Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 0:43

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ! – ”Κράξιμο” του Θ. Δράκου για την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου

Εκεί που κρέμαγε ο Δυσσέας τα ντουφέκια

Θέλει να κρεμάσει ο Γεωργάκος τα νταούλια !

 

Αναρτήθηκε σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ 68Γ5ΟΞΑΖ-ΣΑΒ) απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρεβέζης περί τοποθετήσεως προτομής του Μίνωος Μάτσα στην Πλατεία Ανδρούτσου. Περιγράφεται δε για γλυπτό εδραζόμενο σε βάση ύψους 1,3 μ. με τοποθέτηση περιμετρικά λευκού μαρμάρου. Μεγαλεία δηλαδή!

Παραλλήλως έγινε και τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος (ΑΔΑ 9ΨΟΙΟΞΑΖ-2ΛΓ) όπου στον κωδικό περί κατασκευής μνημείων προστίθεται και ένα ποσό 5000 € διαμορφώνοντάς τον σε 25.000 €. Κάτι που δημιουργεί την εντύπωση ότι θα πληρώσουν και οι δημότες το «μάρμαρο».

Σε μία πόλη που δεν υπάρχει προτομή του Αλεξάκη και του Κωνσταντίνου Βλαχόπουλου του Κωνσταντίνου Κονοφάγου και τόσων άλλων κρίθηκε σκόπιμο να τοποθετηθεί του Μίνωος Μάτσα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Για να  τοποθετηθεί μια προτομή σε πλατεία πόλεως οφείλει ο τιμώμενος να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

Α. Να είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που έχει συμβάλει στην πορεία του έθνους είτε στις πολεμικές είτε στις ειρηνικές του στιγμές. Η θητεία του Μίνωος Μάτσα στην Στρατιωτική μπάντα δεν συνηγορεί στην ένταξή του σε αυτή την κατηγορία.

Β. Να έχει προσφέρει στην πόλη. Από ό,τι γνωρίζουμε η προσφορά του Μάτσα στην Πρέβεζα ήταν ότι έπαιζε κλαρίνο στην φιλαρμονική.

Γ. Να είναι ευρύτερη προσωπικότητα με κύρος, επιτυχημένος στον τομέα του, με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στην χώρα ή στην ανθρωπότητα. Η προσφορά του Μάτσα στη διάσωση και διάδοση του λαϊκού τραγουδιού, δεν αμφισβητείται (εκτός ίσως από τον Καζαντζίδη). Τα τραγούδια πού έχει γράψει και το γεγονός ότι ήταν Πρεβεζάνος ας κάνουμε την παραδοχή να τον εντάξουμε σε αυτήν την κατηγορία.

Είναι αρκετό όμως αυτό για να τοποθετήσουμε την προτομή στην Πλατεία Ανδρούτσου;

Στην Πλατεία του ήρωος Δυσσέα;

Στην Πλατεία πού βρίσκονται τα οστά του;

Φυσικά και όχι!

Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό του πολιτιστικού συλλόγου που το πρότεινε,  με κάθε τρόπο δηλαδή να προβάλουμε την Πρέβεζα για να προσελκύσουμε τουρισμό. Θα ήθελα να υπενθυμίσω μόνο το εξής, η Πρέβεζα είναι πασίγνωστη στην Τουρκία λόγω της ναυμαχίας (28/09/1538) όπου οι Οθωμανοί νίκησαν τον ενωμένο χριστιανικό στόλο.

Μήπως να τοποθετήσουμε μία αναμνηστική πλάκα στην Γοργόνα ή ένα άγαλμα του τότε Ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα στο Μνημείο του Ναύτη;

Μεγάλη αγορά η Τουρκία.

Και για να τελειώνουμε.

Δεν είμαι αντίθετος στην τοποθέτηση της προτομής. Ο χώρος όμως πού επιλέχθηκε αποτελεί βλασφημία, εναντίον πρώτα του ήρωα και έπειτα των δημοτών.

Δεν είναι δυνατόν ο λαός της Πρεβέζης να αποδεχθεί τα παιχνίδια του Δημάρχου.

Σε μία εποχή πού η Νέα Δημοκρατία έχει συνεχόμενα limit up ο κος Γεωργάκος θέλει να ανεβάσει τις μετοχές του στο χρηματιστήριο της ΝΔ.

Πως;

Κάνοντας τα χατίρια και πουλώντας εκδούλευση στην κα Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία όλως τυχαίως είναι παντρεμένη με τον εγγονό του Μίνωος Μάτσα.

Η πρότασή μου είναι απλή.

Άμεση απομάκρυνση όσων δεν έχουν σχέση με τον Ανδρούτσο από την Πλατεία του και αναβάθμισή της με καλαίσθητα αναλόγια που θα αναφέρουν την ιστορία του ήρωος αλλά και την ιστορία της μετακομιδής των οστών του

Να διαμορφώσουμε τον Ανθόκηπο σε «κήπο επιφανών» όπου θα τοποθετήσουμε προτομές καθιστώντας τον σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Πλατείας Ανδρούτσου.

Η πλατεία είναι του Δυσσέα!

Ολοι πρέπει να πάρουμε θέση

Όλοι να αντιδράσουμε.

Θεόδωρος Δράκος

Πρόεδρος Τ.Κ. Καμαρίνας

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για το “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023” Δήμου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Δημόσιο κάλεσμα της Μαρίας Χήτα για ψήφο στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...