Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 22:16

Θέσεις ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. 21-23/11/2022

Τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου μετέφερε στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, τόσο με την ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και αναλυτικά με γραπτό του υπόμνημα.

Μεταφέροντας την ουσία και το πνεύμα της τελευταίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε τα παρακάτω αιτήματα:

– Άμεση κατηγοριοποίηση των Δήμων της χώρας και εφαρμογή μέσα στο 2023 του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, όπως αυτός περιγράφεται στη μελέτη που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Χρειάζεται απαραίτητα αποσαφήνιση της έννοιας της ορεινότητας των Δήμων και αναγκαία αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, του ύψους των ΚΑΠ.

– Διακριτά χρηματοδοτικά προγράμματα για τους Δήμους από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το ΠΔΕ δε μπορεί να αντιμετωπίζεται από τους Δήμους ως ταμπού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ντακαλέτσης.

– Ειδικός πόρος προς τους Δήμους για τις φυσικές καταστροφές, πρόληψη και αντιμετώπιση.

– Πρόνοια της πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με ειδική μέριμνα για τους Δήμους, όπως στην πλειονότητά τους είναι οι Δήμοι της Ηπείρου, όπου το ενεργειακό κόστος προκαλούν σε ποσοστό 70 με 80% τα αντλιοστάσια. Για τις υποδομές αυτές απαιτείται γενναία χρηματοδότηση και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους ή με έργα ΑΠΕ να μπορούν να καλύψουν οι Δήμοι την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

– Οριζόντια συνδρομή από πλευράς του κράτους υπέρ των Δήμων που θέλουν να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες τους αφενός αλλά και θα κατευθύνουν βοήθεια στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, εντός ορίων τους.

– Έλεγχος στην αδειοδότηση ΑΠΕ ιδιωτικών εταιρειών, για τις οποίες δεσμεύονται εκτάσεις, οι οποίες κρίνονται ως κατά τεκμήριο δημόσιες, από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή και γνώση καν, των οικείων ΟΤΑ. Να παύσει αυτή η μονομερής δυνατότητα τρίτων.

– Αναστολή είσπραξης του τέλους ταφής, έως ότου η πολιτεία υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες υποδομές στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Είμαι βέβαιος ότι δε μας γίνεται χάρη, γιατί δεν είναι ώριμη η επιβολή του τέλους ταφής από πλευράς της πολιτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

– Επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και κατά προτεραιότητα να ενταχθούν ώριμα έργα ΑΠΕ των Δήμων σε αυτό. Επίσης Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων που έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την οδική ασφάλεια, να μπορούν να χρηματοδοτούνται.

– Να ανασταλεί η εφαρμογή της ΚΥΑ που προβλέπει την υποχρέωση των Δήμων για την αδειοδότηση με πολύ αυστηρές προδιαγραφές των αθλητικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν μέσα στα όριά τους. Οι μικροί Δήμοι είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε αυτές τις υποχρεώσεις και μόνο με τη συνεργασία ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ, Π.Ε.Δ. και Δήμων θα μπορούσε να εκτελεστεί το γράμμα του νόμου.

– Διευκόλυνση των δημοτών για την πληρωμή οφειλών τους προς τους Δήμους, με νομοθέτηση ρύθμισης 100 ή και πλέον δόσεων.

Αναφορικά με το προσωπικό των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε τα εξής:

– Πρόβλεψη ενός μίνιμουμ αριθμού που απαιτεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων.

– Δυνατότητα επαναπρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους για τη δουλειά, με άρση του περιορισμού της δωδεκάμηνης απασχόλησης για την προηγούμενη περίοδο όπως ισχύει σήμερα, απαγορεύοντας σε μικρούς Δήμους ουσιαστικά να λειτουργήσουν μηχανήματα, το χειμώνα κτλ.

– Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των προσλήψεων αλλά και προκήρυξη νέων θέσεων για τις υποστελεχωμένες Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων.

– Στελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, γραφείων ή τμημάτων, ανάλογα με το μέγεθος των Δήμων, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία.

– Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια Σπίτι», να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα καλύψει την πρόσληψη των ατόμων που έμειναν εκτός από την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ και επίσης, να ληφθεί μέριμνα για το προσωπικό των ΚΔΑΠ και των παιδικών σταθμών, προκειμένου να μην επαναληφθεί μελλοντικά το ίδιο πρόβλημα.

Προηγούμενο Άρθρο

Προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή Βαθύ Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Γιάννης Μπούρης: ”Το επιμελητήριο επικροτεί την προσπάθεια Καχριμάνη για σύνδεση της Πρέβεζας με Ιόνια Οδό” (video-pic)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...