Σάββατο 9 Αυγούστου 2025 - 18:24

Νέο Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας στον Δήμο μας

Ο Δήμος Πάργας μας κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων και περιβαλλοντικών παραμέτρων, με σκοπό την συνεχή και αξιόπιστη καταγραφή δεδομένων που σχετίζονται με τη ρύπανση και τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Τι μετρά το νέο σύστημα

Οι σταθμοί μετρούν:

  • Σωματίδια PM1, PM2.5, PM10 (ρύποι που επηρεάζουν την αναπνευστική υγεία)
  • Θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση
  •  Όζον (Ο₃), Διοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ₂), Διοξείδιο του Θείου (SO₂), Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO), Διοξείδιο του Άνθρακα (CO₂)
  • Υπεριώδη ακτινοβολία (όπου διατίθεται)

Πώς λειτουργεί

Οι σταθμοί της εταιρείας Green Projects (μοντέλο GP LoRa CAQI Station +) είναι πλήρως αυτόνομοι, τροφοδοτούνται από ηλιακό πάνελ και επικοινωνούν μέσω τεχνολογίας LoRaWAN με την κεντρική πλατφόρμα.

Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων γίνεται αυτόματα και παρουσιάζεται σε διαχειριστικό σύστημα, με δυνατότητα ειδοποιήσεων και εξαγωγής τάσεων.

Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για ανάλυση από τον Δήμο, αλλά και πιθανή μελλοντική δημοσίευση προς τους πολίτες μέσω web ή εφαρμογής.

Στόχοι του έργου

  • Έγκαιρη ανίχνευση επιβλαβών ουσιών στον αέρα
  • Καταγραφή και ανάλυση τάσεων για τεκμηρίωση πολιτικών αντιμετώπισης ρύπανσης
  • Προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά για ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα)
  • Ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μέσα από την προσβασιμότητα στα δεδομένα

Οι πρώτοι σταθμοί θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία με αυξημένη κυκλοφορία ή ευαισθησία (π.χ. σχολεία, πάρκα, κεντρικές αρτηρίες) και σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Ο εξοπλισμός πληροί τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα (CE, βαθμονόμηση, IP65 για εξωτερικούς χώρους) και δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο, καθώς καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το τεχνικό έργο.

Ο Δήμος Πάργας μας επενδύει σε ένα πιο καθαρό μέλλον, με τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Προηγούμενο Άρθρο

2-3 Νοεμβρίου, Πρέβεζα – Πιστοποιημένοι Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης «Αναστάσιος Ποταμιάνος»

Επόμενο Άρθρο

Νέος δήμαρχος Ζηρού o Γιώργος Γιολδάσης του Αθανασίου – Μετά από τρεις ψηφοφορίες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...