Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 18:56

Θανάσης Ανωγιάτης: ”Όχι στην ιδιωτικοποίση του νερού”

Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις πολιτικές εμμονές της σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πάντων στο βωμό του κέρδους, μη λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες, έθεσε σε διαβούλευση,εν μέσω Εθνικού πένθους, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο υπάγεται στην Ρ.Α.Ε., η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ο τομέας υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αποφασίζει να εκχωρήσει τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος σε μια ρυθμιστική αρχή ( που κύριο καθήκον της είναι η τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές), ενώ είναι γνωστό πως στον τομέα των υπηρεσιών δεν υπάρχει αγορά για να ρυθμιστεί.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι υποψίες που υπόβοσκαν, ότι με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ανήκουν στις Τοπικές Κοινωνίες, παρά την ύπαρξη ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου (ν. 1069/80), αλλά και πρόσφατη νομολογία, όπως η Απόφαση 5/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Είναι προφανές λοιπόν πως οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις,δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και αποτελούν μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την διαχείριση του ύψιστου δημόσιου αγαθού, του νερού, η οποία μαθηματικά θα οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις που όπως είναι φυσικό θα επιβαρύνουν στο τέλος την τσέπη των Δημοτών.

Η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α. αλλά και η ΚΕΔΕ, που πολιτικά ελέγχεται από την Κυβέρνηση, ζητούν να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., και προτείνουν την «άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών για τη βελτίωση τόσο της υδατικής διακυβέρνησης όσο και του θεσμικού πλαισίου της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας».

Οι δημότες-πολίτεςόμως θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν με αγώνες,το ύψιστο αγαθό του νερού, αλλά και την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση σε αυτό, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος αποτροπής των σχεδίων που εξυφαίνονται.

Αθανάσιος Ανωγιάτης

Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Στροφή στο Μέλλον»

Μέλος ΔΣ ΔΕΥΑΠ

 

ΥΓ: Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα ζητήματα και οι προβληματισμοί σχετικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο:

https://www.edeya.gr/index.php/el/edeya/nea/anakoinoseis/item/1971-anakinosi-gia-tin-ipagogi-ton-ipiresivn-idatos-se-rithmistiki-arxi

Προηγούμενο Άρθρο

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου  «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δ.Ε Πρέβεζας» προϋπολογισμού  371.900 ευρώ

Επόμενο Άρθρο

Νοσοκομείο Άρτας: Μία λάθος διάγνωση γιατρού κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε Πρεβεζάνο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...