νοσταλγία, όπως λέει για την πατρίδα του μένει πάντα η ίδια, αποδεικνύοντας το γεγονός αυτό μέσα από τις δουλειές που έχει υλοποιήσει, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ταινίες με «άρωμα» Μεσσηνίας “Πέτρος Θέμελης: Άγγιξα… Αγάπησα… Έσκαψα…”, “Η Δική μας Μαρία Κάλλας”, αλλά και την πιο πρόσφατη “Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά”. Στο πλαίσιο αυτό, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία έχει προγραμματίσει αύριο στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση προς τιμήν του στο Ξενοδοχείο “Ρεξ” Καλαμάτας, σε μια γιορτή όπως τονίζουν οι διοργανωτές που θα αναδειχθεί το έργο, οι ανθρώπινες αξίες, οι συνεργασίες και ο εθελοντισμός που ενέπνευσε ο ευπατρίδης σκηνοθέτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η νέα ταινία του Μπάμπη Τσόκα περιλαμβάνει γυρίσματα στη Μεσσηνία, βασιζόμενη στο βιβλίο του Απόστολου Τάσση «Το ρολόι μέσα στο σύννεφο», με τον οποίον συνεργάζεται στο σενάριο. Είναι ουσιαστικά η ιστορία της οικογένειας του σκηνοθέτη όπως τη διηγήθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου. Γυρίζεται κατά κύριο λόγο στο Σαϊτάν Παζάρ, στο κέντρο της Πρέβεζας, όπου μεγάλωσε, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, μέσα από μια τραγωδία που έζησε η οικογένειά του, με την εξιστόρηση να αρχίζει το 1912. Είναι μια ιστορία την οποία ζούσε μέσα από τους γονείς του, κάθε χρόνο που πήγαινε στην Πρέβεζα. Οι γονείς του είχαν το τραύμα της τραγωδίας που έζησαν με την Κική, την ξαδέρφη της μητέρας του. Το μήνυμα που περνάει είναι «ποτέ πόλεμος», αφορώντας αληθινές ιστορίες επιφανών οικογενειών της Πρέβεζας και νέων που ονειρεύονται, ενώ ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Καλαματιανούς Χρήστο Ζερίτη και Μυρτώ Καμβυσίδη, οι οποίοι συνεργάστηκαν  με τον Μπάμπη Τσόκα στον “Ζορμπά” και στη “Δική μας Μαρία Κάλλας” αντίστοιχα.

ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Μιλώντας στην “Ε”, o Μπάμπης Τσόκας ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες γίνονται γυρίσματα στην Καλαμάτα και στην Αλαγονία, έχοντας προηγηθεί γυρίσματα στην Πρέβεζα. Ο ίδιος, εξήρε το υποκριτικό ταλέντο του Χρ. Ζερίτη και της Μ. Καμβυσίδη, βασιζόμενος όπως είπε στη χημεία που έχει αναπτυχθεί μέσω των παλιότερων συνεργασιών τους, νιώθοντας τους πλέον σαν οικογένεια. «Συνολικά, χρειάστηκαν πάνω από 1000 άτομα για τα γυρίσματα, δεδομένου πως έχουμε μεγάλες ομαδικές σκηνές, όπως για παράδειγμα ο βομβαρδισμός στην Πρέβεζα» σημείωσε, γνωστοποιώντας πως τα γυρίσματα στη Μεσσηνία θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Σάββατο, απομένοντας το τελευταίο σκέλος λήψεων την Καθαρά Δευτέρα στην Πρέβεζα. «Παρότι η ταινία κινείται σε μια τραγική ιστορία, σαν μια αρχαία τραγωδία, φθάνει σε ένα ευχάριστο φινάλε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι αληθινά, με τον Θεόφιλο και την Κική να βλέπουν τη γενέθλια πόλη τους να αλλάζει, προσπαθώντας να κρατήσουν τους πόθους και τα όνειρά τους ζωντανά εν μέσω καταστροφών, με την επιστράτευση να προλαβαίνει έναν προγραμματισμένο γάμο, ακολουθώντας θλιβερές καταστάσεις. «Στο πρόσωπο του Χρήστου Ζερίτη που ενσαρκώνει τον Θεόφιλο βλέπουμε όλη την τραγωδία της Ελλάδας. Ο κινηματογράφος δεν είναι λόγια αλλά εικόνα, ατμόσφαιρα, σιωπή, με τα δάκρυα των πρωταγωνιστών να είναι πέρα για πέρα αληθινά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “Στανισλάφσκι”, ζώντας δηλαδή οι ηθοποιοί κάθε δευτερόλεπτο σε μια λήψη» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως όλοι οι συντελεστές της ταινίας δουλεύουν ανιδιοτελώς, δίχως κάποια οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα, ο κ. Τσόκας εκτίμησε πως η ταινία θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαΐου του 2024, κάνοντας λόγο για μια δουλειά που βασίζεται στα όνειρα των ανθρώπων.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Παπασιώζος εναντίον Σιαφάκα.. Συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν, ευθύνες για την ΠΕΔ

Επόμενο Άρθρο

Αγγελική Παππά: Αυτή είναι η βασίλισσα του Καρναβαλιού του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...