Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 9:38

Πρέβεζα: Ανησυχία για την έξαρση ιώσεων: Μεγάλη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί (video-pics)

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για την ταυτόχρονη παρουσία τριών ιών που ταλαιπωρεί ενήλικες και παιδιά

Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν είναι:

βήχας, πυρετός >38°C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.

Όπως εξηγεί στην κάμερα του On Tv ο παιδίατρος Βαγγέλης Μπακόλας, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά, ενώ αν παρατηρήσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους.

Πάρα πολλά περιστατικά ενηλίκων δέχεται καθημερινά το Νοσοκομείο Πρέβεζας, με τα περισσότερα να μην δείχνουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Ο διοικητής του Γ.Ν. Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης μίλησε στην κάμερα του On TV λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου δέχονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς, για αυτό τον λόγο και υπάρχει καθυστέρηση ως προς την εξέτασή τους για αυτό και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Οι γιατροί ωστόσο ζητούν για ακόμη μια φορά να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και να προστατεύουμε παιδιά και ηλικιωμένους.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Προηγούμενο Άρθρο

Ήττα για Παπαμιχαήλ, προβάδισμα για την Κροατία

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Επίσκεψη στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...