Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 3:46

Απάντηση στο άρθρο του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δήμου Ζηρού κ. Βασιλείου Κώνστα

Αγαπητέ συνάδελφε,

Με έκπληξη διαβάσαμε άρθρο σας σε Τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, όπου πέρα από κάποιους εύλογους προβληματισμούς θέτετε και μία σειρά από ερωτήματα, η πλειονότητα των οποίων είτε έχουν απαντηθεί από την πλευρά μας, είτε θα έπρεπε να υποβληθούν προς άλλες υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα. Πρώτα απ’ όλα να μας επιτρέψετε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας διότι ενώ ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος έχετε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να θέσετε τα ερωτήματά σας και να λάβετε τις σχετικές απαντήσεις επισήμως, επιλέγετε τα ερωτήματά σας να τα θέτετε μέσω του Τύπου προφανώς για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη χρήση τακτικών ‘χαρτοπολέμου’ με ανακοινώσεις και άρθρα μέσω του Τύπου ή των social media και του διαδικτύου, διότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις αλλά η ουσία.

Σας ενημερώνουμε κ. Κώνστα ότι η πόρτα του Δημάρχου είναι καθημερινά ανοιχτή για όλους και βέβαια τα μέλη της διοίκησης και ο Δήμαρχος προσωπικά από θέση αρχής, είναι πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά στον φυσικό χώρο διαλόγου και αποφάσεων που είναι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκείνο που θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας παρακαλέσουμε είναι να μην προσπαθείτε να σπείρετε πανικό στους κατοίκους. Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη όπως λέτε για οτιδήποτε διότι και οι σχετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έχουν ληφθεί.

Σας ενημερώνουμε δε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμη περισσότερα, βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Παιδείας, τον ΕΟΔΥ, τον ΔΟΜ και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε στην κατεύθυνση της λήψης όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων αφενός αλλά και εφαρμογής των καλύτερων δυνατών λύσεων αφετέρου, στο πλαίσιο πάντα της αυστηρής τήρησης των οδηγιών που έχει δώσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αγωνία σας για την ασφάλεια των συνδημοτών μας, των φιλοξενούμενων στη δομή και του προσωπικού της, είναι και δική μας.

Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε εσάς αλλά κυρίως τους κατοίκους του Δήμου μας για τα εξής:

α. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και εντός των ημερών κινητή μονάδα (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσει πλήρεις ελέγχους στους φιλοξενούμενους της δομής και το προσωπικό.

β. Μέχρι τις 21 Ιουνίου υπάρχει σε εφαρμογή μέτρο περιορισμού εισόδου και εξόδου στη δομή και επιτρέπεται μόνο στο 10% του πληθυσμού να εξέρχεται και να εισέρχεται σ’ αυτή ημερησίως από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ταυτόχρονα υπάρχει διαρκής ενημέρωση των φιλοξενούμενων για τα μέτρα προστασίας, σε όλες τις γλώσσες.

γ.   Σε περίπτωση κρούσματος ή κρουσμάτων υπάρχουν προβλεπόμενοι  χώροι απομόνωσης στη δομή (έως και 6 ατόμων), σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι θα ληφθούν διαφορετικά μέτρα που θα αφορούν το σύνολο της δομής.

δ. Στα Σχολεία έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ επανάληψη απολυμάνσεις και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε υπόμνημά μας από τις 22 Απριλίου, έχουμε επισημάνει και ζητήσει από τον υπουργό Μετανάστευσης και προσφύγων κ. Μηταράκη -μεταξύ άλλων- τα εξής: Η πρωτοβάθμια και ιατροφαρμακευτική φροντίδα να παρέχεται εντός της Δομής και εφόσον απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα απαιτηθεί, ν’ αυξηθεί η φύλαξη και να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε 24ωρη βάση στο ποιοι εισέρχονται και ποιοι εξέρχονται στο χώρο, λειτουργώντας στα πρότυπα κλειστής Δομής.

Να ληφθεί μέριμνα για την παροχή υγειονομικού υλικού και ατομικής προστασίας και υγιεινής στους εργαζόμενους αλλά και στους διαμένοντες στη Δομή, όπου διαβιούν και επίτοκες γυναίκες, αλλά και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι απομόνωσης και νοσηλείας για την πρόληψη της πανδημίας.

Αρκετά εξ’ αυτών, που αποτελούν μέριμνα για τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους κατοίκους της πόλης της Φιλιππιάδας και τους φιλοξενούμενους στη δομή και το προσωπικό αυτής, έχουν πραγματοποιηθεί. Βρισκόμενοι σε καθημερινή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, υγείας, παιδείας κλπ συνεχίζουμε να πιέζουμε στην κατεύθυνση λήψης κάθε απαραίτητου μέτρου, ακόμη και πρόσθετου. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι πέρα από τη δική μας ευθύνη και τις ενέργειές μας που είναι διαρκείς, υπάρχει πάντα και η ατομική ευθύνη και καλούμε για μία ακόμη φορά τους κατοίκους του Δήμου να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες και όλα τα μέτρα προστασίας, διότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό, δεν έχει ξεπεραστεί.

Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε αυτό που τονίζει διαρκώς  ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης  Ελλάδας. «Όλοι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι τόσο ευάλωτοι στον ιό όσο και οι Έλληνες».

Καλαντζής Νικόλαος

Δήμαρχος Ζηρού

Προηγούμενο Άρθρο

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας, εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των  μέτρων προστασίας και υγιεινής

Επόμενο Άρθρο

Συγχαρητήρια και ας μας ξεχάσατε κ. Βέλλιο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...