Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 10:12

Άριστοι μεν, δίχως υποτροφίες οι φοιτητές του ΕΑΠ

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και ετεροχρονισμένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, που έρχεται να ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό και τους κόπους εκατοντάδων φοιτητών και όλα όσα διδάσκει το ίδιο στα ψηφιακά του έδρανα περί χρηστής διοίκησης, δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, νομιμότητας.

Αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεών της, με ανακοίνωσή της η ΔΕ στις 13 Μαΐου 2022, γνωστοποίησε ότι όρισε ποσοστό για τους δικαιούχους υποτροφίας αριστείας των εξαμηνιαίων προγραμμάτων που ανέρχεται στο 2% των ενεργών φοιτητών διαμορφώνοντας ανάλογα τον βαθμό βάσης για τη χορήγηση υποτροφίας, που κυμάνθηκε τελικά από 8,85 έως 9,73, ανάλογα το τμήμα,  καταστρατηγώντας έτσι με έμμεσο και ύπουλο τρόπο τη βάση του 8,5 που προβλέπει ο κανονισμός και προκαθορίζοντας τον αριθμό των δικαιούχων υποτροφίας αριστείας σε μόλις 37 άτομα, επί του συνόλου των 1.868 ενεργών φοιτητών στην περίπτωση της ΔΗΔ, με νέα βάση το 9. Κι αυτό παρότι ο κανονισμός υποτροφιών, που η ίδια η διοίκηση εκπόνησε, αναφέρει ότι δικαιούχοι υποτροφίας αριστείας είναι όσοι παρακολούθησαν 3 Θεματικές Ενότητες, στις οποίες συγκέντρωσαν βαθμό 8,5 και άνω. Να τονιστεί εδώ ότι σημαντικός αριθμός φοιτητών επιλέγει να παρακολουθήσει ταυτόχρονα τρεις Θεματικές Ενότητες (καταβάλλοντας τα αντίστοιχα δίδακτρα) ακριβώς για να κατοχυρώσει δικαίωμα στις υποτροφίες αριστείας!

Το μέτρο της ποσόστωσης περιορίζει σε τεράστιο βαθμό τον αριθμό των δικαιούχων, ενώ ο φοιτητής δεν μπορεί να γνωρίζει εξ αρχής τις προϋποθέσεις για να πετύχει υποτροφία. Το ΕΑΠ, όμως, πετυχαίνει να διαμορφώσει ένα ιστορικά χαμηλό ποσό υποτροφιών, την ίδια ώρα που έχει εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από τις εξ αποστάσεως εξετάσεις και συναντήσεις και την ίδια ώρα που διατείνεται περίτρανα ότι η άριστη οικονομική διαχείριση της διοίκησης έχει αποφέρει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και διαφημίζει τις υποτροφίες στους μελλοντικούς «πελάτες» του.

Η Διοικούσα Επιτροπή δικαιολογεί με τη στάση της τη θέση μας ότι ο στόχος της είναι με ποιο τρόπο δεν θα δώσει υποτροφίες και όχι πώς θα επιβραβεύσει τους άριστους φοιτητές για τον κόπο τους και πώς θα στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους.

Την άδικη ποσόστωση, τις ασάφειες και τις συχνές, άνευ καμίας ενημέρωσης, τροποποιήσεις του κανονισμού, ο οποίος σημειωτέον πάσχει διαφάνειας και νομιμότητας στη διαδικασία εκπόνησής του, κάτι το οποίο θα καταγγελθεί στους αρμόδιους φορείς στο επόμενο διάστημα, έχει ήδη επισημάνει ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ με δύο επιστολές του προς τα αρμόδια τμήματα και τη διοίκηση του ΕΑΠ, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση κάθε φορά ότι όλα θα γίνουν με τον πλέον αποδοτικό και ακαδημαϊκά ορθό τρόπο. Προφανώς αμέλησαν να μας ενημερώσουν ότι το «αποδοτικό» αναφερόταν στους διοικούντες και όχι στους φοιτητές!

Αντί αυτού, λοιπόν, μας ανακοινώνεται μια απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής που αφορά στην υποτροφία αριστείας, χωρίς να είναι εξαρχής γνωστοί οι όροι χορήγησής της και τα κριτήρια αυτής στους ενδιαφερόμενους και η οποία αφορά αναδρομικά όλο το έτος, καθώς ανακοινώθηκε στο τέλος του εαρινού εξαμήνου, ισχύει όμως για το προηγούμενο χειμερινό εξάμηνο και στο εξής! Οι κόποι και οι προσπάθειές των φοιτητών, αντί να γίνουν σεβαστές και να επιβραβευθούν, ακυρώνονται αναδρομικά!

Παράλληλα, το ΕΑΠ έχει ήδη αυξήσει τα μόρια των κοινωνικών κριτηρίων, κάτι για το οποίο έχουμε ήδη διαμαρτυρηθεί ως Σύλλογος στο παρελθόν, και έχει αδιαφορήσει να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιχορήγηση δημοσίων υπαλλήλων-φοιτητών, στους οποίους δόθηκε, ως κίνητρο εγγραφής τους στο πρόγραμμα, η επιχορήγηση και οι οποίοι αποφοιτούν σε λίγες εβδομάδες χωρίς να πάρουν τα όσα τους υποσχέθηκαν.

Το πρόγραμμα της ΔΗΔ δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα στις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της προκειμένου να επιμορφωθούν, καταρτιστούν και εξειδικευτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, έτσι ώστε να αναβαθμίσουν και να καταστήσουν ποιοτικότερη τη δημόσια διοίκηση. Με τις πρακτικές του ΕΑΠ και με την άρση των κινήτρων και των διευκολύνσεων, ο ίδιος ο σκοπός του προγράμματος παραβιάζεται κατάφωρα.

Διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν, για τις άδικες αποφάσεις σας, για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθείτε για τη λήψη τους καθώς και για το γεγονός ότι οι δυσμενείς συνέπειες αυτών των αποφάσεων έχουν αναδρομική ισχύ.

Ως Σύλλογος Φοιτητών της ΔΗΔ ζητάμε:

  • Την άμεση αποκατάσταση της αδικίαςκαι την ανάκληση της σχετικής απόφασης κατά την υπ’ αριθμόν 548/15-04-2022 συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. και την υπ’ αριθμόν 307/12-05-2022 συνεδρίαση του ΕΛΚΕ και τη χορήγηση των υποτροφιών του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 με τον τρόπο που ίσχυε πριν και τον οποίο γνώριζαν και είχαν υπ’ όψιν τους όλοι οι φοιτητές όταν υπέβαλαν δήλωση Θεματικών Ενοτήτων τον Αύγουστο του 2021.
  • Την κατάργηση της ποσόστωσηςκαι την επαναφορά στο γνωστό και χωρίς εκπλήξεις κριτήριο της βαθμολογικής βάσης του 8,5 για όλες και όλους.
  • Την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας κατά την εκπόνηση των κανονισμών του ΕΑΠμε την προσήκουσα διαφάνεια και δημοσιότητα, καθώς και την εν γένει χρήση μεταβατικών διατάξεων για τους ήδη φοιτούντες.
  • Τον σεβασμό της προσπάθειας των φοιτητών και την επιβράβευση των κόπων και των επιδόσεών τους με ισότιμο, ξεκάθαρο, αποδοτικό και ακαδημαϊκά ορθό τρόπο.

Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο της διοίκησης του Σ.Κ. Νικόπολη για την επιτυχία της ομάδας Κορασίδων

Επόμενο Άρθρο

Προτάσεις ένταξης 16 έργων Εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...