Υπενθυμίζεται δε πως, στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνει το υπουργείο για τη στήριξη της κοινωνίας, ήδη, 140 εκατ. ευρώ, έχουν κατευθυνθεί προς την αυτοδιοίκηση, με σκοπό να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων τους.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να ανταποκριθούν στο «στοίχημα» να οργανώσουν τη συμμετοχή τους με το προσωπικό που έχουν, αλλά και με αυτό που τους δίνουν με δυνατότητα να προσλάβουν τώρα εκτάκτως για οκτώ μήνες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Τονίζουν επίσης ότι πάγια θέση του ΥΠΕΣ αποτελεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας, μπορεί και πάλι να αναδειχθεί σε ισχυρό πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και στήριξης, ταυτόχρονα, της τοπικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωρικάκος προέτρεψε τους δήμους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία. «Πρέπει όλοι να στηρίξουμε την ιδιωτική οικονομία. Και όπως το κάνει η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, οφείλει να το κάνει και η αυτοδιοίκηση. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ρυθμιστεί, αμέσως, ώστε οι επιχειρήσεις που κλείνουν το διάστημα του lockdown να μην πληρώσουν καθόλου δημοτικά τέλη γι’ αυτήν την περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των δηλώσεών του για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, που θα ισχύσουν στο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως είναι απολύτως κρίσιμη η εφαρμογή αυτού του μέτρου σε ολόκληρη τη χώρα, υποχρεωτικά, και απ’ όλους τους δήμους. Κι αυτό, διότι «στόχος μας πρέπει να είναι να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων», όπως, χαρακτηριστικά, είπε.
Ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης των ΟΤΑ, στο διάστημα εφαρμογής των νέων μέτρων, ισχύουν όσα ισχύουν και για τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα.
Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος επέστησε την προσοχή προς τους αυτοδιοικητικούς ότι «η τηλεργασία αφορά μόνον περιπτώσεις που τα καθήκοντα του εργαζομένου το επιτρέπουν. Εκεί που απαιτείται η αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία των εργαζομένων, η εργασία θα πρέπει να οργανωθεί και να συνεχιστεί κανονικά». Κάτι που είναι απόλυτα φυσικό καθώς εργασίες, όπως η καθαριότητα, όχι μόνο απαιτούν φυσική παρουσία αλλά θα έχουν και αυξημένη δραστηριότητα.
Από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου προκύπτει ότι μέριμνά του είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, οι οποίοι καλούνται και πάλι να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο. «Καλώ τους δημάρχους της χώρας να ενισχύσουν, με κάθε τρόπο, τις κοινωνικές δομές των Δήμων, με μετακινήσεις υπαλλήλων από δομές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή την αναστέλλουν τώρα, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα:
«Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το προσωπικό καθαριότητας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας για να εργαστεί στα δημοτικά σχολεία ή σε δημοτικά κτίρια, που αυτό είναι απαραίτητο, ή -και αυτό έχει μεγάλη σημασία απ’ ότι είδαμε και τον Μάρτιο- το προσωπικό άλλων νομικών προσώπων των δήμων, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, να αξιοποιηθεί σε κοινωνικές δομές, όπως είναι το εμβληματικό πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, το οποίο είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσει να προσφέρει κρίσιμες και καθοριστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και ανήκουν στην τρίτη ηλικία, στις γειτονιές της χώρας μας».
Με ταχύτερες διαδικασίες το «Αντώνης Τρίτσης»
Στο μεταξύ, παρά το lockdown, το αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΣ που διαχειρίζονται το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχουν λάβει σαφείς εντολές από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσουν με ταχύτερες διαδικασίες τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν από την πλευρά των Δήμων και των Περιφερειών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Κινούμενος σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους δήμους να επιταχύνουν τις εργασίες τους και την προετοιμασία για ένταξη έργων στο «Αντώνης Τρίτσης». Σε αυτήν τη προσπάθεια, θα «έχουν την πλήρη στήριξη των αντίστοιχων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα 1,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας, ήδη, 20.000 θέσεις εργασίας.
Τα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν στους τομείς της ύδρευσης (206), της αποχέτευσης (100), της αγροτικής οδοποιίας (142), της αποκατάστασης ΧΑΔΑ (6), της ανέγερσης και επανάχρησης δημοτικών κτιρίων καθώς και της κατασκευής σχολείων (50) και της αντιπλημμυρικής προστασίας (52). Τα 550 αυτά έργα χωροθετούνται και στις 13 περιφέρειες της χώρας και σε 210 δήμους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ