Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 6:51

Παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων ακινήτων ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας ζητά την παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων ακινήτων,της οποίας η λήξη έχει τοποθετηθεί για την 14η Οκτωβρίου, για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας,

Αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των μελών μας και όχι μόνο, ότι η προθεσμία που δόθηκε για την  εν λόγω ανάρτηση είναι ανεπαρκής, προκειμένου να διορθωθεί η πληθώρα σφαλμάτων που έχει εντοπιστεί. Ο όγκος εργασίας που έχει συσσωρευθεί στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν σχετικές με το κτηματολόγιο υποθέσεις, είναι τεράστιος και είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί εντός του χρονικού διαστήματος που απομένει έως τη λήξη της προθεσμίας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι επιστημονικοί/επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο (Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί κ.ο.κ.).

Η επιλογή να ξεκινήσει η ανάρτηση την 14η Ιουνίου 2022 συμπίπτοντας χρονικά: α) με τη λήξη των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των κυρωμένων δασικών χαρτών, β) με τις δικαστικές διακοπές και τις περιόδους θερινών αδειών των δημοσίων υπαλλήλων και γ) με την εκπνοή της προθεσμίας για τη δικαστική διόρθωση των πρώτων εγγραφών στην κτηματογραφηθείσα Δ.Κ. Πρέβεζας (πόλη της Πρέβεζας και όμορες περιοχές) δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για πολίτες, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες και προκάλεσε ανυπέρβλητα και αντικειμενικά προβλήματα. Είναι αυτονόητο, ότι για τη στοιχειοθέτηση των αιτήσεων διόρθωσης, απαιτείται συχνά η λήψη πιστοποιητικών από Δικαστήρια, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, η σύνταξη πράξεων ενώπιον Συμβολαιογράφων ή η λήψη αντιγράφων από το αρχείο τους, η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων κ.ο.κ. Όλες οι παραπάνω ενέργειες ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθούν εγκαίρως όταν η προθεσμία καταλάμβανε ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο.

Διαφαίνεται δε ο κίνδυνος, ενόψει της λήξης της προθεσμίας, να δημιουργηθούν οριακές καταστάσεις, όπου το Γραφείο Κτηματογράφησηςτης Π.Ε. Πρέβεζας δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των προσερχομένων.

Θεωρούμε πως αποτελεί ελάχιστη πράξη υπευθυνότητας και σεβασμού της περιουσίας των πολιτών η παράταση της προθεσμίας της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων των ακινήτων, κατά δύο τουλάχιστον μήνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων, να ζητήσουν τη διόρθωση των στοιχείων της ανάρτησης για τα ακίνητα που τους αφορούν, χωρίς να εμπλακούν μεταγενέστερα σε δαπανηρές και μακροχρόνιες διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίων. Τούτο εξυπηρετεί, πέραν όλων των άλλων, την ορθότητα και αξιοπιστία της κτηματολογικής βάσης καθώς και την αποφόρτιση των ήδη κορεσμένων πινακίων των πολιτικών Δικαστηρίων. Σε κάθε δε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλισθεί πως όσοι προσέλθουν εμπρόθεσμα για κατάθεση ένστασης θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν έστω και μετά την τυπική λήξη της προθεσμίας.

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Θωμάς Γεωργίου                                           Δημήτριος Τζόκας


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Θανάσης Ανωγιάτης: ”Μου έγινε πρόταση από τον Νίκο Γεωργάκο, αλλά την απέρριψα” – (radio video)

Επόμενο Άρθρο

Νίκος Μπούφεσης: ”Το Bowling μπήκε στα σχολεία με την σφραγίδα του υπουργείου” (radio video)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...