Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 6:46

Συνέχιση του προγράμματος «Fishing For Litter» και για το 2021

Το πρόγραμμα «Fishing for Litter», μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, στοχεύει στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συμμετοχή της αλιευτικής κοινότητας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 στο Κερατσίνι, επεκτάθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, ενώ στη διάρκεια του 2020 υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Καβάλα, καθώς και στην Αλεξανδρούπολη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Fishing for Litter», οι συμμετέχοντες αλιείς τράτας δεσμεύονται για την καταγραφή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στα δίχτυα τους στη διάρκεια της συνηθισμένης τους αλιευτικής δραστηριότητας, καθώς και την απομάκρυνση και διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Τα ευρήματα καταγράφονται από τους αλιείς σε ειδική φόρμα και αναλύονται από την
επιστημονική ομάδα του προγράμματος με στόχο την κατανόηση της φύσης τους.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων αλιευτικής βιομηχανίας, η απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και η συλλογή δεδομένων για τη θαλάσσια ρύπανση στον πυθμένα σε βάθη που δεν μπορούν να προσεγγιστούν από δύτες. Τα δεδομένα που συλλέγονται συμβάλλουν στην υλοποίηση της Οδηγίας-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΚ). Στην Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιλέξει ως σημαντικό μέτρο την προαγωγή και εφαρμογή του «Fishing for Litter» για τη διευκόλυνση του καθαρισμού του θαλάσσιου πυθμένα από απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται από τα αλιευτικά σκάφη.

Συνολικά, το 2020 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 αλιείς μηχανότρατας (6 στην Αλεξανδρούπολη, 4 στην Θεσσαλονίκη, 1 στον Βόλο και 7 στην Καβάλα), και με τη συνδρομή τους συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 10 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 60% ήταν από πλαστικό. Τα απορρίμματα που συλλέγονται ποικίλουν, περιλαμβάνοντας κοινά αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, τενεκεδάκια αλουμινίου από αναψυκτικά και πολλά εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, όσο και κατσαρόλες, ποδήλατα, νάρκες και σκαριά από ναυαγισμένες βάρκες. Τα απορρίμματα που συλλέγονται ενδέχεται να διαφέρουν ανά περιοχή, ανάλογα με τη δραστηριότητα σε αυτήν.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του προγράμματος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και η περιβαλλοντική οργάνωση iSea ανακοινώνουν τη συνέχιση του προγράμματος «Fishing for Litter» για το έτος 2021 σε όλα τα λιμάνια όπου ήδη υλοποιείται (Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα), καθώς και την επέκτασή του στο Ηράκλειο, στη Λέσβο, στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Χίο.

Προηγούμενο Άρθρο

Το πρώτο βήμα του π. Δημητρίου Μπόκου

Επόμενο Άρθρο

Mήνυμα Δημάρχου Πρέβεζας «Εφέτος τα Χριστούγεννα κάθε εστία & μία φάτνη ζωής!»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή, με Αναφορά του προς την Υπουργό Παιδείας, η καθολική αντίδραση των φορέων της Πρέβεζας στη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής

Την καθολική αντίδραση των επιστημονικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων […]