Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 8:07

Το Ζάλογγο πρωτοστατεί στις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η Ελλάδα “υποκλίνεται” για μια ακόμη φορά στο μεγαλείο του Ζαλόγγου. Αυτή τη φορά με αφορμή την πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” να επαναφέρει στην Αγορά μέχρι και τις 31 Μαΐου την οριζόντια τομή σε ύψος 40εκ. της βάσης του γλυπτού Μνημείο Ζαλόγγου υπό τον γενικό τίτλο “Πρόσωπα του Ήρωα”.
Το έργο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019 στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της έκθεσης “Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής”. Ταυτόχρονα, το Ζάλογγο, μικρογραφία του έργου κατασκευασμένη από επαργυρωμένο ορείχαλκο, δημιουργία του ίδιου του καλλιτέχνη, θα φιλοξενηθεί εκ νέου στους χώρους του ΚΠΙΣΝ.
Ο Άγγελος Μωρέτης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, γράφει για το πρωτότυπο έργο που κοσμεί τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου :«Το Μνημείο Ζαλόγγου, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, αποτελεί μοναδική περίπτωση έργου τέχνης στο δημόσιο χώρο της Ελλάδας καθώς, λόγω της μνημειακής κλίμακάς του (18μ. x 15μ.) και της φυσικής του θέσης, δεσπόζει στο τοπίο. Επίσης, το γεγονός ότι είναι ορατό από απόσταση 30 χλμ. το καθιστά ξεχωριστό για τη χώρα μας.
Το Μνημείο Ζαλόγγου είναι ένα από τα πρώτα δείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι μορφές των ηρωίδων Σουλιωτισσών δεν αναπαριστούν γνωστές ιστορικές μορφές. Αφέθηκαν από τον γλύπτη χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιλέχθηκε η πλήρης αφαίρεση των λεπτομερειών του προσώπου και του κορμού, με στόχο ο θεατής του μνημείου να είναι ελεύθερος να πλάσει με την ψυχή και τη φαντασία του καθεμιά από αυτές τις γυναίκες. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα πανανθρώπινο σύμβολο Ελευθερίας πάνω στον “Ιερό βράχο του Ζαλόγγου”.
Χρειάστηκαν 6 χρόνια και 4.300 ασβεστολιθικοί όγκοι για την ολοκλήρωση του γλυπτού και, έως τις μέρες μας, η δημιουργία του θεωρείται κατασκευαστικός άθλος για την Ελλάδα του ’50 και του ’60, καθώς τα υλικά μεταφέρονταν από απόσταση 160 χλμ. για να δουλευτούν και να λαξευτούν in situ στο όρος Ζάλογγο. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επισημότητα στις 10 Ιουνίου 1961.”
Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Προηγούμενο Άρθρο

Πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία από την ΟΝΝΕΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Επόμενο Άρθρο

“Δίνουμε αίμα, αγαπάμε την ζωή!!!” – Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στη Νέα Σινώπη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...