Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 21:54

Η Πάργα γιορτάζει τα 108 χρόνια της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό

Η Πάργα γιορτάζει σήμερα τα 108 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό.
Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook  έστειλε το δικό του μήνυμα:
”Η Πάργα γιορτάζει σήμερα 23 Φεβρουαρίου, τα 108 χρόνια της απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό. Με την προσπάθεια όλων των προηγούμενων γενεών η περιοχή μας μπόρεσε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί πολιτισμικά.
Τιμούμε σήμερα τους αγώνες τους και αναλογιζόμαστε ότι μέσα από την συλλογική προσπάθεια τους κατόρθωσαν να μας προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό αυτό της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας.
Οι πολιτισμικές μας αξίες άλλωστε, εκφράζονται μέσα από την καθαρότητα της μνήμης ιστορικών γεγονότων – οροσήμων για τον τόπο μας”.

Η Πάργα κατά την επανάσταση

Από το λιμάνι της Πάργας εφοδιάζονταν οι Σουλιώτες με τρόφιμα και πυρομαχικά για τον αγώνα τους ενάντια στον τύραννο, στο κάστρο της Πάργας κατέφευγαν όταν αναγκάζονταν προσωρινά να εγκαταλείψουν το Σούλι. Στην Πάργα κατέφυγαν μετά την πτώση του Σουλίου και από εκεί ξεριζώθηκαν μαζί με τους Παργινούς όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ (Thomas Maitland) πούλησε την Πάργα στον Αλή Πασά.

Με την συνθήκη των Παρισίων 5 Νοεμβρίου 1815 και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα αποτέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας και μετονομάστηκαν σε Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων. Οι Παργινοί οι οποίοι διατηρούσαν στενή σχέση με τα Επτάνησα πλέον βρίσκονταν και αυτοί υπό την κυριαρχία των Άγγλων. Oι Άγγλοι όμως και ο Τόμας Μέτλαντ ο οποίος είχε έρθει ως κυβερνήτης της Μεγάλης Βρετανίας στην περιοχή μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας το 1814 θέλοντας να ενισχύσει τον Αλή Πασά και με τον τρόπο αυτό να μειώσει την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή αποφασίζει να «πουλήσει» την Πάργα στον Αλή Πασά ο οποίος για χρόνια την πολιορκούσε και δεν μπορούσε να την κατακτήσει. Τελικά όσα δεν κατάφερε ο Οθωμανός άρχοντας δια τις βίας επί σειρά ετών, είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κατασκευάσει το κάστρο της Ανθούσας σε ύψωμα πάνω από την Πάργα για να πολιορκεί συνεχόμενα και να ελέγχει την πόλη, το κατάφερε με ένα πλούσιο αντάλλαγμα προς τους Άγγλους.

Ακόμη και αυτός ο ολικός ξεριζωμός δεν πτόησε Παργινούς και Σουλιώτες που συνέχισαν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ελληνική επανάσταση με κάποιους από αυτούς όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας να αναδεικνύονται σε πανελλήνιους ήρωες. Το 1913 η Πάργα εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος. Πολλοί Παργινοί επιστρέφουν στον τόπο τους μετά την απελευθέρωση, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πρέβεζας αναβάθμισε εσωτερικά τους χώρους του Πολυιατρείου Λούρου

Επόμενο Άρθρο

Υπεγράφη μεταξύ Π.Ε και Νοσοκομείου Πρέβεζας η σύμβαση για την επισκευή φθορών του στηθαίου εξωστών στο Νοσοκομείο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...