Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:05

Βασίλης Κώνστας: ”Καλή η προσπάθεια του Δημάρχου Ζηρού, αλλά απάντηση επί της ουσίας δεν μας έδωσε”

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου γιατί ο κ. Δήμαρχος με κατηγορεί πως δεν θέτω τα θέματα επισήμως.
Τον ενημερώνω λοιπόν, γιατί κατά παράδοξο τρόπο δεν το γνωρίζει, ότι έχω καταθέσει από την Τρίτη έγγραφο στη γραμματεία του Δήμου Ζηρού, το οποίο έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου (5610 9/6/20) και με το οποίο ζητάω “επισήμως” απαντήσεις στα ερωτήματά μου επί του θέματος.

Με εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος κάνει ευρύτατη χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για να προωθήσει τις δικές του θέσεις, εκφράζει την “δυσαρέσκειά” του γιατί εγώ επιλέγω την ίδια οδό ενημέρωσης των Δημοτών.
Προφανώς για τον κ. Δήμαρχο τα ΜΜΕ και τα social media επιτελούν σωστά τη δουλειά τους και ενδείκνυνται, μόνο όταν προβάλλουν τις δικές του αναρτήσεις και όχι όταν μέσω δικών μου αναρτήσεων αναδεικνύονται προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου.
Η αντίληψή του περί “ελευθεροτυπίας” είναι τουλάχιστον περίεργη για να μην πω επικίνδυνη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι ήμουν και θα είμαι πάντα υπέρ του δημόσιου διαλόγου γιατί, πιστεύω πως οι ιδιαίτερες συζητήσεις ενέχουν “πολλούς κινδύνους” και γι’ αυτό το λόγο τις απορρίπτω ασυζητητί.
Για τον λόγο αυτό έχω επιλέξει να εκφράζομαι δημόσια και με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου και να αναδεικνύω τα προβλήματά τους.

Όσον αφορά την προσήλωσή μου στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή μου ή όχι στα θέματα που συζητούνται στην αίθουσα συνεδρίασης, γνωρίζει πολύ καλά και ο Δήμαρχος και οι υπόλοιποι συνάδελφοι και ευτυχώς και οι παρευρισκόμενοι στις συνεδριάσεις δημότες ότι, όχι μόνο σέβομαι απόλυτα τις διαδικασίες αλλά και ότι με πολλές έως τώρα παρεμβάσεις μου, έχω προσπαθήσει να συμβάλλω στον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής και στην ορθότερη λήψη των αποφάσεων.

Αυτό όμως δεν μου στερεί το δικαίωμα, όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, να προβαίνω σε άλλες καθόλα νόμιμες ενέργειες, εκτός των πλαισίων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το αν υφίσταται ή όχι ο επείγον χαρακτήρας του θέματος, απλά θα αναφέρω το χθεσινό περιστατικό όπου, λόγω κρούσματος covid-19 σε περιοχή της χώρας μας, έκλεισαν 5 Σχολεία και τέθηκαν σε καραντίνα 80 εκπαιδευτικοί αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι η μαθητική κοινότητα και θα αφήσω τους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Θα περίμενα όμως από εσάς κ. Δήμαρχε, που έχετε και τον θεσμικό ρόλο, να μας είχατε κάνει μια ενημέρωση, σε κάποια από τις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν μετά την εμφάνιση της πανδημίας, σεβόμενος και τους συναδέλφους σας και τους δημότες.
Όχι μόνο αυτό δεν πράξατε αλλά αντιθέτως, κάτω από το βάρος της πίεσης λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων στη Δομή του Κρανιδίου, προσφύγατε εσπευσμένα στα ΜΜΕ και με μια αγχώδη ανακοίνωση επιχειρήσατε να διώξετε από επάνω σας οποιαδήποτε ευθύνη.
Αναρωτιέμαι γιατί στη δική σας περίπτωση η εν λόγω επιλογή ενημέρωσης ήταν ενδεδειγμένη και στη δική μου περίπτωση όχι.

Όσες ανακοινώσεις όμως και αν βγάλετε δεν πρόκειται να αποτινάξετε από επάνω σας την ευθύνη η οποία προέκυψε ευθύς εξαρχής όταν αποδεχθήκατε την εγκατάσταση της Δομής στο Δήμο μας, χωρίς να απαιτήσετε και χωρίς να λάβετε τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη.

Επί της ουσίας των ερωτημάτων μου όμως, οι απαντήσεις που δίνετε, είναι ασαφείς και γενικόλογες και δεν διαφωτίζουν ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας.

  1. Παραδέχεστε ότι εκτεταμένοι έλεγχοι στη Δομή δεν έχουν πραγματοποιηθεί και απλά αναφέρετε ότι θα γίνουν στο μέλλον.
    Ένα μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί και να επαναλαμβάνεται συνεχώς, εσείς το μεταθέτετε για το άγνωστο μέλλον.
    Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι περιμένετε;
  2. Αναφέρεστε σε μέτρα περιορισμού της εισόδου και της εξόδου στη Δομή αλλά, η πραγματικότητα σας διαψεύδει.
    Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι διαμένοντες στη Δομή κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, σε μεγάλες ομάδες και χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης, τόσο εντός της Φιλιππιάδας όσο και στα γύρω χωριά καθώς και στο χώρο της λίμνης Ζηρού με ότι αυτό συνεπάγεται.
  3. Για τη λειτουργία των Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, αναφέρετε γενικά ότι έχουν ληφθεί τα “προβλεπόμενα μέτρα” χωρίς όμως να αναφέρετε συγκεκριμένα ποια είναι αυτά ώστε να τα γνωρίζουν οι μαθητές και οι γονείς, να τα αφομοιώσουν και να αισθάνονται ασφαλείς.
    Η άγνοια στην οποία αφήνετε τους ενδιαφερόμενους, είναι ο σημαντικότερος λόγος πρόκλησης “πανικού” και όχι, όπως εσείς με κατηγορείτε, η δική μου προσπάθεια για πλήρη ενημέρωση των Δημοτών.
  4. Στο ερώτημά μου, για τη σύνταξη από τον Δήμο σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων από ένα πιθανό κρούσμα covid-19 στη Δομή φιλοξενίας προσφύγων, απάντηση καμία.
    Θα μου επιτρέψετε, λόγω της πολυετούς εμπειρίας μου στην αντιμετώπιση κρίσεων, να σας γνωρίσω πως, “με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής, καμία κρίση δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. “
  5. Όσον αφορά τα περί ανάληψης ευθυνών, φροντίστε να αναλάβετε εσείς τις ευθύνες που σας αναλογούν και μην αναφέρεστε μόνο στην ατομική ευθύνη του καθενός μας, γιατί ως κοινωνία αποδείξαμε ότι την έχουμε αναλάβει πλήρως και την κάναμε πράξη, άλλωστε σε αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο η μέχρι τώρα επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας.
  6. Απαριθμείτε μια σειρά από αιτήματα που, όπως λέτε, έχετε υποβάλει στην κεντρική κυβέρνηση και τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.
    Οφείλω να σας επισημάνω πως, όταν παραχωρείτε κυριαρχικά δικαιώματα του Δήμου δεν πρέπει να “επαιτείτε” αλλά να απαιτείτε να δοθούν άμεσα τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη για το καλό των Δημοτών.
    Η περιουσία του Δήμου ανήκει στους Δημότες και δεν σας επιτρέπετε να την ανταλλάσσετε με ψίχουλα.

Συμφωνώ απόλυτα με τη ρήση πως ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση και όλοι, πρόσφυγες και Έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, είμαστε το ίδιο ευάλωτοι σε αυτόν.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος ανησυχίας μου, γιατί ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αν εμφανιστεί εντός της Δομής θα επεκταθεί ραγδαία αν εσείς δεν έχετε πάρει τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι εναντίον κάθε φυλετικής και κοινωνικής διάκρισης, γι’ αυτό στην ανάρτησή μου αναφέρθηκα σε αυξημένη επικινδυνότητα και σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος εντός της Δομής, χωρίς να κάνω διαχωρισμό μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων.
Δεν χαρακτήρισα εγώ τις Δομές ως “υγειονομικές βόμβες”, τις έχουν χαρακτηρίσει έτσι όλοι όσοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί έγκριτοι επιστήμονες.

Αυτή είναι η αδιάψευστη πραγματικότητα και γι’ αυτό πρέπει, έστω και τώρα, να κινηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση και να πάρετε αυξημένα μέτρα προστασίας των Δημοτών πριν να είναι πολύ αργά.

Μετά τιμής

Βασίλειος Ευθ. Κώνστας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ζηρού

Προηγούμενο Άρθρο

Η τοποθέτηση του προέδρου ΝΟΔΕ Πρέβεζας Νίκου Τζίμα στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη των προέδρων των ΔΕΕΠ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επόμενο Άρθρο

Τηλεοπτική Προβολή του Νομού Πρέβεζας στην ΕΡΤ 1 (VIDEO)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...