Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:34

Βασίλειος Κώνστας: ”Ευχαριστώ τον Δήμαρχος Ζηρού για την έμμεση επιβεβαίωση΄΄

Προσπάθησε ο Δήμαρχος Ζηρού να αντικρούσει όσα αναφέρω σε πρόσφατη ανάρτησή μου για τα ελάχιστα ανταποδοτικά που έχει πάρει ο Δήμος από το Υπουργείο Μετανάστευσης, λόγω της λειτουργίας της δομής προσφύγων στη Φιλιππιάδα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να με επιβεβαιώσει.
Να σημειώσω εδώ ότι το θέμα των ελάχιστων ανταποδοτικών το είχα θέσει στο παρελθόν και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ο Καλαντζής δείχνει να το έχει ξεχάσει ή το αποκρύπτει σκοπίμως γι αυτό μια αναδρομή στα πρακτικά των συνεδριάσεων θα του φρεσκάρει την μνήμη.
Ας δούμε όμως τι ισχυρίζεται ο Καλαντζής στην απάντησή του.
1. Αναφέρει πως τα ανταποδοτικά χορηγούνται στους Δήμους αναλογικά με την δυναμικότητα της κάθε δομής.
Θα συμφωνήσω μαζί του και θα γνωρίσω τόσο σε αυτόν όσο και σε εσάς ότι ο ενεργός πληθυσμός προσφύγων στη δομή του Κατσικά κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.000 ατόμων ενώ στη δομή της Φιλιππιάδας μεταξύ 600 και 700.
Αναλογικά λοιπόν θα έπρεπε ο Δήμος Ζηρού να πάρει λίγο πάνω από τα 2/3 όσων πήρε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πήρε 1.870.000€, ο Δήμος Ζηρού θα έπρεπε να είχε πάρει περίπου 1.300.000€.
Έστω και αν δεχθούμε τους φουσκωμένους υπολογισμούς του Καλαντζή περί 470.000€, οι οποίοι σημειωτέον ανάγονται σε βάθος πενταετίας και όχι στο τελευταίο έτος ή την τελευταία διετία, ο Δήμος Ζηρού πήρε 800.000€ λιγότερα από αυτά που του αναλογούν (1.300.000€-470.000€=830.000€).
Αυτό το έλλειμμα στην χρηματοδότηση ήταν που με οδήγησε να αναδείξω το θέμα με στόχο βεβαίως ο Δήμαρχος να προβεί από εδώ και πέρα στις απαιτούμενες ενέργειες για να πάρει τα αναλογούντα αναδρομικά, αλλά αυτός “περί άλλων τυρβάζει”.
2. Αναφέρει επίσης ότι ο Δήμος Ζηρού εισπράττει το “υπέρογκο” ποσό των 53.500€ σε ετήσια βάση ως ανταποδοτικά…!!!
Ψίχουλα, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για να αποσβέσουν τα έξοδα που κάνει ο Δήμος Ζηρού για την αποκομιδή και την μεταφορά των απορριμμάτων των προσφύγων στο εργοστάσιο επεξεργασίας στα Ιωάννινα.
Εγώ στην θέση του θα ντρεπόμουν ακόμη και να το αναφέρω, αλλά τον καταλαβαίνω γιατί βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με πλήρη έλλειψη επιχειρημάτων και προσπαθεί από κάπου να πιαστεί.
3. Μην έχοντας κάποιο σοβαρό επιχείρημα να καταθέσει, χρησιμοποιεί την γνωστή τακτική του και προσπαθεί να αλλάξει πεδίο πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.
Αναφέρεται στο σύνολο των έργων του Δήμου αποκρύπτοντας ότι αυτά χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ, του ΦΙΛΌΔΗΜΟΣ και του ΑΝΤΏΝΗΣ ΤΡΊΤΣΗΣ και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την λειτουργία της δομής προσφύγων και μόνο ως ανταποδοτικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Είναι άλλωστε χρηματοδοτήσεις που δίνονται σε όλους τους δήμους της χώρας είτε έχουν είτε δεν έχουν δομές προσφύγων.
4. Μου καταλογίζει ότι δήθεν είμαι εναντίον των έργων και φυσικά δεν λέει την αλήθεια γιατί, επί της αρχής έχω συμφωνήσει με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών.
Οφείλω όμως στη συνέχεια, όταν ενημερωθώ για τις λεπτομέρειες, να εξετάζω το κάθε έργο κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του να αποφαίνομαι αν αυτό είναι προς το συμφέρον των Δημοτών και αν εκτελείται με σωστό τρόπο.
Φυσικά όταν διαπιστώσω το αντίθετο, είμαι υποχρεωμένος να διαφωνήσω και να το καταγγείλω.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το έχω κάνει και θα το ξανακάνω στο μέλλον όποτε παραστεί ανάγκη, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός μου ρόλος και αυτό έχω υποσχεθεί στους συνδημότες μου.
Ας γνωρίζει ο Καλαντζής ότι λευκή επιταγή δεν πρόκειται να του δώσω ποτέ για να κάνει ότι θέλει χωρίς έλεγχο.
5. Επαναφέρει το θέμα της ιδιοκτησίας του στρατοπέδου Πετροπουλάκη με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των Δημοτών.
Να θυμίσω στον ίδιο και να πληροφορήσω κι εσάς ότι στην συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού τον Ιανουάριο του 2020, είχε δηλώσει πως, το στρατόπεδο Πετροπουλάκη θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ζηρού το αργότερο εντός σαράντα ημερών από την ημέρα της συνεδρίασης.
Μετά την πάροδο περίπου ενός έτους και επειδή δεν υπήρχε κανένα νεώτερο επί του θέματος, ζήτησα από τον Καλαντζή εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, να μας ενημερώσει και να μας χορηγήσει τα έγγραφα με βάση τα οποία έγινε η μεταβίβαση του στρατοπέδου Πετροπουλάκη στον Δήμο Ζηρού.
Η απάντησή του τότε ήταν πως, αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αλλά θα ολοκληρωθεί συντόμως.
Έκτοτε καμία ενημέρωση εκ μέρους του.
6. Το τραγικότερο όλων όμως πιστεύω ότι είναι η επίκληση εκ μέρους του, της προσωρινής λειτουργίας της δομής…!!!
Ίσως είναι ο μόνος που το πιστεύει ακόμη…!!!
Ειλικρινά όμως, αν πραγματικά το πιστεύει είναι εξαιρετικά αφελής και καταπίνει χωρίς καμία αντίδραση την άνωθεν κοροϊδία.
Αν όμως δεν το πιστεύει και το χρησιμοποιεί παραπλανητικά, τότε θεωρεί όλους εμάς αφελείς και τον εαυτό του μοναδικό έξυπνο και ικανό να μας κοροϊδεύει.
Ότι από τα δύο και να συμβαίνει δείχνει ότι ο Καλαντζής υποτιμά χαρακτηριστικά τους συνδημότες μας και να είναι σίγουρος πως όταν έρθει η ώρα αυτοί θα του το ανταποδώσουν και με το παραπάνω.
Κώνστας Βασίλειος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού
Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

Επόμενο Άρθρο

Τα νέα μέτρα για την πανδημία – Δύο test την εβδομάδα για τους εργαζομένους

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...