Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:40

Αποστολή Ιωάννινα – Δωδώνη: Επένδυση 2 εκατ. ευρώ για παραγωγικές μονάδες στα Ιωάννινα – Στα εγκαίνια ο Πρωθυπουργός

Με αναφορές στην ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας και προστασίας της φέτας συνοδεύτηκαν τα εγκαίνια των δύο νέων μονάδων παραγωγής της εταιρείας «Δωδώνη», που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.

Η επένδυση αφορά μια νέα, σύγχρονη μονάδα για την παραγωγή των νέων φυτικών προϊόντων Plant’d και μια δεύτερη γραμμή παραγωγής για την υποσυσκευασία σκληρών τυριών, ενώ περιλαμβάνει και έναν μεγάλης χωρητικότητας αποθηκευτικό χώρο ψυγείων. Η συνολική επένδυση άγγιξε τα 2 εκατομμύρια ευρώ και είναι συνέχεια μιας σειράς επενδύσεων της «Δωδώνη», που υλοποιούνται στη βάση πενταετούς αναπτυξιακού πλάνου.

«Ανάπτυξη στο πεδίο σημαίνει ακριβώς αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ στη “Δωδώνη”. Μία επιχείρηση η οποία επεκτείνεται, μία επιχείρηση η οποία επενδύει σε νέες παραγωγικές δυνατότητες, επενδύει στους εργαζόμενούς της, επενδύει στους προμηθευτές της. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει δημιουργώντας ευημερία, συλλογική ευημερία η οποία τροφοδοτεί συνολικά την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα προϊόντα και τις νέες μονάδες παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «Δωδώνη» Μιχάλης Παναγιωτάκης, λέγοντας πως στόχος της επιχείρησης είναι να αποτελεί την πρώτη επιλογή των καταναλωτών. «Είμαστε κομμάτι της Ηπείρου και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι δύο νέες μονάδες αποτελούν πολύ σημαντικούς κρίκους στο συνολικό οικοδόμημα για την περαιτέρω διείσδυση μας σε νέες κατηγορίες και ομάδες καταναλωτών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε το προσωπικό του ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για την κτηνοτροφία, υπενθυμίζοντας τη συνάντηση που είχε στη Σαμαρίνα με τους εκπροσώπους της μετακινούμενης κτηνοτροφίας. «Είχα δεσμευτεί ότι θα αγωνιστούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων του γάλακτος, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που αντιστοιχούν στην ποιότητα του προϊόντος. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τον παραγωγό, αλλά αφορά και το τελικό προϊόν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννη Δεκόλη, ο οποίος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις φοροαπαλλαγές και το ηλεκτρονικό μητρώο αγροτών και εκμεταλλεύσεων, ζητώντας περισσότερη στήριξη στη φέτα. «Αν τη χάσουμε, θα χαθούν πολλοί παραγωγοί», υπογράμμισε και ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και για τη νέα γενιά κτηνοτρόφων, σημειώνοντας ότι η «Δωδώνη» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους χιλιάδες παραγωγούς της.

Στήριξη για τη φέτα ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της «Δωδώνη» και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα Γιάννης Βιτάλης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την ίδρυσή της, καθώς είναι μία οργάνωση αναγκαία για την προστασία και ανάδειξη του εθνικού αυτού προϊόντος , με τον πρωθυπουργό να σημειώνει τη σημασία του ελληνικού brand στην πρωτογενή παραγωγή. «Δημιουργήσαμε μία κλαδική αυτο-οργάνωση, η οποία έχει ως πρώτο σκοπό να προστατεύσει το προϊόν, να αναδείξει τη μοναδικότητά του και φυσικά να μπορέσει να αγωνιστεί συλλογικά, ώστε το προϊόν αυτό να κατακτήσει ολοένα και περισσότερες αγορές. Νομίζω ότι έχουμε κάνει κάποια πρώτα πολύ σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και θέλουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια και θέλουμε Δικαιοσύνη. Και τι σημαίνει Δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη σημαίνει να εισπράττουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Δικαιοσύνη σημαίνει επίσης η φέτα, η οποία πωλείται ως πραγματική φέτα, να μη βρίσκει ανταγωνισμό από άλλες “φέτες”, που είναι φέτες μόνο κατ’ όνομα, διότι δεν πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες ορίζονται από την προστασία της ονομασίας προέλευσης», είπε.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις από τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Βιτάλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Παναγιωτάκη και να συνομιλήσει με εργαζόμενους. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

60 χρόνια δράσης

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ στην ομιλία του σημείωσε πως: «Σήμερα, γιορτάζουμε κάτι παραπάνω από την έναρξη λειτουργίας των νέων μας παραγωγικών μονάδων. Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΔΩΔΩΝΗ. Εδώ και μια δεκαετία έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για την εταιρεία και νιώθουμε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Τα εγκαίνια των δύο νέων μονάδων αποτελούν μερικούς πολύ σημαντικούς κρίκους στο συνολικό οικοδόμημα για την περαιτέρω διείσδυση μας σε νέες κατηγορίες και ομάδες καταναλωτών. Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους της ΔΩΔΩΝΗ, τους παραγωγούς μας και όλους όσους συνέβαλαν γρήγορα και άμεσα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων». Η λειτουργία των δύο μονάδων θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την ΔΩΔΩΝΗ να αποτελεί έναν από τους κυριότερους και μεγαλύτερους εργοδότες στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Προηγούμενο Άρθρο

Αποστολή Ιωάννινα – Νίκος Παπαθανάσης: ”Κάλεσμα ετοιμότητας για την εκκίνηση του Αναπτυξιακού Νόμου” (video)

Επόμενο Άρθρο

Αποστολή Ιωάννινα – Γιάννης Μπούρης: ”Τα μέτρα της κυβέρνησης κράτησαν ανοικτές επιχειρήσεις” (video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...