Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 22:56

“Η πόλη θυμάται” – Η Πρέβεζα γιορτάζει τα 109 χρόνια από την απελευθέρωσή της

Με αφορμή την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πρέβεζας ο Δήμος διοργανώνει μικρή περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού και κειμηλίων στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης “Γιάννης Μόραλης”.

Αντικείμενα, μνήμες και στιγμές που έχουν αντέξει στο χρόνο θα μας ταξιδέψουν στην Πρέβεζα του χθες, ανοίγοντάς μας “παράθυρα” στην ιστορία ενός τόπου με πλούσιο παρελθόν που έχει καταφέρει γενναία να αντισταθεί στο χρόνο και τη φθορά του.

“Η πόλη θυμάται” και συνθέτει ένα ιστορικό “παζλ¨ αναμνήσεων μέσα από ποικίλες θεματικές ενότητες, όπως Η Μάχη της Νικόπολης & η Απελευθέρωση (Χρονικό, πρωταγωνιστές), Διοίκηση, Υγεία, Εκπαίδευση, άνθρωποι και καθημερινότητα.

Από το πρωτότυπο αρχειακό υλικό που εκτίθεται ενδεικτικά αναφέρουμε, χειρόγραφα Πρακτικά των πρώτων Δημοτικών Συμβουλίων, από το έτος 1915 κ.ε., Κατάλογο ασθενών του Νοσοκομείου των ετών 1937-1944 κ.α.

Από τα εκθέματα ξεχωριστή θέση κατέχουν η  εικόνα και το  μαθητολόγιο της Θεοφανείου Σχολής που παραχωρήθηκε ειδικά  για την έκθεση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  Νομού Πρέβεζας, ενώ κεντρικό έκθεμα αποτελεί η 2η καμπάνα του Πύργου του Ρολογιού της πόλης, η οποία θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο κοινό, αφού συντηρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της δωρήτριας του Δήμου Αγγελικής Μπάλκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου και ώρα 19:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την covid 19 (επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή πρόσφατο αρνητικό εργαστηριακό τεστ) και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 20 – 31 Οκτώβρη και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα – Κυριακή, από 11:00 π.μ.-13:00 μ.μ.

Προηγούμενο Άρθρο

Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας με το κωδικό όνομα ”ERMIS 2021” στην Πρέβεζας (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Σύλλογος ”Μαζί” – Διοργανώσει ημερίδα και ποδηλατάδα κατά του καρκίνου του μαστού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...