Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024, 21:38

Ο ιατρικός σύλλογος και η Μητρόπολη τίμησαν τους αγίους ιατρούς της εκκλησίας (pics-video)

Τους αγίους ιατρούς της Εκκλησίας μας, την ιατρική επιστήμη και ολόκληρο τον ιατρικό κλάδο τίμησαν σήμερα η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωποι Φορέων κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους αγίους ιατρούς της Εκκλησίας μας λέγοντας μεταξύ άλλων «Η καθιέρωση αυτής της εορτής εκφράζει την ευαισθησία της Εκκλησίας για τα θέματα της υγείας, για τον κάθε άνθρωπο που ασθενεί και υποφέρει. Υπογραμμίζει την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς τον άρρωστο. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Ιατρικής Επιστήμης και της Εκκλησίας» τόνισε ο Μητροπολίτης και αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρη Σουμαλεύρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ακόμη ότι «Ο Χριστός θεράπευε τους ανθρώπους σωματικά επιβραβεύοντας ταυτόχρονα την πίστη τους. Σκοπός και στόχος η θεραπεία, επειδή πονούσε, αγαπούσε δηλαδή ο Χριστός τους πάσχοντες αλλά ταυτόχρονα και η άφεση της αμαρτίας».

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη σχέση της Εκκλησίας με την Ιατρική Επιστήμη και ορισμένους από τους αγίους ιατρούς. «Η Εκκλησία δεν εμποδίζει την Επιστήμη στην προσπάθειά της, αλλά και δεν αγνοεί τη σχετικότητά της. Παράλληλα όμως προβάλει τις δικές της θέσεις για τον άνθρωπο και τη ζωή του μέσα στον κόσμο. Συνεπώς Ιατρική και Εκκλησία δεν αποτελούν δυο διαμετρικά αντίθετες συνιστώσες, αφού και οι δυο υπηρετούν τον έναν και αυτόν άνθρωπο» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά πλήθος ιατρών ως αγίους με κυριότερους τους Αγίους Αναργύρους δηλαδή τους γιατρούς που θεράπευαν χωρίς αμοιβή. Στους Αγίους Αναργύρους περιλαμβάνονται οι: Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι-Εορτάζουν 1η Ιουλίου,  Κοσμάς και Δαμιανός οι ασιάτες από την Ασία-Εορτάζουν 1η Νοεμβρίου, Κοσμάς Δαμιανός Λεόντιος Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Άραβες-Εορτάζουν 17 Οκτωβρίου. Ο Μεγαλομάρτυρας Παντελεήμονας στις 27 Ιουλίου. Ο Ερμόλαος στις 26 Ιουλίου. Ο Σαμψών ο Ξενοδόχος στις 27 Ιουνίου- ο πατέρας του θεσμού των Νοσοκομείων κ.ά.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρης Σουμαλεύρης στην ομιλία του για τον  Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή και την παρακαταθήκη του στην Ιατρική Ανθρωπιά ανέφερε μεταξύ άλλων «Η ζωή του Αγίου Λουκά είναι γεμάτη διδάγματα και παραδείγματα που αξίζει να μελετήσουμε και να ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα όσοι έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στη φροντίδα της υγείας των συνανθρώπων μας.

Ο Άγιος Λουκάς καταγόταν από την ελληνιστική πόλη της Αντιόχειας της Συρίας. Ήταν Έλληνας στην καταγωγή και όπως ήταν συνήθεια για την εποχή, σπούδασε ιατρική και επιστήμες, πιθανώς στην Αντιόχεια.

Ο Λουκάς δεν ήταν απλώς ένας πρακτικός θεραπευτής, αλλά ένας επιστήμονας, που κατανόησε τη  φύση της ασθένειας και της θεραπείας με τρόπο βαθύ και ουσιαστικό. Ο ίδιος δεν ασκούσε την ιατρική μόνο για το υλικό κέρδος ή την κοινωνική καταξίωση, αλλά έβλεπε την αποστολή του ως λειτουργία αγάπης και προσφοράς.

Ο Λουκάς συνάντησε τον Απόστολο Παύλο και έγινε ένας από τους πιο στενούς τους συνεργάτες, συνοδεύοντάς τον στις ιεραποστολικές του περιοδείες και καταγράφοντας με πιστότητα τις εμπειρίες στα κείμενά του.

Ο Λουκάς σε όλη του τη ζωή έθεσε την επιστήμη και την ιατρική γνώση στην υπηρεσία της πίστης. Δεν έβλεπε την επιστήμη ως αντίπαλο της πίστης αλλά ως μέσο για την έκφραση της αγάπης του Θεού» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Στη συνέχεια  ο κ. Σουμαλεύρης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, που όπως είπε αποτελεί έναν ανεκτίμητο οδηγό για τη σύγχρονη ιατρική, καθώς συνδυάζει τις αρετές της επιστημονικής γνώσης με την ανθρωπιά και τη βαθιά πνευματικότητα. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη οπτική για την ιατρική πρακτική, όπου η προσέγγιση δεν αφορά μόνο τη σωματική θεραπεία, αλλά και την ανακούφιση του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η παρακαταθήκη του μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς το σύνολο των πνευματικών του λειτουργιών, είναι μια ολότητα σώματος και ψυχής που χρειάζεται φροντίδα σε κάθε επίπεδο.

Στη σημερινή εποχή, αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από την ηθική δεοντολογία της Ιατρικής, η οποία ορίζει ότι οι ιατροί πρέπει να βάζουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της φροντίδας τους, να διατηρούν τον σεβασμό προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά του και να αναγνωρίζουν την ψυχική διάσταση του πόνου και  της θεραπείας.

Ο Άγιος Λουκάς υπήρξε εξαιρετικά αφιερωμένος στη δια βίου μάθηση.  Η Πνευματική  και επιστημονική του ανάπτυξη ήταν διαρκής και συνοδεύονταν από ταπεινότητα και διάθεση να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα για τον σημερινό ιατρό, ο οποίος χρειάζεται να παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στον τομέα του και να μην επαναπαύεται, προσφέροντας πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα» σημείωσε ο κ. Σουμαλεύρης και κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε «Ας κρατήσουμε μέσα μας το παράδειγμα του Αγίου Λουκά και ας προσπαθήσουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση και ανιδιοτέλεια που έδειξε εκείνος. Ας γίνουμε οι γιατροί που δεν βλέπουν μόνο την ασθένεια, αλλά και τον άνθρωπο, οι γιατροί που δίνουν την καρδιά τους και την αγάπη τους μαζί με την επιστημονική τους γνώση. Έτσι θα μπορέσουμε να υπηρετούμε τους συνανθρώπους μας, προσφέροντας όχι μόνο θεραπεία αλλά και ελπίδα, αγάπη και φως».

ΙΑΤΡΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Πηγή: topikifoni.gr / Άρης Τσελίκος

Φωτογραφία – Βίντεο: onprevezanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Δεύτερη νίκη για τη Νικόπολη –Κέρδισε την Γαλήνη με 75-70

Επόμενο Άρθρο

Έναρξη Β’ Κύκλου της Εκπαιδευτικής Δράσης «Όσο Μεγαλώνω θα Ανακυκλώνω»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...