Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 14:34

Ιατρικός Σύλλογος Άρτας: Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονική κοινότητας είναι υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

Με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις συναδέλφου γιατρού περί της αποτελεσματικότητας, της σκοπιμότητας και της επικινδυνότητας των εμβολίων κατά του Covid 19 και κατόπιν συνακόλουθων αγωνιωδών ερωτημάτων πολιτών το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας μέσω παγκόσμιων, ευρωπαϊκών εθνικών οργανισμών φαρμάκων, ινστιτούτων υγείας και πλείστων άλλων οργανισμών έχει λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναντίρρητης χρησιμότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των εγκεκριμένων εμβολίων με ισχυρή σύσταση υπέρ της αναγκαιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού ως βασικού όπλου για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Τη σύσταση αυτή ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσυπογράφουμε ανεπιφύλακτα απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους πολίτες να προστρέξουν να εμβολιαστούν προκειμένου να ορθωθεί ασπίδα κατά της πανδημίας που ανακάμπτει δραματικά ακόμη και στην Άρτα. Οι αντίθετες απόψεις προκαλούν σύγχυση, υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια και τελικά ανακόπτουν την ομαλή ροή εμβολιασμού.

Τέτοιες απόψεις, αντιλήψεις και δοξασίες έρχονται από παλιά και συμπορεύονται με την εξέλιξη των εμβολίων, που αναντίρρητα αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής και της βιολογίας. Για λόγους πρακτικούς αλλά και διδακτικούς να υπενθυμίσω ότι το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς παρασκεύασε το 1796 ο βρετανός γιατρός Έντουαρντ Τζένερ.

Το 1853 όταν η Βρετανική Κοινοπολιτεία αντιλαμβανόμενη την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της τότε μάστιγας που αποδεκάτιζε πληθυσμούς ανά τον κόσμο το κατέστησε δια νόμου υποχρεωτικό. Και τότε οι διάσπαρτες και μεμονωμένες μέχρι εκείνη τη στιγμή «λαϊκές» αντιδράσεις κορυφώθηκαν με τεράστιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.

Μάλιστα, το 1853 ξεσπούν βίαιες αντιδράσεις για το νόμο περί υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Το αφήγημα των μελών τους αντιεμβολιαστικού κινήματος ήταν τραγικά όμοιο με τις σημερινές αναφορές των «αρνητών». Στο Λονδίνο η νεοσυσταθείσα οργάνωση: «Anti-VaccinationLeague» πρόβαλε το σύνθημα ότι: «αυτοί οι νόμοι αποτελούν παρέμβαση του κράτους στις προσωπικές ελευθερίες του ατόμου». Επίσης με την εποπτεία της Οργάνωσης εκδόθηκαν βιβλία και περιοδικά στα σκίτσα των οποίων τα εμβόλια απεικονίζονταν ως δράκοι και τέρατα που επιχειρούσαν να κατασπαράξουν τους ανθρώπους…

Και φυσικά αυτή η αντίληψη συνεχίζεται μέχρι σήμερα με κατά διαστήματα υφέσεις και κορυφώσεις, ανάλογα με τη συγκυρία! Συνεπώς, η άρνηση και η απόρριψη στο νέο και το καινοτόμο δεν αποτελεί σύγχρονο ρεύμα αμφισβήτησης αλλά ένα φοβικό σύνδρομο, ερχόμενο από τα βάθη της ιστορίας! Ως Ιατρικός Σύλλογος που θεσμικά έχουμε ρόλο επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας, οφείλουμε να αποκηρύξουμε ως αντιεπιστημονικές, ανυπόστατες και επικίνδυνες τέτοιες απόψεις.

Από όπου και αν προέρχονται από όποιον και αν διατυπώνονται. Επίσης, στο πλαίσιο των καταστατικών μας υποχρεώσεων είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τέτοιες απόψεις στα αρμόδια όργανά μας. Καταλήγοντας, ως Ιατρικός Σύλλογος Άρτας επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους πολίτες να αψηφούν τέτοιες απόψεις που διατυπώνονται από ποικιλώνυμους εκφραστές της δήθεν άλλης «άποψης».

Καθότι εμείς ως Γιατροί μεθοδολογικά υπερασπιζόμαστε κάθε άποψη, αρκεί αυτή να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε λαϊκίστικα πυροτεχνήματα. Η σύσταση του ΙΣΑ παραμένει σταθερή και ισχυρή για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου covid 19.

Για τα υπόλοιπα οφείλει να μεριμνήσει η Πολιτεία και με τα εντεταλμένα όργανά της να προασπίσει ενεργητικά τη Δημόσια Υγεία.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΡΜΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

“Μια χώρα δυο αιώνες μετά”-Μια διαφορετική θεατρική παράσταση για το 1821 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Επόμενο Άρθρο

Παράσταση Θεάτρου Σκιών από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ από τον Δήμο Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...